У переліку найбільш відомих суперфудів не останнє місце сьогодні займає насіння чіа, яке за незвичайно корисні властивості називають панацеєю і дієтичним дивом.
Сучасні дослідження підтверджують високу біологічну цінність насіння чіа, які визнані одними з найбільш корисних харчових продуктів на планеті.
Це унікальний концентрований коктейль з безлічі поживних речовин: вітамінів, мікроелементів, клітковини, рослинного білка, омега3-кислот і антиоксидантів, які дають силу і витривалість тілу, мають найважливіше значення для здоров’я мозку, дарують молодість і красу шкіри.
Крім того, насіння чіа — цілозернова їжа, органічно вирощена, без ГМО і глютену. Вона приносить організму величезну кількість поживних речовин з дуже невеликою порцією калорій.
Продукт містить велику концентрацію білка і збалансований комплекс незамінних амінокислот, що робить його універсальною їжею для вегетаріанців і веганів.
Суперфуд рекомендуються людям з непереносністю глютену, а також для тих, хто страждає на алергію від яєць.
Насіння чіа багаті клітковиною, білками й Омега-3, тому попереджають ризик серцевих захворювань, підвищують «хороший» холестерин, нормалізують артеріальний тиск, розріджують кров, запобігаючи появі тромбів.
Продукт перешкоджає зростанню цукру в крові після прийому їжі з високим вмістом вуглеводів, що може бути корисним для людей з діабетом 2 типу.
Чіа можуть вважатися відмінним джерелом кальцію для тих, хто не вживає молочні продукти. Вони містять кальцій, фосфор, магній і білок, які важливі для здоров’я зубів і кісток, тому рекомендуються людям при проблемах опорно-рухового апарату.
Високий вміст розчинних волокон в насінні чіа визначають його як продукт для схуднення. Він здатний поглинати рідину до 10-12 разів більше своєї ваги, стаючи гелеподібним і розширюючись в шлунку. Це дає відчуття ситості, уповільнює засвоєння їжі й автоматично знижує кількість калорій, що поглинаються.
Клітковина живить корисні бактерії кишківника, а при поєднанні з кисломолочними продуктами прискорюється метаболізм і значно поліпшується мікрофлора, що дуже важливо для здоров’я й імунітету.
Зерно чіа — суперфуд краси, оскільки позитивно впливає на стан шкіри, сприяє схудненню, знижує частоту й інтенсивність «припливів» під час менопаузи, надає омолоджувальний ефект.
Фосфор, що міститься в чіа, покращує працездатність, позитивно впливає на пам’ять і настрій, а залізо підвищує гемоглобін.
Придбати чіа доцільно всім, хто часто хворіє на простудні та вірусні захворювання, мається від нетравлення шлунка, страждає від суглобових і м’язових болів.
Завдяки клітковині й великому комплексу нутрицевтиків у складі, вживання суперфуду покращує травлення, відновлює імунну та нервову системи організму. Це особливо важливо для людей похилого віку та дітей, яким можна давати його з восьмирічного віку.
Крім того, останні дослідження показали, що в насінні чіа є речовини, що перешкоджають виникненню раку молочної залози, товстого кишківника і простати.
Протипоказаннями до вживання чіа є: алергічна реакція на продукт; захворювання шлунково-кишкового тракту в стадії загострення; отруєння; діарея; гіпотонія; прийом антикоагулянтів, що розріджують кров.
Вагітним жінкам перед прийомом продукту варто обговорити це зі своїм лікарем.
Вживають насіння чіа в сирому вигляді, змішуючи з водою, молоком, кисломолочними продуктами. Їх можна додавати в смузі, каші, супи, салат і коктейлі, а також у вигляді борошна — в хліб, млинці та соус.
Найпростіший і оптимальний рецепт домашнього вжитку — ягоди, чіа, сир (кефір або йогурт).
Купуючи суперфуд звертайте увагу на запах: різкий і неприємний говорить про неправильне транспортування і зберігання. Такий продукт не рекомендується використовувати в їжу. Зберігати насіння слід герметично закритим в темному і сухому місці.
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.