Співзасновник та перший голова-президент Української академії наук Володимир Вернадський – науковець, який зробив величезний вклад у науку, був засновником геохімії, біогеохімії та радіогеології, вчення про біосферу, ноосферу, космізм.
За спогадами доньки Володимира Вернадського Ніни, улюбленою стравою її тата був український борщ, – із заувагою, що це саме «кременчуцький» борщ. Молодша дочка Ніна Володимирівна Толль-Вернадська (1898-1986) прекрасно володіла українською мовою, любила національний фольклор, радо відвідувала Україну і скільки могла – поліпшувала володіння батька… українською мовою. Про це мовиться на сайті Укрінформ.
Як Ніні сам тато переказував, його бабуся – Єлизавета Яківна Короленко (1781-1844) знамениту страву готувала так. А за сімейною легендою, походила вона з роду одного з ватажків Хмельниччини, миргородського полковника Івана Короля; рідний племінник Єлизавети Яківни – повітовий суддя, колезький асесор Галактіон Опанасович Короленко (1810-1868) був батьком письменника Володимира Короленка.
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.У цьому сюжеті «Кременчуцький ТелеграфЪ» зібрав інтерв'ю, розповіді, документальні факти та легенди про історію Кременчука.
Кременчуг и Крюков: 200 лет вместе!
Як у Кременчуці шили білизну для військових під час Першої світової війни
Знайшли невідому картину Куруківської битви
Просто космос: секретные разработки и история кременчугских заводов