В Горішніх Плавнях відкрито Корекційно-розвитковий центр для вихованців з особливими освітніми потребами

Сьогодні, 13:32 Переглядів: 120 Партнерський проєкт

Реалізації цього проєкту розпочалася у 2021 році, але була призупинена

На початку тижня СЗДО «Казка» відвідали міський голова Дмитро Биков, його заступник Іван Павленко та секретар міської ради Сергій Дорота. Ознайомившись з кабінетами Корекційно-розвиткового центру та його обладнанням, Дмитро Биков зазначив, що «з особливою радістю звітує громаді про створення сучасного КРЦ у спеціальному закладі дошкільної освіти коштом місцевого бюджету».

«Це заклад компенсуючого типу, де перебувають діти з особливими освітніми потребами. Ми перші в Полтавській області створили КРЦ, де діти отримуватимуть індивідуальні корекційно-розвиткові послуги безпосередньо в закладі, — підкреслив міський голова. — Тут облаштовані чотири освітні простори, де працюють відповідні фахівці з вихованцями, які мають певні труднощі з розвитком. До навчання в школі всі ці проблеми вирішуємо. Враховуючи той факт, що кількість таких дітей збільшується, ми більше приділяємо уваги створенню умов, аби всебічно розвивати дітей, які потребують спеціальних занять з особливими спеціалістами».

За словами очільника громади, реалізації цього проєкту розпочалася у 2021 році, але зі зрозумілих причин була призупинена. На сьогодні цей процес завершено.

«Навіть у воєнні часи ми намагаємося створювати належні умови для розвитку дитини відповідно до державних стандартів з освітньої діяльності спеціальних закладів дошкільної освіти, — наголосив Дмитро Биков. — У будівлі «Казки», яка експлуатується з 1981 року, згідно з проєктом довелося виконати значну реконструкцію й новітнє оздоблення декількох приміщень, закупити й облаштувати всі кабінети Корекційно-розвиткового центру відповідним сучасним обладнанням. Тобто створити простір для організації корекційно-розвиткової роботи з дітьми з особливими освітніми потребами».

За словами директорки СЗДО «Казка» Ірини Гартман, цього року в закладі планують відкрити групу для дітей, які мають порушення інтелектуального розвитку та розлади аутистичного спектра.

«Ми звернулися до міського голови з пропозицією створити в закладі Корекційно-розвитковий центр та отримали всебічну підтримку. Із кожним роком дітей із особливостями розвитку стає більше. Ми готові працювати з такими вихованцями, бо маємо професійних, досвідчених педагогів», — зазначила Ірина Гартман.

Вона розповіла про кожний кабінет новоствореного Корекційно-розвивального центру. Зокрема, у КРЦ облаштовано кабінет корекційного педагога. У ньому проводитиметься робота з дітьми, які мають порушення мовленнєвого, психічного та інтелектуального розвитку. Кабінет має сучасне методичне і дидактичне оснащення. Це різноманітні дидактичні та розвивальні ігри, конструктори.

«Родзинка кабінету — розвиваючий набір «Дари Фребеля», який спрямований на сенсорний розвиток дитини, розвиток її дрібної моторики, тактильної стимуляції, координації рухів, уваги, просторової уваги, інтелекту, творчих здібностей», — вказала очільниця закладу.

Крім того, зазначила вона, набір використовується для роботи з формування навичок лічби, читання, ознайомлення з геометричними фігурами, кольорами й таке інше. Також кабінет облаштований логопедичним дзеркалом для роботи корекційного педагога з дитиною, фліпчартом — презентаційною дошкою, яку можуть використовувати як педагоги для роботи з вихованцями, так і діти для малювання.

Гості переглянули фрагмент індивідуального заняття, спрямованого на корекцію мовлення дитини. Педагог-логопед працювала над постановкою звуків за допомогою використання логопедичних зондів. Затим Ірина Гартман запропонувала ознайомитися з кабінетом практичного психолога, в якому працює досвідчена фахівчиня Тетяна Галушко. Очільниця «Казки» наголосила, що практичний психолог проводить індивідуальні заняття з вихованцями закладу, спрямовані на розвиток емоційної та пізнавальної сфери, на розвантаження психічного стану дитини. У кабінеті облаштована територія для ігрової діяльності. Зокрема, тут є розвиваюча світлова пісочниця для малювання, відповідний дидактичний матеріал.

Також практичний психолог проводить консультації з педагогами й батьками щодо розв’язання питань соціалізації та навчання дітей з особливими потребами. В одному з приміщень КРЦ створено ресурсну кімнату та офтальмологічний кабінет. Як пояснила Ірина Гартман, тут діти можуть одночасно і відпочивати, і бути учасниками корекційних занять.

«Це спеціально організований освітній простір, спрямований на гармонійний розвиток дитини або групи дітей з особливими освітніми потребами. Це особлива освітня модель, що дозволяє дитині поєднувати залежно від своїх потреб і можливостей інклюзивну освіту та індивідуальне навчання», — наголосила директорка СЗДО «Казка».

Вона розповіла, що в офтальмологічному кабінеті проводяться корекційні заняття з використанням спеціального обладнання з дітьми, які потребують корекції зору, відповідно до довідок від лікаря-офтальмолога. У кабінеті — сучасне оснащення, придбане коштом бюджету громади. Це світловий колодязь, який використовується для тренування зорових м’язів дітей з астигматизмом (порушення оптичної системи ока), набір різноманітних лінз та інше офтальмологічне обладнання. Також є ноутбук, в якому завантажено комплекс програм, зокрема в ігровій формі, що використовуються для корекції зору.

У КРЦ також є особливе приміщення — «темна сенсорна кімната». Цей простір, за словами директорки закладу, призначений для відновлення психоемоційної рівноваги дітей, заспокоєння нервової системи.

«Тут вихованці звільняються від страхів та агресії, в них розвивається легше сприйняття світу через сенсорні відчуття під час дослідження обстановки й деталей кімнати, — підкреслила Ірина Гартман. — Завдяки великій кількості незвичайних світлових елементів створюється відчуття «чарівного світу», повної безпеки та комфорту».

У кімнаті встановлено кульковий басейн, панно «Зоряне небо», світловий дощ із фіброволокна, бульбашкові колони, соляну лампу для інгаляцій, інтерактивний стіл, в якому завантажено безліч програм, ігор, спрямованих не лише на розвантаження, але й на розвиток пам’яті, мислення, уваги дитини.

«Тут можна малювати, знайомитися з різними країнами, тваринним світом. Це універсальний інструмент для роботи корекційного педагога», — підсумувала Ірина Гартман.

Директорка «Казки» висловила подяку представникам місцевого самоврядування на чолі з Дмитром Биковим за розуміння потреб і підтримку закладу.

Автор: «Хроніки тижня»
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх