Ріпа — це унікальний продукт. У доколумбову епоху вона була основним продуктом харчування не лише у слов’янських країнах, а й у всій Західній Європі. Її їли 12 місяців на рік. Взагалі, ріпу вирощували ще у Давньому Єгипті та Давньому Римі. Унікальність ріпи полягає у тому, що вона дає два врожаї
Щоб отримати перший вурожай, ріпу засіюють у кінці квітня, а збирають наприкінці червня — на початку липня. Це молода ріпа з неперевершеним смаком. Але вона не зберігається довго.
Другий раз ріпа засівається у середині липня. Збирають врожай у вересні. Це крупна ріпа, яка витримує довге зберігання. Також ця ріпа є унікальною за своїми властивостями: вона сприяє покращенню зору, очищує організм, рятує від раку — принаймні, так написано у книгах.
У кулінарії ріпі немає рівних. Її можна споживати вареною, смаженою або просто свіжою прямо з грядки. Але ріпа має досить виражений смак, вона не пластична, і поступово ріпу витіснила картопля. Втім, у Європі ж ріпа залишається досить популярною і сьогодні. У французькій кухні, наприклад, є така страва «Наварен» — це тушкована баранина з морквою, цибулею та ріпою. Ще одна улюблена страва французів — качина грудка у меді з карамелізованою ріпою. У німецькій кухні також чимало страв із використанням цих унікальних овочів. А в нашій кухні ріпу переважно замінили на картоплю.
Різновиди
Жовтом’ясі та білом’ясі сорти. За формою коренеплід буває пласким, округлим та подовженим. Пласкі і деякі округлі сорти споживають як столові, подовжені — кормові сорти.
Основні поживні речовини
Мінеральні солі (великий вміст кальцію), вітаміни (А, С, В1 і РР) та цукор.
Салат із запеченою ріпою і сиром дор блю
Інгредієнти
130 г ріпи
10 г вершкового масла
1 г свіжомеленого чорного перцю
20 г руколи
10 г медово-бальзамічної заправки (оливкова олія, рослинна олія, бальзамічний оцет і мед)
40 г сиру дор блю
2 г мигдалю, нарізаного пластинками.
Корисна зелень:
Листя ріпи
— Містить вітаміни К, С та А, залізо, фосфор, кальцій, магній та багато фолієвої кислоти.
— Через наявність антиоксидантів листя знижує ризик розвитку онкологічних та серцево-судинних захворювань.
Мангольд
— Листові буряки багаті на вітамін К, який відповідає за згортання крові в організмі.
— Вживати слід лише листя.
Цикорій
— Містить вітаміни А, В1, В3, В6, С, Е, Д.
— У складі є фолієва кислота, калій, залізо, кальцій, цинк, фосфор та інші живильні мікроелементи.
— У своїй сукупності вони запобігають інсульту та бактеріальним інфекціям, очищають печінку та шлунок, а також зміцнюють імунітет.
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.