А ти отримав штраф за куріння?

6.09.2007, 17:09 Переглядів: 2 688
Закон про заборону куріння у громадських місцях було підписано Президентом ще рік тому. Але про те, що цей Закон діє, знають лише оштрафовані, а таких у Кременчуці, порівняно з кількістю порушників, дуже мало. Як працює заборона на куріння у громадських місцях з’ясовував «ТелеграфЪ»..

«ТелеграфЪ» з цигарками бігав за патрулем

Не сприймайте це як агітацію за нездоровий спосіб життя – на пачці цигарок було чітко зазначено – «курці помирають рано». Просто ми намагалися бути затриманими за куріння у громадських місцях та хотіли на власній шкурі відчути всі «радощі» спілкування з п

Кременчужани час від часу скаржаться на міліцію, мовляв, «забрали за куріння у громадському місці! Де ви таке бачили? Вийдіть увечері на вулицю – усі курять, і нікого не затримують. Чому саме я?» Ось одна з історій, яку розповів простий робітник Олег, 27 років:
– Увечері ми стояли удвох з товаришем у дворі 30-ї школи під навісом і курили. Тут до нас підходять патрульні... Провели огляд і кажуть – пішли до райвідділку складати протокол за куріння у громадському місці. Ну я, перш за все, питаю, що тоді громадське місце. Вони відкрили Закон і показують: «під’їзди, навіси над будинками...» Якби ми стояли не під навісом, то нас би ніхто не чіпав. Я знаю, що багато людей курить у громадських місцях і ніхто їх за це не штрафує. Після того випадку намагаюся бути добропорядним громадянином та не курити там, де не можна.

Як «ТелеграфЪ» підставлявся під патруль
«ТелеграфЪ» вирішив на собі перевірити, як діє закон. Спочатку вживаємось у роль. Колеги спостерігають, як ми – люди, що не курять – робимо перші кроки до тютюнової залежності, і помирають зо сміху: «Ти диви, затягуються! Наче все життя курили!» Трохи потренувавшись, вирушаємо назустріч невідомому міліцейському патрулю, який, за планом, повинен нас «пов’язати». І що? Чесно відходивши дві години, ми не зустріли на вулиці жодного міліціянта. Ні у сквері Жовтневому, ні на бульварі Пушкіна, ні в Придніпровському парку, ні на вулиці Леніна. Вже ладні були кричати та стрибати, щоб привернути до себе увагу, але тоді нас затримали б не за куріння, а за хуліганство. А це в редакційне завдання не входить. Що робити? Йдемо курити прямо під ворота Кременчуцького міського управління міліції. І знову ніякої уваги з боку правоохоронців. Заходимо на подвір’я і сідаємо диміти на лавочці. Із приміщення виходить один міліціянт, за ним другий... ковзають по нас поглядом і… зникають за дверима. Образливо до сліз – наш чудовий репортаж очима затриманих за куріння у громадському місці провалився. Залишився лише гіркий присмак тютюну у роті та запах на одязі:)

Коментар:
Як повідомив «Телеграфу» начальник відділу громадської безпеки міськуправління міліції Олексій Костюк, за останній тиждень було затримано «за паління» 17 людей, а всього за цей рік міліціянти склали 259 «тютюнових» протоколів. Затримані цигаркували, в основному, на зупинках громадського транспорту та на алеях Придніпровського парку.
«Людину зазвичай затримують патрульні міліціянти, – каже Олексій Костюк. – Далі порушників відправляють у райвідділ, де складається відповідний протокол. Звісно ж, усіх затримати неможливо! Зазвичай, спочатку робиться усне попередження, і міліціянт просить загасити цигарку. Якщо людина прислуховується, то на цьому все закінчується. Але бувають різні випадки. Є люди, які принципово кажуть: «Немає такого закону! Вам аби придовбатися було за що!» У таких випадках доводиться доставляти у райвідділок та показувати, де і що в законі написано. Ну і, звісно, складати протокол».

Закон України «Про запобігання вживанню та зменшення шкідливого впливу тютюнових виробів на здоров’я населення»:
Громадське місце – це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, за запрошенням або за плату, постійно, періодично або час від часу, у тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони.

Кодекс України про адміністративні правопорушення:
Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, – тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один неоподатковуваний мінімум на сьогодні – 17 грн.).
Повторне протягом року вчинення порушення тягне за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх