Настав час обслуговування кондиціонерів

6.06.2024, 07:01 Переглядів: 418

 

Чому так важливо його проводити, що відбувається всередині кондиціонера, який не обслуговують, розповіли спеціалісти з ремонту й обслуговування холодильного обладнання

Зовні кондиціонер виглядає як і раніше: білий, чистий і охайний, справно дме і не шумить, але всередині, в невидимих оку місцях, вже давно розвиваються небезпечні процеси, а причина всьому – бруд, який вчасно не видалили. Дане середовище є найкращим для життєдіяльності і розмноження різних видів бактерій, грибків і вірусів.

Найбільш небезпечними з відомих бактерій, що живуть у кондиціонері, визнані легіонелли, збудники так званої «кондиціонерної хвороби», яка провокує важку форму пневмонії.

Легіонельоз розвивається і протікає швидкоплинно, все починається з незначної слабкості, різко підвищується температура до 39 – 40 градусів, з’являється лихоманка, сильні головні болі, виникає загальна інтоксикація організму, важке запалення легенів і травної системи. Хвороба нерідко провокує дихальну недостатність. Особливому ризику піддаються люди з ослабленим імунітетом.

Але боротися з цими бактеріями можливо. Потрібно лише проводити обслуговування кондиціонерів, вчасно замінювати відпрацьовані фільтри.

Професіонали рекомендують проводити обслуговування кондиціонерів не рідше одного – двох разів на рік, навесні і восени.

Чищення фільтрів кондиціонера

Ви можете робити це самі, і чим частіше, тим краще! За умови своєчасного видалення бруду з фільтрів кондиціонер не принесе шкоди вашому здоров’ю.

Фільтри кондиціонера – багаторазові, регламент заміни на нові найчастіше прописаний в інструкції на прилад. На брудних, нечищених фільтрах накопичується до сантиметра грязьових відкладень, що призводить до падіння потужності, появи неприємного запаху і створення сприятливого середовища для розвитку грибка і появи бактерій.

Достатньо лише відкрити передню панель внутрішнього блоку, дістати фільтри і промити їх під хорошим натиском води, після чого не висушуючи, вставити їх на місце. Вся процедура триває не більше п’яти хвилин.

Проливання дренажу кондиціонера

Два – три літри теплої води, регулярно пролитої на теплообмінник внутрішнього блоку, звільнять дренажний піддон від нальоту і суттєво знизять ризики засмічення дренажного шланга. Виконуючи цю операцію забороняється використовувати агресивні миючі засоби, для цього існують спеціалізовані засоби з бактерицидними властивостями і приємним ароматом.

Очищення випарника і вентилятора внутрішнього блоку кондиціонера

Це дуже трудомістка, а головне делікатна операція. Пошкодити дані вузли дуже просто, а відновити дорого, тому при очищенні випарника щіткою будьте гранично уважні!

При сильних забрудненнях, потрібно добиратися і до прихованих під корпусом місць, а отже необхідно майже повністю його розібрати, а в окремих випадках навіть демонтувати кондиціонер – тут зможе допомогти тільки кваліфікований фахівець.

Очищення конденсатора зовнішнього блоку кондиціонера 

Забруднений конденсатор зовнішнього блоку також призводить до втрати продуктивності кондиціонера, а компресор – серце кондиціонера, працює з високим навантаженням, що надалі призводить до перегріву і виходу з ладу. Це найпоширеніша причина загибелі компресора, а вартість його заміни близька до вартості нового кондиціонера.

Присутність в місці установки зовнішнього блоку рослинності, особливо тополі, автодороги говорить про несприятливі умови для його роботи. Поверх, на якому розташовується кондиціонер, також має значення. Оскільки на низьких поверхах (до 5-го) зовнішній блок набагато активніше забруднюється, ніж на шостому або вище, куди пил і пух не долітають.

Якісно видалити внутрішні забруднення можливо виключно за допомогою обробки спеціальним складом і наступним промиванням під високим тиском.

Цю роботу варто довірити професіоналам: у них є навик, обладнання й спеціальні розчини для чистки.

Не економте на власному здоров’ї

Пам’ятайте! Якщо не проводити обслуговування кондиціонерів, то прилади швидко вийдуть із ладу.

Не економте на обслуговуванні, проводьте чистку фільтрів і промивання дренажу хоча б раз на місяць самі, піклуйтеся про ваше здоров’я.

Адже регулярна діагностика та ретельна чистка внутрішніх і зовнішніх блоків, чищення фільтрів, випарників, конденсаторів – це майже 100% гарантія того, що ваші кондиціонери будуть працювати багато років і виконувати свої прямі завдання на відмінно, а ви і ваша сім’я завжди будете дихати прохолодним і, що найголовніше, безпечним повітрям!

 

 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх