Незабаром, 7 січня, православні святкуватимуть Різдво - особливе свято для усіх християн. З першою зіркою усі зберуться за різдвяним столом на честь народження Ісуса Христа. За легендою, кожна страва на цьому столі має своє значення та символіку.
Навіть сам стіл - це символ, він нагадує про Таємну Вечерю, під час якої Ісус зібрав навколо себе усіх апостолів. Стіл також є символом єдності, взаєморозуміння, це місце зустрічі поколінь, місце молитви.
Щодо страв, слід пам'ятати, що саме на Різдво закінчується піст - тож уся їжа має бути пісною.
Першою і головною стравою різдвяної вечері завжди вважали «голодну» кутю. Продукти, з якої її готують, мають своє значення: крупа - довголіття, мед - здоров'я та добробут, мак - багатство.
Зварений з дарів природи, узвар з сухофруктів символізує дари, що піднесли колись новонародженому Ісусу. Зараз і в православних, і в католицьких родинах узвар вважається важливою частиною різдвяної вечері.
Вареники символізують добробут і злагоду на весь рік.
Риба ще з біблійних часів вважалася символом християнства, Ісуса та його апостолів - саме брати-рибалки стали першими апостолами, їм Ісус сказав, що вони стануть «ловцями людей».
Мед на святковому столі є символом Слова Божого та чистоти. На Святвечір його обов'язково ставлять на стіл в окремому посуді.
За традицією, голубці є невід'ємною частиною різдвяної вечері. Це - пісна начинка, загорнута в капустяне листя. Вже сама назва страви нагадує про голуба - символ краси, Божої любові, сили та Святого Духа.
Часник обов'язково має бути на столі - але зазвичай кладуть його під скатертину. Для християн він символізує очищення від гріхів, здоров'я та родючість. За народною традицією, часник використовують також як сильний оберіг від нечистої сили.
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.