Паска монастирська — рецепт від читачів газети «Для дому і сім'ї»
17.04.2025, 07:01
Переглядів: 479

Складові:
- 1 кг борошна
- 1 склянка вершків або сметани
- 100 гр свіжих дріжджів
- 1 склянка родзинок
- ½ склянка коньяку або рому
- 10 яєчних жовтків
- 5 яєчних білків
- 600 г цукру
- 250 г вершкового масла
- по 1/3 ст. л мускатного горіха, ванілі, кардамону, шафрану
- 2 ч. л без верху солі
Приготування:
- Приготувати опару: в підігріті вершки або сметану, всипати, помішуючи, 300 гр пшеничного борошна, додати 100 гр дріжджів і неповну ложку цукру. Все перемішати, накрити рушником і поставити в тепло на пів години.
- В цей час збити яєчні жовтки з цукром, додати розм'якшене, але не розтоплене вершкове масло і продовжувати збивати до однорідної маси.
- Тільки опара збільшилася в об'ємі у 2-3 рази, влити в неї масляний ґоґоль-моґоль і всипати добре просіяне борошно.
- Далі покласти всі прянощі та сіль і довго добре вимішувати, поки тісто не стане однорідним і не буде відлипати від стінок миски або дошки.
- Ємність з тістом закутати і залишити в теплі на 3-4 години.
- Залити родзинки коньяком або ромом і, щойно тісто буде готове, покласти в нього. Насамкінець влити 5 збитих дочиста білків. Ще раз обережно вимішати.
- Розігріти духовку до 200°C і підготувати форми. Укладати колобки з тіста на дно форм в половину обсягу і дати постояти, поки воно не підніметься до країв. Випікати залежно від розмірів від 25 хвилин (порційні паски) до 1 години.
- Монастирську паску покривають лише білою глазур'ю, натомість прикрашають різними ласощами: мармеладом, горішками, зацукрованими ягодами, які укладають зверху глазурі, що застигає.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.