Над «Укртатнафтою» нависли чорні хмари

13.04.2007, 19:04 Переглядів: 2 300

В центральних ЗМІ з’явилась інформація, що «Укртатнафта» найближчим часом може призупинитись. Офіційних коментарів з цього приводу керівництво gідприємства поки що не надає
Нафтові компанії поінформували про можливе припинення поставок палива на українські нафто-переробні заводи із червня цього року. Про це повідомляє інтернет виданя «Новини Полтавщини». За їхніми даними, причиною стала заборгованість держави з повернення ПДВ на суму 276 мільйонів доларів.

В центральних ЗМІ з’явилась інформація, що «Укртатнафта» найближчим часом може призупинитись. Офіційних коментарів з цього приводу керівництво gідприємства поки що не надає
Нафтові компанії поінформували про можливе припинення поставок палива на українські нафто-переробні заводи із червня цього року. Про це повідомляє інтернет виданя «Новини Полтавщини». За їхніми даними, причиною стала заборгованість держави з повернення ПДВ на суму 276 мільйонів доларів. «Укртатанафті» державі заборгували більше 157 мільйонів доларів з ПДВ. Маючи такий борг, постачальники нафти з Татарстану стверджують, що немає ніякої можливості продовжувати переробку в Україні. Високопосадовець «Татнафта-Україна» попередив про зупинку Кременчуцького НПЗ з початку червня. Офіційних коментарів стосовно можливої зупинки підприємства на «Укртатнафті» поки що не надають. Керівник прес-служби Сергій Біленький зазначив, що  цю ситуацію зараз отслідковують. «А неповернення ПДВ це постійна проблема протягом кількох років. Можу сказати, що зараз підприєство працює стабільно, поставки нафти є», - зазначив він.
На екстреній нараді у віце-прем'єра Андрія Клюєва міністерствам і відомствам було доручено терміново розібратися в ситуації. Експерти вважають, що в нинішній політичній ситуації домогтися повернення настільки значної суми не вдасться, а запобігання чергової кризи на ринку нафтопродуктів можливо лише у випадку прямого втручання прем'єр-міністра.
Україна споживає близько 16 млн. т нафтопродуктів на рік, з них по 5 млн. т бензину й дизпалива та 6 млн. т мазуту. У країні працюють шість нафтопереробних заводів (НПЗ) - Лисичанський (контролюється ТНК-ВР), Кременчуцький ('Укртатнафта'), Одеський (належить ЛУКОЙЛу), Херсонський (власник - група 'Альянс'), Дрогобичський (контролюють 'Альфа-нафта' і група 'Приват') і Надворнянський (група 'Приват'). Потужності українських підприємств з переробці нафти перевищують 52 млн. т на рік. При цьому середнє завантаження по галузі становить 40%.
В Україні є чіткий механізм відшкодування ПДВ у встановлений термін. Ніяких підстав для неповернення цих грошей немає. НПЗ вважають, що в економіці й бюджеті України виникли проблеми - держава в такий спосіб 'намагається безкоштовно перекредитуватися' за рахунок нафтовиків.
Клюєв доручив розрахуватися по ПДВ до кінця червня і направив відповідні листи Мінфіну, Мінекономіки й податківцям, в яких повідомив, що якщо ПДВ не погасять, то ці відомства будуть відповідальні за дефіцит на ринку нафтопереробної промисловості. У прес-службах пана Клюєва, Мінекономіки й ДПА прокоментувати ситуацію не змогли.
На думку експертів, домогтися повернення заборгованості найближчим часом не вдасться. 'У зв'язку з виборами уряд направить всі додаткові бюджетні гроші на їхнє фінансування,- вважає член комітету з ПЕК Верховної ради Віктор Тополов.- При цьому на потреби бізнесу реагувати будуть в останню чергу, і навряд чи нафтовикам удасться домогтися повернення ПДВ найближчим часом. Швидше за все, нафтові компанії зупинять переробку, і виникне дефіцит. Виправити ситуацію в цьому випадку зможе тільки безпосереднє втручання Віктора Януковича - тільки він зможе вплинути на Миколу Азарова й змусити його повернути борги'.



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2007/04/13/5370.html -->
 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх