Після 16 липня, коли мине 60 днів на оновлення облікових даних, розсилати повістки будуть поштою

20.05.2024, 15:50 Переглядів: 2 355 Коментарів: 2

 

Повістка ТЦК, направлена поштою, буде вважатися врученою у разі проставлення відмітки про відсутність особи за вказаною адресою

Однією з найбільш резонансних новацій, затверджених законом та постановами уряду, став порядку вручення повісток за допомогою пошти. При цьому підпис військовозобов’язаного під повісткою не буде потрібен, і він буде вважатися оповіщеним, так би мовити «заочно».

Новий закон про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня, змінить підхід до цієї війни — Міноборони

Небезпека цієї новації пояснюється тим, що в разі, коли військовозобов’язаний не повідомив ТЦК свою реальну адресу проживання (не оновив свої військово-облікові дані), то йому буде надіслана повістка через «Укрпошту» на останню вказану ним адресу. Відповідно, повістка буде вважатися врученими у разі проставлення відмітки про відсутність особи за вказаною у листі адресою

А далі відкриватиметься шлях до заочних штрафів, відкриття виконавчого провадження та стягнення з особи відповідних коштів чи майна.

Розширять повноваження ТЦК та збільшать штрафи для ухилянтів — Рада в цілому проголосувала за законопроєкт 10379

Нагадаємо, що штраф за статтею 210 КУпАП під час дії воєнного стану становить від 17 до 25,5 тисяч гривень.

Про це пише «Судово-юридична газета».

У виданні зазначають, що п. 41 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, який затверджено постановою Кабміну від 16 травня 2024 року №560, передбачає, що належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) ТЦК є:

У разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки, а також відеозапис відмови військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

У разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку:

  • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.

Чи зможуть військовозобов’язані оновлювати свої військово-облікові дані у Кременчуцькому ЦНАПі

Однак при цьому постанова містить важливе уточнення.

Так, такі «заочні» повістки почнуть розсилати після середини липня, коли мине встановлений законом про посилення мобілізації строк 60 днів на уточнення військово-облікових даних.

Так, відповідно до постанови КМУ №560, повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) ТЦК або його відділу може бути надіслана зазначеними органами військового управління засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

Що потрібно буде вказувати в електронному кабінеті військовозобов'язаного — Міноборони

У разі не уточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

При цьому день явки за викликом визначається не раніше 14-го дня від дня надсилання повістки засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Нагадаємо, «Кременчуцький Телеграф» досліджував нові законодавчі норми, які будуть впроваджені в роботі територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) після набрання чинності законом про вдосконалення мобілізації.

Цифровізація військового обліку та надання додаткових повноважень й важелів впливу ТЦК та поліції в питаннях військового обліку і проведення мобілізації, може призвести до поступової відмови від практики спільного патрулювання вулиць міста військовослужбовцями та поліції з метою вручення повісток чоловікам у громадських місцях. Що може статися не раніше серпня, коли закінчиться 60-денний термін, встановлений законом на оновлення облікових даних військовозобов’язаними.

Патрулювання вулиць військовослужбовцями ТЦК для вручення повісток можуть припинити:коли

Проте, ці припущення нашого видання не підтвердив начальник Кременчуцького районного ТЦК та СП Мирослав Волков, який пояснив, що «на цей час ми не плануємо знімати спільні патрулі з Національною поліцією».

Чи збережеться потреба у постійному патрулюванні вулиць через 60 днів, відпущених законом на оновлення даних, залежить від того, наскільки ефективно почнуть застосовуватися усі новації, передбачені у законі про вдосконалення мобілізації.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

1 223
20 травня 2024 16:41

Квартальные ######### уже не стесняясь водят своим 73% по губам. А 73% притихли и уныло помалкивают. Посмеялись? Шашлычков на майские наелись?

А в конечных Вечiрніх кварталах, Бздизель шоу и Лигах смеха заплывшие жиром рожи Фекаловых, Кошевых и прочих квартальных и околоквартальных ублюдков с бронями с вас ещё и угорать будут. В новых дибильных номерах типа Сиськадовська и бывшего начальника ТЦК...Ржите...раз в 2019 мозгов не было...

 


7 0
4 492
1
20 травня 2024 21:54

73 відсотка внєпалітіки за кордоном


4 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх