Новий рік у Карпатах…

3.12.2006, 21:12 Переглядів: 3 472
Є багато критеріїв, за якими туристи обирають, де саме відпочити у новорічні свята. Більшість з них віддає перевагу Карпатам. Кожен заздалегідь вивчає всі нюанси відпочинку: схили, підйомники, ціни, сервіс, імідж, автошляхи, розваги та інше. "ТелеграфЪ" розповість вам про можливості та умови новорічного відпочинку на відомих карпатських курортах.

Шановні читачі!
Проект «А ну-ка, хрюкни!» виходитиме у газеті «ТелеграфЪ» щотижня. Щотижня ми нагадуватимемо вам, що Новий рік уже на носі. І розповідатимемо: як весело провести корпоративну вечірку, що одягнути у новорічну ніч, яку зачіску зробити та що поставити на стіл. Який рік на нас чекає – гороскопи, прогнози та багато іншого! І перший випуск для тих, хто планує зустріти 2007-й не вдома!

Скільки коштує проживання?
Українці на повний хід готуються до зимових свят. На більшості гірськолижних курортів України вже майже не залишилось вільних місць для відпочинку, навіть не дивлячись на високі ціни. Так, до 12 січня повністю розкуплені місця на улюбленому гірськолижному курорті Президента Віктора Ющенка – «Буковель». Це при тому, що найдешевший двомісний номер з 29 грудня по 5 січня коштує 7238 грн. (проживання з 29.12 по 5.01 за двох чоловік плюс сніданки) , а найдорожчий – 38 500. Загалом, ціни у готельному комплексі «Буковель» змінюються залежно від сезону. Тож двомісний напівлюкс з 12 по 14 січня коштуватиме вже 2144 грн. А з 15 по 18 січня – 2142 грн. Проте відзначити свято не обов'язково в самому туристичному комплексі. Можна поселитися неподалік і їздити на схили маршрутними мікроавтобусами. Так, в найближчому до «Буковеля» місті Яремче (30 км. від підйомників), ще можна замовити місце в готелі «Едельвейс». Там двомісний номер з плазмовим телевізором, телефоном, міні-баром, санвузлом, балконом у новорічний тиждень (з 29 грудня по 5 січня) коштуватиме від 8 666 до 9 409 гривень. Якщо ж ви бронюєте номер наперед можете розраховувати на знижку 9%. Діти віком до 5 років без претензій на послуги можуть проживати і харчуватись (сніданок) безкоштовно. Для дітей віком від 5 до 12 років знижка 25% від вартості ліжко-місця. У вартість всіх пакетів входять сніданки у ресторані 'Мисливець'.
Якщо такі ціни для вас «кусючі», то набагато дешевше мешкати в Яремче у приватних садибах. Господарі приватних будинків з однієї людини будуть брати по 80-100 грн. на добу. Дешевше, ніж у Буковелі, можна відпочити у Славському. Ціни в готелях узимку там будуть від 60 до 80 гривень за ліжко в 3-4 місному номері зі зручностями в коридорі, 120-150 грн. на людину в стандартному номері зі зручностями, 140-290 грн. – у люксі. Але в Новий рік, природно, всі ціни виростуть від 210 до 500 грн. на одного.
На курорті «Драгобрат» середня ціна проживання цієї зими буде від 50 до 100 грн. за добу. Щоправда, у новорічні свята ціни можуть зрости втричі. Набагато менше замовлень на кримських курортах, хоча новорічний відпочинок там дешевший. Номер у готелі коштує від $7 до $1000 на добу. У приватних будинках можна найняти кімнату навіть за 15 грн.

Новорічні розваги
Безумовно, зимовою розвагою Карпат є катання з гір. У Буковелі один підйом на канатній дорозі в новорічні свята коштуватиме 15 грн., зазвичай – 12 грн. Прокат гірських лиж від 55 до 220 гривень (залежно від моделі) у будні дні, та від 65 до 260 гривень – у вихідні. У новорічні свята за прокат лиж доведеться заплатити від 80 до 330 гривень. Проте в Буковелі є три гори із зовсім різними спусками: для новачків, досвідчених лижників і для спортсменів. Для дітей і початківців тут працює лижна школа. Індивідуальні заняття коштують 120 грн. на годину, групові – від 65 до 90 грн. залежно від кількості учнів у групі. За спусками в «Буковелі» дуже ретельно доглядають, їх щодня вирівнюють. У «Буковелі» на свята вартість новорічної програми в ресторані 'Козачок' коштуватиме для дорослих 758 грн., а для дітей 567. Що входитиме в меню і якою буде програма, адміністрація поки що не розголошує. Зазвичай, гостей тут розважають гуцули. У Ворохті цього року туристам запропонують нововведення – катання з гір на гірських мотоциклах.
Проте де б ви не перебували у Прикарпатті вам запропонують цілий перелік екскурсій.

Що подивитись?
Тур 'Івано-Франківськ. Відгомін століть'
Під час екскурсії вас познайомлять з життям міста Станіслава (колишня назва Івано-Франківська) протягом трьох століть. Ви також побачите: комплекс палацу Потоцьких – засновників Станіслава; ринкову площу з ратушею – зразок середньовічного містобудування; майдан Шептицького з костелом, собором і старовинною гімназією – духовним осередком давнього міста у стилі бароко; доторкнетесь до фортечного муру Станіславської фортеці, яка була витвором фортифікаційного мистецтва середньовічної Європи; у Меморіальному сквері почуєте про сторінки особистого життя Івана Франка – його другу любов до “гордої княгині”.

'Манявський Скит'
В селі Манява знаходиться Хресто-Воздвиженський діючий чоловічий монастир – пам’ятка архітектури початку ХУІІ ст. Колись Скит мав до 200 ченців і десятки підпорядкованих монастирів у Галичині, на Буковині та в Молдавії. Споруди храмів, келій, господарських приміщень виконані з каменю і є класичним зразком церковної архітектури ХУІІ – ХУІІІ ст. На території Скиту збереглися: монастирська вежа-скарбниця, церква св. Бориса і Гліба, підземна церква архистратига Михаїла. В соборі Воздвиження Чесного Хреста знаходиться чудотворний образ Божої Матері, написаний у ХУІІІ ст. на Горі Афон.

'Яремче – візитка Карпат'
Біля Каменю Довбуша вам розкажуть про карпатського Робін Гуда – Олексу Довбуша; потім помилуєтесь витвором природи – Яремчанським водоспадом на ріці Прут, доторкнетесь до сторінок історії міста. Відвідавши гуцульський сувенірний ринок, зможете придбати вироби карпатських умільців.

'Музей писанки” (Коломия)
Єдиний у світі музей писанкового розпису, традиції якого збереглися ще з дохристиянських часів. Малювання писанок відбувається за нормами суворого ритуалу, а їх чарівну силу примножує освячення разом з паскою на Великдень. Сам музей має форму писанки висотою біля 14 метрів. Тут відображено історію виникнення писанки, техніки її розпису, інструментарій, композиції орнаментів.

'Яремче – Ворохта'
Комбінована екскурсія: до вищеописаної екскурсії “Яремче – візитка Карпат” додається екскурсія по Ворохті – спортивній столиці Прикарпаття, а саме, катання на найдовшій в українських Карпатах канатно-крісельній дорозі (2000м + 2000м). Звідти можна помилуватись чудовими краєвидами всіх найвищих карпатських гір-двотисячників (Говерли, Хом’яка, Петроса, Піп Івана). За бажанням можна покататись на конях, сфотографуватись у гуцульському одязі.

Як дістатися курортів?
Із Кременчука до Прикарпаття залізницею можна дістатися лише з пересадками. Можна їхати до Києва, а звідти виїхати ввечері на Івано-Франківськ, де сісти на маршрутку та доїхати до будь-якого курорту Прикарпаття. А можна сісти на потяг 'Кременчук-Львів', який курсує по парних числах (відправлення о 14-00) і доїхати до Львова. Звідти на електричці, рейковому автобусі чи маршрутці доїхати до курорту. Проте кременчуцький потяг не стикається у часі з відправленням рейкового автобуса 'Буковель': Львiв – Ворохта. Як повiдомили 'Телеграфу' у прес-центрi 'Львiвської залiзницi', потяг Львiв - Ворохта розрахований на 93 сидячих мiсця. Вiн вiдправлятиметься зi Львова у 2, 3, 5, 6, 7 день тижня о 7:00, а  прибуватиме у Ворохту об 11:00. У зворотньому напрямку поїзд вирушатиме з Ворохти у 2, 3, 5, 6, 7 день тижня о 17:00, а прибуватиме до Львова о 21:30. Потяг робить зупинки на станцiях Iвано-Франкiвськ, Яремче та з.п. Татарiв. До Івано-Франківська можна долетіти і літаком з Києва чи з Дніпропетровська. Чартерний рейс до Івано-Франківська з Дніпропетровська виконується літаком ЯК-42 по понеділках та п'ятницях. Виліт об 11-00. Вартість квитка 443 грн.
Крім того, доїхавши до Львова, Івано-Франківська чи Тернополя, можна замовити транспортне обслуговування. Офіційним перевізником гірськолижного курорту «Буковель» є фірма “Мерседес-Таксі” з Івано-Франківська. Так, ціна проїзду з Івано-Франківська до «Буковеля» на легковому автомобілі коштуватиме 200 грн., на мікроавтобусі (6-7 місць) – 280 грн., автобусі (27 місць) – 620 грн. Дещо дешевше до курортів можна доїхати на 'приватних попутках'.

… та за кордоном

Найвища ялинка цього року красується у столиці Португалії – Лісабоні. Вона сягає 75 метрів – така собі ялиночка висотою у 25-поверховий будинок

Якщо ви бажаєте зустріти Новий рік не так, як завжди і ще не вирішили, куди податись, то ця стаття – для вас. Звичний стіл і салат «олів’є» можна змінити на казкові чеські замки, 26 градусів за Цельсієм в Об’єднаних Арабських Еміратах або на зустріч із справжнім Сантою у Лапландії.

Єгипет. Все те саме, але за новорічними цінами
Новий рік у Єгипті для тих, хто хоче хоча б ненадовго змінити зиму на літо. Удень температура там сягатиме 25 градусів, уночі – 15 тепла. Червоне море буде таким же теплим, як Чорне море влітку. Єдиний мінус – холодний пустельний вітер. 2007-й, скоріше за все, вам доведеться зустрічати в ресторані або нічному клубі готелю. Від звичайної вечірки новорічна вирізнятиметься святковою програмою від аніматорів та святковим меню.
Скільки. Тиждень «Єгипетських канікул» у тризірковому готелі коштуватиме вам від $470 на одного як мінімум. Найдорожчий новорічний відпочинок у Єгипті у Шарм-ель-Шейху – від $1500 та Хур гаді – від $1200.
 
Емірати. «Пить меньше надо!»
Емірати живуть за арабськими законами, тобто там своє літочислення та Новий рік. Але вони таки йдуть назустріч побажанням європейських туристів і організовують новорічні вечірки. При бажанні можна залишитися на святкування в готелі, а можна зорієнтуватися вже на місцевості і замовити щось незвичайне на зразок джип-сафарі. Головне, що слід запам’ятати, це те, що в ОАЕ алкогольні напої – «в опалі». Там заборонено розпивати спиртні напої в людних місцях та з’являтися там же у стані сильного алкогольного сп’яніння. За такі витівки вас запросто запроторять до в’язниці. Тому особливо уважно слід обирати курорт. Наприклад, у Дубаї обмежень на вживання спиртних напоїв немає. На відміну від Шаржі, де панує суворий сухий закон.
Скільки. Новорічні тури в ОАЕ коштують від $900-1100 на одного, і від $1800 на двох.

Польща. Новий рік у плавках
Краков – місце для тих, хто бажає помилуватися чарівною архітектурою і доторкнутися до історії. Екскурсії по красотах можна з легкістю сумістити зі святковими веселощами. Наприклад, можна зустріти Новий рік в нічному клубі «Галактика». Там крім традиційної зустрічі в залі з професійними DJ, Дідом Морозом і Снігуронькою, можна зустріти Новий рік, стоячи прямо в басейні, а продовжити святкування в ресторані зі святковим меню. Коштує вхідний квиток ?120-150 на одну людину.
Зустріч Нового року в аквапарку обійдеться у ?43. А вже наступного дня можна відправитись у Закопане, зимову «столицю» Польщі, щоб покататися на лижах.
Скільки. П’ять днів у Польщі плюс два дні на дорогу. Повний новорічний комплект, тобто і басейн, і ресторан, і гірськолижний курорт коштуватимуть від ?280-300 на одного. Якщо обмежитися лише басейном, тур можна купити від ?230. До речі, відсвяткувати в Польщі православне Різдво теж можливо. Це задоволення коштуватиме дешевше – від ?145 на одного.

Угорщина. Ласкаво просимо
У Будапешті гостинні угорці влаштують вам незабутній новорічний бенкет зі смачними стравами та під чудову живу музику. Окрім того, за шестиденні канікули можна встигнути продегустувати ароматне угорське вино, відвідати термальні купальні з цілющою водою та здійснити пару-трійку екскурсій.
Скільки. Новорічний тур коштуватиме від ?185-200. За новорічний бенкет доведеться заплатити окремо ?60.

Чехія. Казки десятого королівства
Чехія відома своїми казковими замками, а казка для Нового року – незамінний атрибут. У програмі новорічного туру – екскурсія по всій країні та відвідини Карлових Вар. Окрім того, у розпорядженні туристів – чотири дні в Празі. Новий рік можна зустріти в одному з затишних ресторанчиків у Празі. Рівно о 12 ночі небо над Прагою спалахує святковим розкішним феєрверком.
Скільки. Чехія на Новий рік коштуватиме від ?285 на одного. Туди також можна поїхати на різдвяні канікули з 4 по 10 січня. Різдво в Чехії коштуватиме від ?185.

Бразилія. Хай живе карнавал!
Шик, блиск, яскраве пір’я, сліпучі коштовності, феєрверки, оголені красуні і запальні ритми – все це карнавал. Ось вона, мрія Остапа Бендера – Ріо-де-Жанейро! У новорічну ніч запальні бразильці витанцьовують, що є сили, на спекотних пляжах Копакабани. До речі, температура повітря на Новий рік сягатиме там 30 градусів, а вода в океані буде хіба що на кілька градусів прохолодніша.
Скільки. Новорічний тиждень у Ріо (готель чотири зірки) коштуватиме від $2900.

Мальдиви. Тихе свято
Мальдиви – це місце для спокійного відпочинку. І на Новий рік, як і в будь-який інший день року, там можна поплавати з аквалангом або порибалити, а з улову можна приготувати чудову новорічну вечерю прямо на березі моря. Для тих, хто палкої любові до риболовлі не відчуває, – розважальні програми в готелях. Але на галасливі вечірки все ж розраховувати не слід, адже Мальдиви для тих, хто прагне тихого відпочинку.
Скільки.  Ціна десятиденного туру на Мальдиви - $2400 на двох.

Лапландія. Побачення з Сантою
Справжній Дід Мороз живе в Лапландії, хто ж цього не знає? Якщо вам хочеться зустрітися з ним особисто, то вам – у Ровенієм (Фінляндія), де розташовано його головну резиденцію. По дорозі туди ви перетнете Полярне коло і отримаєте сертифікат, що це засвідчує. А ще поштою дідуся Санти можна відправити листівки своїм друзям з його особистою печаткою. У Ровеніємі також можна відвідати знаменитий Санта Парк – печеру у скелі.
Скільки. Поїздка до Санти коштуватиме від ?100 для дорослого і від ?80 – для дитини.

Новорічні тури, як правило, на 30-40 відсотків дорожчі за звичайні
В ідеалі путівки слід замовляти якнайменше за три тижні до Нового року. Інакше – хай живе олів’є!

Дякуємо за допомогу у підготовці матеріалу турагенціям «Союз-тур» та «Клеопатра».



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх