«Треба бути мужиком, брати себе в руки та йти захищати Україну», — солдат з Кременчуччини, нагороджений «Золотим хрестом»

12.06.2024, 12:31 Переглядів: 3 530 Коментарів: 1

 

Далекобійник, який ніколи не служив в армії, добровільно став на захист України на другий день повномасштабної війни й отримав «Золотий Хрест» за мужність, проявлену у боях під Авдіївкою

Сьогодні, 12 червня, у приміщенні Кременчуцької районної військової адміністрації, воїну з Кременчука Віталію Кручиненку вручили бойову нагороду — почесний нагрудний знак Головнокомандувача ЗСУ «Золотий хрест». Бойову відзнаку захиснику України вручали виконувач обов’язки начальника Кременчуцької РВА Артем Даценко та начальник Кременчуцького районного територіального центра комплектування та соціального захисту (ТЦК та СП) полковник Мирослав Волков.

«Зараз стоїть питання виживання нашої держави… Не треба боятися», — начальник Кременчуцького РТЦК

 

Як зазначив полковник Волков, солдат Кручиненко у січні 2024 року у складі зведеної роти «Одін» був приданий 110 окремій механізованій бригаді для стримування наступу російської армії в Авдіївці. 26-го січня під час штурмових дій ворога він отримав отруєння через використання противником газових гранат та осколкові поранення під час мінометного обстрілу, але не залишив позицій і продовжував стримувати наступ російських підрозділів. Під час бою Віталій Кручиненко проявив себе мужньо, діяв сміливо, вміло використовував наявне озброєння.

У березні 2024 року Головнокомандувач Збройних Сил України за сміливість та мужність, проявлені у тих боях, нагородив його почесним нагрудним знаком «Золотий Хрест», який йому і вручили сьогодні.

Два роки на війні: 24-річний кременчужанин-танкіст розповів, як нищить окупантів на фронті, та звернувся за допомогою

 

Віталій Кручиненко розповів журналістом, що перший день повномасштабної війни застав його в рейсі — він працював далекобійником.

— О 7-й ранку зателефонувала дружина і повідомила, що почалася війна. Я тоді був у Дніпрі. До вечора розвантажив фуру, і о 4-й ранку вже був в ТЦК. До того ніколи в армії не служив. Але вирішив, що треба йти захищати свою сім’ю, нашу державу, — зазначив солдат.

Віталій Кручиненко потрапив до роти охорони районного ТЦК, але у Кременчуці затримався недовго. Спершу у складі зведеного підрозділу боронив Київщину та Чернігівщину, де на кордоні з Росією та Білоруссю доводилося стримувати російські ДРГ та збивати «Шахеди», а потім захищав Авдіївку у складі 110 омбр, де й отримав поранення.

— В Авдіївці нас кожні 10-15 хвилин обстрілювали ВОГами, а кожні 20-30 хвилин закидували газовими гранатами — хотіли нас викурити з укриттів. Але ми тримали оборону, — розповів солдат.

Військовий з Полтавського ТЦК розповів про поранення на фронті, мобілізацію та реакцію чоловіків на вручення повісток

 

Після поранення Віталій Кручиненко продовжує службу у відділенні Кременчуцького районного ТЦК та СП в місті Глобине.

— Треба бути мужиком, брати себе в руки та йти захищати свої родини, нашу землю, українську державу. Не боятися нічого й не кого… Вони не дивляться ні на що — в них немає ні жалю, ніякої честі, — заявив солдат з Кременчуччини.

Десятий рік на війні: Андрій Миколенко з Кременчуцького РТЦК розповів, як нищив російські танки

На питання, чи доводилося йому вручати повістки на вулицях, та чи доводилося стикатися з негативним ставленням цивільних до себе в цей час, відповів, що раніше виконував такі завдання, а зараз як водій лише перевозить мобілізованих.

— Стикався з негативом. Було дуже неприємно, коли мені говорили, що ти тут робиш і чого б тобі не повоювати? Ти ж не будеш кожному показувати свої документи та пояснювати, що воював, і чому я тепер тут. Намагався не сперечатися, щоб не розпалювати конфлікт з такими людьми, — розповів захисник України.

.Чому полтавський фітнес-блогер Заволока, який провокував військових, уникне мобілізації

 

Він вважає, що для перемоги українці мають об’єднатися разом і захищати Україну. А на питання, чи потрібно в країні проводити примусову мобілізацію, відповів ствердно.

— Так, потрібно. Тому, що мало залишилося тих, хто готовий добровільно ставати на захист нашої держави. Часто чую слова, що «мене це не стосується», це «не моя війна»… Але, якщо ми їх не втримаємо там, то вони будуть тут. Для цього ми й працюємо і проводимо мобілізацію, — пояснив Віталій Кручиненко.

Щоб поповнити частини, які тримають оборону на фронті, працівники ТЦК вимушені виходити на вулиці

 

Його дружина відповіла на питання, як вона віднеслася до того, що її чоловік на другий день повномасштабної війни добровільно пішов до ТЦК.

— Спочатку я це не підтримала. Тому що тоді, у перші дні, було незрозуміло, що відбувається. І коли ще вчора твій чоловік поїхав у рейс, а наступного дня він їде нібито додому, а опиняється в ТЦК — це складно сприйняти. Проте, ми вдома переговорили й дійшли спільної думки, що потрібно йти захищати країну. Бо так має бути — хтось має ставати на захист України, — зазначила Аліна Кручиненко.

 

Вона розповіла, що в них є семирічна дочка, яка цього року закінчила перший клас.

— Дочка дуже скучала за батьком, переживала. Але пишається, що він військовий, і в такий складний час добровільно став на захист України, — додала Аліна Кручиненко.

 

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

4 492
1
12 червня 2024 12:44

Воно то так,тільки трошечкі не так. Коли сотні тисяч втікло за кордон( верніше випустили за бабло), коли міністри оборони, замміністри крадуть безкарно, коли всі хто може наживаються на тому солдатові, то про яку мотивацію йде мова? Як там лисий казав, мене снайпер вб'є? Ото така мобилизація....або всі, або не треба оцього лайна. Як там резнікова яйця? Наєм як там в лісок вже пішов? А я вам економічне бронювання? 


15 3

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх