Краєзнавчому музею у Полтаві передали давньогрецький перстень з написом «харіс»

16.05.2021, 17:05 Переглядів: 2 621

 

Перстень пізньоримського часу знайшли біля села Зорівка позаминулого року

До Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського передали перстень з давньогрецьким написом. Перстень пізньоримського часу знайшли біля села Зорівка позаминулого року. Раніше на цій території існувало поселення скіфського часу та невелике селище пізньоримської доби. Про це повідомляє «Історична правда».


Після того, як перстень почистили, на ньому виявили напис. За словами директора музею Олександра Супруненка, на ньому було написано «харіс».  Це побажання, що означає не лише «прощавай» чи «здрастуй», а і ряд інших значень. За його словами, колеги підказали, що може бути й така фраза: «радуйся за подарунок» тощо.


- Напис там був "харіс", це побажання. Не лише «прощавай» чи «здрастуй», ще існує ряд значень. Колеги підказали, що й така фраза може бути: "радуйся за подарунок" і таке інше, - сказав директор музею Олександр Супруненко.


Персні з написом "харіс" знаходили у дитячих похованнях на Боспорі та у Рейнській області на заході Німеччини. Багато з них перебуває у музеях.


- Потрапив на територію Полтави або ж через купців, які рухалися по Борисфену і забезпечували місцеві племена необхідним крамом, або ж це пам'ятка Скіфських воєн, коли місцеве наше населення брало участь у походах з Боспору в Малу Азію, в прилеглі території, - вважає Супруненко.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх