На Купала одруженим дозволяється зраджувати один одному

6.07.2006, 20:07 Переглядів: 2 905
Івана Купала – свято молоді, сонця, води і вогню, свято всього містичного і незвичайного. Цього дня русалки виходили на полювання, закохані перевіряли свої почуття та ворожили на майбутнє. Мабуть, саме тому церква і боролася з цим святом аж до 19 століття..

“Насправді, Днем усіх закоханих у слов’ян є саме свято Івана Купала, а не День Святого Валентина, який відзначають католики 14 лютого. У цю липневу ніч чоловікам та жінкам, які не мають щастя у подружньому житті , навіть дозволяється зраджувати один одному...” – розповідає Світлана Овчаренко, асистент кафедри суспільно-політичних наук Кременчуцького державного політехнічного університету.
Свято Івана Купала, день літнього сонцестояння. Через зміни в календарі він трохи змістився та припадає зараз на 7 липня і сходиться із святом народження Іоанна Хрестителя. До християнства це свято перейшло від язичників, які цього дня вшановували Дажбога – бога Сонця. Проте церква не надто шанувала традиції язичників, бо вони не відповідають правилам церкви. Проте заборонити стародавні вірування не вдалося і багато прикмет тих часів дійшло і до наших днів.
Основні символи свята, навколо яких відбувалися дійства, - купальський вогонь та Купало (опудало). Дівчата в цей день ворожили на коханого, дорослі збирали трави та прикрашали ними хату, а потім, всі разом „виганяли відьму” – спалювали на вогнищі опудало та розвіювали попіл на цвинтарі.

Що робити на Івана Купала
1. Можете стрибати через вогонь. Вважалося, що таким чином можна перевірити почуття закоханих. Хлопець та дівчина мали взяти один-одного за руки і три рази перестрибнути через полум’я. Якщо руки жодного разу не розімкнуться, то ваші почуття міцні і справжні.
2. Бажаєте цілий рік мати ліки від усіх хвороб? Зберіть і омийтесь Івановою росою, висушіть трави та квіти – це зілля вважалося найбільш цілющим.
3. Незаміжнім дівчатам можна сплести вінок з квітів та трав, а ввечері 6 липня запустити у воду, спостерігаючи, куди він попливе. В який бік попливе вінок – там ваш суджений. Якщо потоне, то хлопець розлюбив дівку, і заміж вона за нього не піде.
4. В Іванову ніч можна шукати цвіт папороті. Знайдеш і буде тобі і багатство, і вічне кохання, і щастя. Проте, за повір’ям шукати цю диво-квітку обов’язково потрібно на самоті і ні в якому разі не озиратися, навіть коли почуєш голос давнього знайомого – це все хитрощі нечистої сили.
5. На Івана Купала є звичай купатися на зорі. Хто це зробить – не буде хворіти цілий рік. Але будьте обережними, в народі кажуть, що в цей день Водяник святкує свій День народження. Заради забав він затягує жертву на дно і знущається доки та не помре.
Також цього дня велике свято і у русалок. У ніч з 6 на 7 липня вони танцюють, радіють, водять хороводи разом з Купалою і Костромою, які потонули в річці. Цієї ночі проводяться русалії – любовні ігри. Тож, коли не маєте великого бажання, аби русалки вас зґвалтували та залоскотали – у воду краще все-таки не лізти...

Як місто святкуватиме Івана Купала
Святкування як і зазвичай проходитимуть на літній естраді у „Придніпровському” парку 6 липня.
17.00 – 18.30 – Виступ міського духового оркестру
18.00 – 21.00 – плетіння вінків, квітчання Марени, тематична та концертна програма творчих колективів міста
21.00 – Хороводи біля вогнища, пускання вінків дівчатами до Дніпра (набережна, навпроти атракціону «Оглядове колесо»)
22.00 – 24.00 – Танцювально – розважальна програма з радіостанцією «Visma radio».



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх