Особливості розірвання шлюбу в Польщі для українців

Сьогодні, 12:30 Переглядів: 146 Р

 

В українців, які знаходяться в Польщі, може виникнути потреба в розірванні шлюбу. Процедура досить обтяжлива та має низку особливостей, про які варто знати до початку процесу.

Дізнатися про всі нюанси, що стосуються розірвання шлюбу, можна в експертів юридичного маркетплейса Consultant. Його спеціалісти також забезпечать супровід процесу розлучення в Польщі для українців із дотриманням законодавчих вимог.

Ключові правила розлучення для українців у Польщі

Оскільки між Україною та Польщею діє Договір про правову допомогу та правові відносини в цивільних і кримінальних справах, то розлучення відбувається або за польським, або українським законодавством. 

Так, якщо чоловік і дружина є громадянами України, то розірвання шлюбу відбувається за нашими законами, якщо ж вони мають дозвіл на постійне проживання — за польськими. 

Розлучитися в Польщі можна тільки в судовому порядку. Першою інстанцією є районний суд, у який один із подружжя або обидва подають заяву та перекладені польською документи:

  • свідоцтво про шлюб, завірене апостилем;
  • копії посвідчень осіб;
  • довідки про місце проживання в Польщі.

Також потрібно надати документи про спільних дітей чи майно. Під час засідань кожна зі сторін надає докази щодо розлучення, врегульовуються питання стягнення аліментів та опікунства тощо.

Опіка над дітьми та фінансова підтримка після розлучення

Умови щодо утримання та виховання дітей, їхнього місця проживання, часу та способу спілкування з ними визначаються угодою між батьками. Суд також враховує позицію дитини та зазвичай вирішує, що брати й сестри мають проживати разом.

Оскільки польське законодавство передбачає виплату аліментів чоловікові чи дружині, то суд визначає вину одного з подружжя або невинуватість обох. Право на фінансову підтримку має невинувата сторона (незалежно від свого матеріального становища).

Розібратися з нюансами законодавства, узгодити спірні питання щодо розірвання шлюбу, опіки чи поділу майна допоможе адвокат із розлучень. Знайти його можна на маркетплейсі Consultant.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх