Як правильно вибрати матрац: поради, які подарують вам здоровий сон

23.09.2024, 11:50 Переглядів: 395 Р

 

Якісний та здоровий сон залежить від багатьох факторів: зручного положення тіла, відсутності зовнішніх подразників, гарного настрою. Але все це не допоможе, якщо відсутнє головне: правильно підібраний матрац!

Головне завдання матрацу - підтримати наше тіло під час сну в природньому положенні. Якісний матрац копіює лінію тіла, не створюючи зайвого тиску на його окремі частини, а отже відіграє важливу роль у профілактиці болю в спині та забезпеченні хорошого кровообігу. Правильно підібраний матрац допомагає розслабити м’язи та сухожилля, завдяки чому ваші суглоби відпочивають, а кінцівки не набрякають під час сну. Як результат - ваше тіло якісно відпочиватиме, а вранці ви відчуєте приплив бадьорості та енергії.

Вибираємо матрац правильно

Перед покупкою нового матрацу потрібно відповісти на кілька питань. Це допоможе консультанту підібрати вам саме те, що потрібно:

  • Якій тип матрацу ви хочете купити - пружинний, латексний, зі спеціальної піни з пам’яттю або комбінований?
  • Який ваш бюджет?
  • Яка має бути жорсткість матраца? Попри загальні рекомендації, цей показник є дуже індивідуальним.
  • В який позі ви зазвичай спите? Це теж важливо, адже для тих, хто спить на боці, краще підійдуть більш м’які матраци, а для сну на спині краще обрати ортопедичний. Матрац середньої жорсткості підійде, якщо полюбляєте спати на животі.
  • Яка ваша вага? Згідно з універсальним правилом, чим важча людина, тим жорсткіший матрац їй потрібен.

Пружинний, латексний або з “розумної” піни: який матрац краще

Тут все дуже індивідуально, адже кожен матеріал має свої переваги, і немає однозначно кращого або гіршого варіанту. Основні переваги виробів з кожного матеріалу такі:

  • Пружинні матраци забезпечують гарну вентиляцію тіла під час сну, до того ж їхня вартість відносно невисока.
  • Латексні матраци дуже еластичні і забезпечать відмінну циркуляцію повітря. Вони вважаються найкращими за гігієнічними показниками.
  • Матраци з піни різних типів мають найлегшу вагу, чудовий дренаж, а також різну жорсткість окремих блоків.
  • Матраци з кокосового волокна також дуже популярні. Цей натуральний матеріал гнучкий і міцний водночас, до того ж він запобігає появі цвілі та пильових кліщів.

Якщо ви вперше купуєте матрац, краще прийти в магазин і особисто спробувати різні варіанти. Адже навіть якісні моделі, виготовлені з урахуванням найновіших розробок, можуть здатися вам незручними. Досвідчені консультанти допоможуть підібрати модель, яка врахує усі особливості вашого тіла і зробить сон надзвичайно комфортним та корисним.

Як часто потрібно міняти матрац

Фахівці рекомендують змінювати матрац кожні 8 років. Проте, існує кілька ознак, поява яких свідчить про те, що улюблений матрац потрібно замінити негайно, не зважаючи на його вік:

  • Поява ям та провисання матрацу;
  • Матрац має неприємний запах, на ньому з’явилися плями від поту, бруду або пилу;
  • Якщо під час сну у вас болить спина.

Також слід пам'ятати про те, що матрац час від часу потрібно перевертати - в ідеалі робити це треба чотири рази на рік. Щодо зональних матраців - перевертати їх можна тільки у випадку, якщо площа відділів для верхньої та нижньої частин тіла розташована симетрично. Завдяки таким простим діям ви зможете запобігти його передчасному зношенню та забезпечите рівномірне навантаження.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх