Євген Клопотенко та Ukraїner показали рецепт традиційної їжі Полтавщини — шпундри з буряками
23.04.2024, 11:02Переглядів: 1 659
Згадка про шпундру є ще в книзі «Енеїда» Котляревського
18 квітня на каналі кухаря Євгена Клопотенка вийшло спільне відео з проєктом Ukraїner, у якому вони поєднали їжу з локальними візуальними історіями з тих місць, де її готують споконвіку, що дає змогу краще зрозуміти нашу культуру, кухню та людей. Відео присвячене Полтавщині та традиційній їжі нашого регіону — шпундрі з буряками.
Рецепт шпундри
Інгредієнти:
300-500 г ребра
3 буряки
1 ст. л оцту
2 цибулини
3 ст. л сметани
1 ч. л солодкої гірчиці
3 зубчики часнику
1 ст. л соняшникової олії
50 г вершкового масла
2 ст. л борошна
2 ст. л білого хрону
5 гілочок чебрецю
2 ст. л сметани
2 томати
50 мл води
Приготування:
Ребра нарізати невеликими шматками та посоліть. Потім натріть 1 ч. л солодкої гірчиці та 1 ст. л соняшникової олії.
Одну цибулину наріжте півкільцями, а 3 зубчики часнику притисніть плоскою стороною леза ножа. Викладіть свинину на деко разом із цибулею й часником, запікайте при 180 градусах 40 хвилин. Коли готове м’ясо трохи охолоне, відокремте його від ребер. Якщо ви використовували свинячий ошийок, то просто наріжте м’ясо на більш дрібні шматочки.
Візьміть 3 невеликі буряки, добре помийте та запікайте в духовці приблизно 1-1,5 години, залежно від розміру. Я раджу вибрати більш дрібний буряк і об'єднати процес запікання разом із м’ясом. У такому випадку м’ясо ви дістанете з духовки трохи раніше, ніж буряк.
Коли буряк запечеться, наріжте його півкільцями та перекладіть у сотейник або миску. Додайте 1 ст. л оцту та залийте водою так, щоб вода повністю покривала буряк. Залиште на 40 хвилин. Другу цибулину наріжте дрібними кубиками.
Розігрійте велику пательню з 40 г вершкового масла, додайте натерті два томати. Додайте 2 ст. л борошна, поперчіть і посоліть до смаку. На іншій пательні обсмажте цибулю 1-2 хвилини.
У пательню до томатів додайте нарізане шматочками м’ясо та обсмажену цибулю, а також буряк.
Візьміть 2 ст. л сметани, розведіть 50 г води та влийте до м’яса та буряку. Тушкуйте 5 хвилин. При подачі додайте до шпундри терті 1-2 ст. л білого хрону та гілочки чебрецю.
Шпундра на кухні
Два роки тому Клопотенко вже готував шпундру на своїй кухні.
— Шпундра з буряками — найхарактерніша українська страва, яку традиційно готують зі свинини та буряка. Згадка про неї є в книзі «Енеїда» Котляревського. Якщо Ви ніколи не готували шпундру та поєднання свинини з буряком здається вам незвичайним, просто спробуйте. І, можливо, ця страва стане вашою святковою або й схочете готувати її просто на обід, — написав тоді про цю страву Євген.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації. Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ. Ознайомтесь із правилами коментування.