Державний борг України з початку повномасштабного російського вторгнення збільшився удвічі

Сьогодні, 09:27 Переглядів: 131

 

Втім, за оцінками Мінфіну, за першу половину 2024 року середньозважена вартість держборгу України скоротилася на 10,3%

За 2,5 роки повномасштабної війни державний борг України збільшився у гривневому еквіваленті у 2,3 раза, а у валютному еквіваленті - на 66%. Він зріс на 3 644 млрд грн, а якщо перевести державний борг у валютний еквівалент, то на $62 млрд.

Змінилася і структура державного боргу - зросла частка валютного (від 65,1% до 75,3%) та зовнішнього (від 61% до 72,7%) боргу.

Про це повідомив у своєму Telegram-каналі голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він зазначив, що показники обсягу і структури державного боргу продовжуватимуть погіршуватись через значний дефіцит бюджету, який пов'язаний з величезними оборонними витратами.

- Тим не менш, як для трьох років війни, які до того ж припали на період високих відсоткових ставок у світі, боргове навантаження залишається помірним і контрольованим, - наголосив Данило Гетманцев.

Він пояснив, що це досягається за рахунок того, що левова частка зростання держборгу під час повномасштабної війни проходить на пільгових умовах із відстрочкою платежу за позиками, на довгостроковий період та за низькими ставками.

- По суті, увесь зовнішній державний борг, який залучає зараз Україна надається на неринкових умовах. Це стосується і боргу перед МВФ, вартість якого зараз помітно вище, ніж до війни через зростання ставок центральних банків світу, але ця ставка за програмою EFF зараз є меншою, ніж вартість потенційних зовнішніх ринкових запозичень, - пояснив Данило Гетманцев.

За оцінками Мінфіну, за першу половину 2024 року середньозважена вартість держборгу України скоротилася на 10,3% - з 6,24% до 5,6%. У серпні НБУ покращив прогноз співвідношення державного боргу до ВВП на 2024 рік до 89,6% (у квітні був 93,8%).

- Отже, як для третього року повномасштабної війни маємо помірне зростання боргового тягаря, основний приріст якого припав на перший рік війни через суттєве падіння ВВП на 29% і девальвацію гривні на 25%, - додав голова фінансового комітету Верховної Ради.

Він нагадав, що Україна має досвід стабілізації і скорочення рівня державного боргу після «гарячої фази» війни на Донбасі у 2014-2015 роках. Так, за 5 відносно мирних років до початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року Україна змогла скоротити боргове навантаження з 81% ВВП у 2016 до 49% ВВП у 2021 році.

Усі податки, які надійдуть до держбюджету України у 2024 році, витратять на оборону

Звісно, зараз масштаб втрат і бюджетних потреб, що обумовлюють зростання держборгу, є набагато більшими. Але і підтримка партнерів є на порядок більшою. Як і на порядок більшим є розуміння, що Росія як агресор, має понести симетричне фінансове покарання за свою агресію, в тому числі за рахунок суверенних активів заблокованих у країнах G7, - наголосив Данило Гетманцев.

Усі кошти, які заробляє Україна, витрачаються на армію, а інші витрати фінансуються коштом партнерів

«Кременчуцький Телеграф» писав, що уряд підготував законопроєкт про підвищення ставок військового збору. Додаткові кошти планується направити на оборону. У законопроєкті пропонуються підвищити ставку військового збору для фізичних осіб — до 5% від доходів, а також ввести військовий збір для юросіб, ФОПів та на деякі операції. Увесь цей комплекс податкових змін, за розрахунками уряду, допоможе отримати державному бюджету вже у цьому році додаткові 140 млрд грн.

Нагадаємо, у 2024 році Україна планує витратити на армію, оборону та безпеку майже 1,7 трлн грн. Проте рівень доходів загального фонду державного бюджету цього року очікуються на рівні 1,575 трлн грн. Тож усі податки та інші платежі, які заплатять у 2024 році українці та український бізнес, спрямують на оборону країни, проте цього не вистачає.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх