Восени важливо правильно підготувати малину до наступного сезону: обрізати, підживити, обробити проти хвороб і шкідників
Спершу потрібно видалити старі, хворі пагони або слабкий молодий приріст з великою кількістю шкідників. Коли крона зменшиться, буде кращий доступ до окремих гілок.
Звичайну малину, як правило, обрізають відразу після плодоношення, а ремонтантну наприкінці вересня чи навіть у жовтні.
Щоб отримати один великий урожай ремонтантної малини, потрібно пізно восени повністю вирізати кущі.
Наступного року до кінця літа при кардинальному обрізанні починає плодоносити лише молодий приріст.
Після обрізки можна розпочинати профілактичне обприскування проти хвороб і шкідників.
Підживлення дає можливість кущам запастися поживними речовинами та підготуватися до зимівлі. Перед холодами використовувати потрібно добрива, які містять калій та фосфор.
Для осіннього підживлення використовують добрива у гранулах, які у потрібній кількості вносять на кожен квадратний метр ягідника і заглиблюють у розпушений ґрунт у міжряддях чи пристовбурових колах.
Вибираючи препарати для осінньої обробки малини, слід орієнтуватися на шкідників і хвороби, з якими найчастіше маєте справу.
Найчастіше малина уражається хворобами грибкового походження, спори яких здатні тривалий час зберігатися як на корі або в опалому листі, так і в ґрунті: пурпурова плямистість, іржа, вертицильоз, антракноз, сіра гниль.
Причому багато з цих хвороб активно поширюються саме наприкінці сезону, коли підвищується вологість ґрунту та повітря, знижується сонячна активність, а нічні температури знижуються.
Щоб не мати серйозних проблем у поточному та майбутньому сезонах використовують старі перевірені засоби: бордоську суміш (3%); мідний чи залізний купорос (3%). Також підходять інші фунгіцидні препарати.
Малина невибаглива, але навіть їй потрібно восени присвятити хоча б кілька днів, щоб потім мати гарний урожай. І захист її від хвороб та шкідників – це запорука успіху.
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.