Що має зникнути з меню шкільних їдалень у 2022 році
12.01.2022, 15:31Переглядів: 3 915Коментарів: 2
Нові норми харчування стали чинними з 1 січня
Держпродспоживслужба України на своєму сайті опублікувала роз’яснення про нові норми харчування, які стали чинними з 1 січня.
Оновлене меню для шкільних їдалень включає в себе 160 страв. У ньому повинні обмежити кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. А натомість збільшити кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
З 1 січня у всіх їдальнях зобов’язані:
зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази – до 7,5 г на сніданок та вечерю і 10 г на обід (норма на день – 25 г);
збільшити кількість фруктів/ягід до 100 г на один прийом їжі;
зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70, 100 або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.
Особливості продуктів:
приблизно 75% продуктів мають бути рослинного походження (овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди);
картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;
відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не можна;
салати треба заправляти перед видаванням;
треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
заборонено давати дітям ковбаси, сосиски, плодоовочеві та рибні консерви;
насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння (але це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це; горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру);
сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів (плавлений сир не дозволяється);
сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
не можна використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.
Заборони на продаж такі:
у шкільних буфетах не можна продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву і гриби.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Коментарі: 2
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації. Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ. Ознайомтесь із правилами коментування.