Що пенсійна реформа приготувала молодим?

21.01.2011, 08:59 Переглядів: 4 645
Українців віком до 35 років зобов’яжуть накопичувати собі на пенсію додаткові гроші.

Нічого нового уряд не придумав: «додаткову» пенсію людина отримає за рахунок додаткових відрахувань із своєї нинішньої зарплати. Так, якщо зараз внесок до Пенсійного фонду складає 2%, то із введенням накопичувальної системи він поступово досягне 7%.

Тема майбутніх пенсійних нововведень дуже схвилювала читачів «Телеграфа». Відвідувачі www.telegraf.in.ua активно обговорюють те, що урядовий законопроект приготував пенсіонерам. Сьогодні ми розповімо про те, що чекає молодь – про накопичувальну систему пенсійного страхування. 

Ввести накопичувальну систему планується тоді, коли Пенсійний фонд стане бездефіцитним (орієнтовно через три роки). Обов’язковою участь у ній буде для тих, кому на момент її введення не виповнилося 35 років.  

Так, зараз пенсії призначаються за солідарною системою пенсійного страхування, яка забезпечує гарантований державою мінімум пенсійних виплат. Крім того, людина може добровільно стати учасником недержавного пенсійного фонду з тим, щоб відкласти собі на доплату до пенсії. Наразі ж законопроект пенсійної реформи №7455 передбачає, що «відкладати» на пенсію люди будуть в обов’язковому порядку – частина пенсійних внесків перераховуватиметься до Накопичувального фонду. Діятиме накопичувальна система паралельно з солідарною системою, але, на відміну від неї, «працюватиме» на конкретно взятого пенсіонера. Та при цьому збільшиться «навантаження» на заробітну плату. Бо якщо зараз внесок до Пенсійного фонду, який відраховується із зарплати працівника, складає 2%, то після введення накопичувальної системи він щорічно підвищуватиметься на 1%, доки не сягне 7%.

Про особливості накопичувальної системи розповіла Світлана ЛИХОДІЙ,  заступник начальника управління Пенсійного фонду Автозаводського району:

– Світлано Володимирівно, законопроект передбачає, що у накопичувальній системі братимуть участь особи, яким на момент її введення не виповнилося 35 років, а всі інші?

– До 45 років – за бажанням самої особи, а інші вже не встигнуть накопичити собі гідну доплату до пенсії. І їх не стосуватиметься накопичувальна система, пенсію вони отримуватимуть тільки з солідарної системи (яка діє зараз). 

 – Які гарантії повернення грошей із Накопичувального фонду матимуть громадяни? Адже в людей мало довіри до фінансових установ:  свого часу вже були і товариство «МММ», де «згоріли» гроші, і навіть забрати депозити в банках нещодавно було проблематично…

– Між працівником, який бере участь у накопичувальній пенсійній системі, і тією структурою, куди він буде відраховувати внески, буде укладатися договір. Це питання контролюватиметься Наглядовою радою Пенсійного фонду. Внески будуть акумулюватися на особистому рахунку застрахованої особи і направлятися у галузі економіки (наприклад, на розвиток підприємств). Щороку застрахована особа буде отримувати звіт: скільки коштів накопичилося на її рахунку, який відсоток прибутку на ці кошти отримано за рік.  Буде доволі великий перелік структур, з якими можна укласти угоди про накопичувальну систему. До речі, застрахована особа за результатами діяльності за рік тієї структури, куди вона перераховувала внески, матиме право розірвати договір і укласти новий договір, вже з іншою структурою. 

– Якими будуть способи контролю за цими установами? Чи буде щось подібне до фонду гарантування  вкладів фізичних осіб у банківській системі? 

– Щодо фонду гарантування нічого не можу сказати. Але внески повинні бути захищені. Передбачено, що вони будуть застраховані  у страхових компаніях.  

– Куди підуть  внески людини по накопичувальній пенсійній системі, якщо вона не доживе до пенсії?

– Таке питання часто ставлять у трудових колективах, де обговорюється пенсійна реформа. Передбачається, що кошти з Накопичувального фонду можуть бути успадковані: складатиметься договір або заповіт. Це на відміну від діючої солідарної пенсійної системи, де кошти розподіляються між усіма пенсіонерами.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх