В Україні до влади приходять військові: генерал та полковники очолили ОВА у трьох регіонах

8.02.2023, 11:01 Переглядів: 3 872

 

Президент України заявив про те, що у центральній та місцевій владі потрібно більше людей з досвідом війни

Учора, 7 лютого, одночасно з призначенням нових очільників СБУ та МВС, Кабінет міністрів України погодив і президент призначив трьох керівників обласних військових адміністрацій у стратегічно важливих регіонах країни. Якщо уважно придивитися до біографій новопризначених начальників ОВА, то стає зрозумілим, що це була не звичайна ротація кадрів. У цих призначеннях є своя логіка і можна побачити новий тренд.

Колишні керівники Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської ОВА — Валентин Резніченко, Олександр Старух та Ярослав Янушевич були цивільними людьми та політиками з досвідом. Нові керівники областей — люди із зовсім іншого середовища.

  

Начальником Дніпропетровської ОВА став Сергій Лисак — генерал, який пів року тому очолив обласне управління СБУ.

 

Керівником Запорізької ОВА призначений також офіцер СБУ Юрій Малашко. Перед цим призначенням він виконував обов’язки начальника штабу – заступника керівника Антитерористичного центру при СБУ. Раніше обіймав посаду першого заступника голови військово-цивільної адміністрації Мар’їнки, потім — керував Красногорівською військовою адміністрацією у Донецькій області. Має бойовий досвід, служив в АТО/ООС. Відомо, що у 2014 році він мав звання полковника СБУ, щодо його військового звання станом на сьогодні інформації немає.

 

А новим очільником Херсонської обласної військової адміністрації став Олександр Прокудін — кадровий поліцейський, який пройшов шлях від слідчого до начальника Головного управління Національної поліції у Херсонській області. На цю посаду він був призначений восени 2019 року у 36-річному віці. У лютому 2022 року, за декілька днів до російського вторгнення, його перевели на роботу до Києва і про подальшу біографію Олександра Прокудіна нічого не відомо. Є лише інформація про те, що восени минулого року він брав участь у деокупації Херсона.

Таким чином усі троє нових очільників ОВА — люди «в мундирах», чи люди «з погонами».

Це може означати, що влада взяла курс на наведення на місцях у прямому сенсі «військового порядку». Завдання нових керівників, поставлена перед ними президентом, побудувати по-справжньому ефективну вертикаль влади у регіонах. А сам Зеленський пояснив, що ці обласні адміністрації «очолять фахівці, які мають досвід реального захисту держави».

Президент України Володимир Зеленський взагалі виступає за те, щоб у владі було більше людей із досвідом війни. Про це він заявив у вечірньому зверненні учора, 7-го лютого.

— Зараз у нас є люди, які здобули досвід війни. Мають чіткі результати у своїй роботі на державу, що воює за свій народ і за свою незалежність. Таких людей має бути більше на посадах різного рівня в органах центральної та місцевої влади, — сказав Володимир Зеленський.

 

На Полтавщині обласну військову адміністрацію очолює цивільна людина. Проте, серед 4-х його заступників є колишній правоохоронець.

Це Максим Калінін, який 10 років прослужив у системі МВС та звільнився з посади старшого слідчого управління МВС у Полтавській області у 2015 році.

 

У Кременчуцькій районній військовій адміністрації з цим повний порядок. Сам начальник РВА Олег Лєднік — колишній полковник поліції, звільнення з органів МВС у 2020 році. Чи то він заздалегідь уловив новий тренд, що йде з офісу президента, чи то по старій пам’яті, але нещодавно одним із двох його заступників був призначений підполковник поліції Віктор Самойленко. До вересня 2022 року, коли він звільнився на пенсію, обіймав посаду заступника начальника Кременчуцького районного управління поліції.

У міського голови Кременчука Віталія Малецького з цим все набагато гірше. Він абсолютно цивільна людина, яка до армії чи інших правоохоронних органів ніколи ніякого відношення не мав. Так само як і усі його заступники.

 

Щоправда, секретар Кременчуцької міської ради Юрій Гриценко є полковником у відставці. Він має статус учасника бойових дій, до 2005 року проходив службу в ЗСУ та звільнився з посади заступника командира 107-ої ракетної бригади. Так що у разі чого в Кременчуці також є кому передати владне кермо. Звісно, якщо ця хвиля призначень «людей у погонах» до органів влади на всіх рівнях не стихне і такий тренд в Україні й далі набиратиме обертів. Проте, можна з упевненістю сказати, що після Перемоги, коли з фронту повернуться захисники України, цей мейнстрим стане визначальним.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх