У Новий рік без розладу шлунка! Як не натрапити на неякісне вино

8.12.2006, 17:12 Переглядів: 2 452
Попит на лікеро-горілчані вироби перед Новорічними святами традиційно зростає, а разом із ним збільшується кількість підробок та неякісних товарів.

Попит на лікеро-горілчані вироби перед Новорічними святами традиційно зростає, а разом із ним збільшується кількість підробок та неякісних товарів. Як показала перевірка, здійснена відділом захисту прав споживачів, 86,5% відсотків винної продукції не відповідає нормам.
– Ми зробили закупку в шести точках серед яких «Оковита», «Сільпо», «Сударь», та у кількох дрібних магазинах на Молодіжному і в Недогарках, – розповідає «Телеграфу» начальник відділу захисту прав споживачів Наталія Міхно.  – У лабораторії з 602 літрів спиртного забракували 521 літр.
До порушників віднесено вина виробництва підприємства «Ольвія» (Київська обл.), «Монастирская изба» (Одеська обл.),  молдавське вино “CABERNET” виробництва АТ «Басвинекс» та улюблене «Радянське шампанське» (Харківський завод шампанських вин). Претензії до виробників майже однакові – вони не дотримуються потрібних пропорцій, можуть «переборщити» із етиловим спиртом або цукром. Особливе невдоволення викликали вина у пакетах.
– Там містився осад, якого не повинно бути. А позаяк пакети не прозорі, то поки ви не відкриєте вино, не побачите яке воно, – каже пані Міхно.
А от вірменське сухе вино «АРЕНІ» виявилось нормальним – претензій до нього фахівці не мають.

Що випити?
Купляти Харківське шампанське фахівці не радять: краще придбайте ігристе вино Артемівського заводу шампанських вин або «Крим». «Коблево» та «Винодел» за якістю непогані вина. Купувати вина до 10 гривень спеціалісти не радять: неминуче напоретесь на барвники, порошки і можете навіть отруїтися. Від придбання грузинського вина за 15 гривень також варто утриматись: навряд чи воно дійсно грузинське. А якщо вам все ж таки кортить відвідати грузинського вина, візьміть «Картулі Вазі», «Тамада», «Талісман». І уважніше придивіться, де його розливали. Якщо це грузинське вино українського розливу, краще утримайтесь від такої покупки. Серед молдовських вин фахівці радять «Мускат Альянс».
У відділі прав споживачів рекомендують, купляючи вино, прохати на нього сертифікат і звіряти написане у ньому із тим, що красується на пляшці.

Що з’їсти?
Під Новий рік, коли люди масово скуповуються до свят, реалізатори частенько збувають з рук неякісний товар. Тому варто бути особливо прискіпливим обираючи їжу для святкового столу.
Так, чорна ікра може бути зовсім і неспражньою. Те, що продають у магазинах, це найчастіше не ікринки осетрових риб. У найкращому разі це буде ікра чорна «з порід осетрових риб». Тобто перемелене, підфарбоване м'ясо. Справжня осетрова ікра має сіруватий відтінок, а «підроблена» саме насичені чорні кольори. Червону ікру часто здобрюють уротропіном – антисептиком, що дозволений у нашій країні для добавки в рибні продукти. Уротропін дозволяє ікрі зберігатися майже рік. І продавці  до різдвяних свят на ринки й у магазини підтягують всі запаси. У тому числі й торішні... Ікра з уротропіном при довгому зберіганні починає гірчити, розтікається, має тьмяний відтінок. А якісна ікра має бути яскраво-жовтогарячих кольорів,  розсипчаста.
Під Новий рік можна купити і солодощі термін придатності яких закінчився. Адже зараз дефіциту цукерок у магазинах немає, тож буває шоколад залежується на прилавках от його і намагаються збути під новорічний ажіотаж. Тому фахівці не радять купувати подарунки невідомих фірм, а краще виробництва великих кондитерських фабрик.
Будьте уважні і при виборі майонезу. Чим нижча його жирність, тим він шкідливіший! Хоч реклама каже протилежне. Справа в тому, що при пониженні жирності із його складу виводиться частина нешкідливого рослинного масла. І додається спеціальний модифікований крохмаль, що збільшує у ньому долю хімічних домішок.
Іншими словами, майонез з жирністю нижче 50% і майонезом то назвати важко! Якщо ж жирність 15-25% – ці субстанції можуть бути просто небезпечними!



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх