Українці оскаржують штрафи від ТЦК у судах та зазвичай виграють такі справи

8.08.2024, 07:45 Переглядів: 1 370

 

З початку року до виконавчої служби були передані матеріали на стягнення понад 12 тисяч штрафів від ТЦК за порушення правил військового обліку

Українські суди з моменту набуття чинності нового закону про посилення мобілізації та відповідальності за порушення правил військового обліку розглянули 34 справи, в яких громадяни вимагали скасувати штрафи від територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Більшість українців виграли такі справи.

Такі дані наводить портал «Опендатабот».

Розширять повноваження ТЦК та збільшать штрафи для ухилянтів — Рада в цілому проголосувала за законопроєкт 10379

Як зазначається, до такого висновку дійшли аналітики після моніторингу за допомогою пошуковика у судовому реєстрі. Згідно з отриманими даними, у 30 справах суди стали на бік позивачів та скасували штрафні санкції, а у чотирьох справах підтвердили правомірність притягнення до адмінвідповідальності.

 

Більшість скасованих штрафів стосуються порушень, які вчинили до вступу в дію змін у законі про мобілізацію, який набрав чинності у травні 2024 року. Суди враховують факт того, що закон немає зворотної дії й тому не дозволяє покарати за давнє правопорушення за новими вимогами.

Зокрема, громадянин оскаржив штраф за неперебування на військовому обліку у РТЦК, якому за два тижні до того видали тимчасове посвідчення про взяття на облік. Ще в одному випадку чоловік прибув до ТЦК для уточнення даних та отримав штраф. У постанові ТЦК не довело вчинення правопорушення та пропустило терміни, через які за це можна було покарати.

Зазначається, що 20% позовів штрафи оскаржували через порушення процедури притягнення до відповідальності чи взагалі відсутність доказів скоєння правопорушення.

Штрафи стосуються порушення правил військового обліку за змінами у ст. 210 КУпАП. Їх розмір становить від 17 до 25,5 тисяч гривень.
Водночас за підрахунками аналітиків, з початку року до виконавчої служби загалом були передані матеріали на стягнення понад 12 тисяч штрафів від ТЦК та СП за порушення правил військового обліку.

Майже 12 тисяч виконавчих проваджень по штрафам від ТЦК за півроку — більше, ніж за весь минулий рік 

Нагадаємо, притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку віднедавна не потребує складання протоколу про адміністративне правопорушення. Це було головною новацією закону № 3696-IX, ухваленого 9 травня 2024 року.

Раніше для того, щоб притягнути порушника до адмінвідповідальності, потрібна була його присутність, складання протоколу про адміністративне правопорушення й вже на підставі цього протоколу виносилася постанова, яка була підставою для стягнення штрафу. Наразі цю процедуру спростили й складати протокол вже не потрібно. 

Розмір штрафу за порушення правил військового обліку (стаття 210 КУпАП) становлять у період воєнного стану від 17 до 25,5 тисяч гривень. До порушення правил військового обліку відноситься й те, що вчасно, протягом 7 днів, людина стала на облік.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх