Власники Укртатнафти не порoзумілися

24.05.2007, 16:05 Переглядів: 1 866

Татари побоюються рейдерського захоплення підприємства.

23 травня збори акціонерів 'Укртатнафти' не відбулися. Перший віце-прем'єр міністр Микола Азаров заборонив НАК 'Нафтогаз України', в управлінні якої перебуває 43,054% підприємства, брати в них участь. Заборона спричинена суперечкою власників – 'Нафтогаза' і 'Татнефти'.
Так, перший домагається поверненняу держвласність 18% акцій, проданих ще в 1999 році, що дасть змогу контролювати підприємство. При цьому “Нафтогаз” заявляє про монополізацію татарстанськими акціонерами права на управління Кременчуцьким НПЗ, які не зацікавлені у розвитку заводу та сприянні реалізації національних інтересів України.
Другий акціонер – «Татнафта» заявляє про можливість 'рейдерского захоплення' заводу. На думку експертів, менеджери 'Татнафти' бояться, що спірні 18% дістануться групі 'Приват', що вже купила 1% акцій 'Укртатнафти'.

«Укртатнафта» підклала свиню урядовцям
Протягом останнього часу вітчизняні підприємства не мають можливості переробляти власну сировину на потужностях Кременчуцького НПЗ,– повідомляє НАК «Нафтогаз України». За їх даними, компанія “Укргазенерго” із 50% часткою держави була змушена припинити на заводі переробку нафти. Керівництво ЗАТ “Укртатнафта” фактично зірвало національну програму зі створення в Україні стратегічного резерву нафтопродуктів, відмовивши у співробітництві державній компанії “Укртранснафта”. Як підкреслюють в “Нафтогазі”, монопольне керівництво татарстанськими акціонерами Кременчуцьким НПЗ також призвело до технологічної стагнації та погіршення конкурентоспроможності ЗАТ “Укртатнафта” на українському ринку нафтопродуктів. Завод перебуває у небезпечному технічному стані. Посилена експлуатація виробничих потужностей без забезпечення належних інвестицій у ремонти та модернізацію обладнання призводить до погіршення фінансового стану  “Укртатнафти”. На думку «Нафтогазу», продукція Кременчуцького НПЗ обмежена виключно внутрішнім ринком, підприємство не витримує конкуренції із паливом виробництва російських, білоруських та європейських НПЗ. У результаті за підсумками минулого року прибуток ЗАТ “Укртатнафта” був найнижчим за останні п’ять років.
«Нафтогаз»  наполягає на відновленні паритету акціонерів у керівництві “Укртатнафта”, що, на їхню думку, дозволить підвищити завантаження Кременчуцького НПЗ і призведе до зниження цін на бензини та стабільного забезпечення паливом українського ринку.

P.S. Нагадаємо, на 26 травня призначені ще одні збори акціонерів 'Укртатнафти'.



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2007/05/24/5830.html -->
 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх