$15,6 млрд в обмін на підвищення цін на газ та електроенергію – Україна погодилась на вимоги МВФ

3.04.2023, 09:29 Переглядів: 3 880

 

Україна підписала меморандум з МВФ у якому визнала необхідність підвищити тарифи на газ та електроенергію

У підписаному Україною Меморандумі з МВФ влада визнала необхідність підвищення тарифів на газ та електроенергію. Але коли це станеться, поки невідомо.
Україна зобов'язалася розв'язувати давні структурні проблеми в енергетичному секторі, які посилилися війною. Зокрема, відновити конкуренцію на оптовому та роздрібному ринках газу.

— Забезпечення стійкості системи та зниження квазіфіскальних зобов'язань потребуватиме поступового збільшення тарифів на газ та електроенергію для відшкодування витрат при виділенні адекватних та цільових ресурсів для захисту вразливих домогосподарств, — йдеться у Меморандумі.

Український уряд зобов’язався відійти від запроваджених з початку війни екстрених заходів в економіці, зокрема, до червня 2023 року підготувати стратегію переходу до гнучкого обмінного курсу, не використовувати емісію гривні для фінансування дефіциту бюджету у 2023 році, та узгодити податкове законодавство з нормами ЄС.
Меморандум з МВФ підписали президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова НБУ Андрій Пишний.
Підписання цього документу дало можливість виконавчій раді Міжнародного валютного фонду 31 березня схвалити чотирирічну програму фінансування в розмірі $15,6 млрд для України. Це рекордний кредит в історії МВФ щодо фінансування України.

31 березня стало відомо, що США перерахували до бюджету України грант на $1,25 млрд. Про це повідомило Міністерство фінансів України.

Гроші направлять на соціальні виплати: пенсії, оплату праці службовців державних органів, співробітників ДСНС та працівників ЗВО, а також підтримку програм державної соціальної допомоги для ВПО.

В Міністерстві фінансів зазначають, що від початку повномасштабного вторгнення рф Україна отримала від США вже $15,5 млрд у формі грантів (ред. — безповоротної фінансової допомоги).

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх