У дитсадки й досі не втовпишся

4.06.2009, 11:58 Переглядів: 1 894
Віддати дитину у садочок – велика проблема. В управлінні освіти це знають, але кажуть: дитсадків – нема!.
А малим не поясниш, що таке дефіцит місць
Фото: Дмитрий Бабец

– У вересні мені виходити на роботу, – розповідає Олена, мама дворічного хлопчика. – Сина записала у чергу в дитсадок №32 ще заздалегідь. Але хотілося б, щоб дитина звикла до садочка влітку – поводити сина спочатку на дві години, потім більше. Натомість мені відповіли, що навчальний рік починається у вересні. Але ж це дитсадок, а не школа! Я сама педагог і розумію, як дитині важливо адаптуватися – та на це нині ніхто не зважає.

Валерій Лобода, заступник завідувача міського управління освіти, пояснив, що така ситуація пов’язана з дефіцитом місць у дитсадках. Так само «неприкаяними» влітку залишаються й шестирічки: їх нібито «випустили» із дитсадка, але до школи малеча піде тільки у вересні. А відтак три місяці батьки ламатимуть голови, куди подіти дітей.

– Влітку в групах проводяться ремонти, вихователі йдуть у відпустки на 42 дні. Тому у цей час ми завжди зменшували кількість дітей у групах, – пояснив пан Лобода і додав, що дехто з вихователів і не проти б попрацювати влітку – замість відпустки – за додаткову оплату. Але міське управління освіти не має чим платити – фінансування обмежене.

«ТелеграфЪ» дійсно чув, що дітей рекомендують забирати на літо у «добровільно-примусовому» порядку. І на влаштування дітей у дитсадки й досі черги. Напружена ситуація у центральній частині міста, Крюкові, на Раківці, підтверджують у міському управлінні освіти.

Проте, за даними того ж міськ-управління освіти, у Кременчуці – аж 257 вільних місць у дитсадках. Найбільше – у групах для дітей віком від п‘яти до шести років. Є місця у дитсадках №58, 64, 80, що на Молодіжному та інших. Щоправда, дефіцит якраз із ясельними групами. Груп для дітей від півтора до двох років у місті взагалі не залишилося. У яслах «від двох до трьох» ми знайшли три місця на Героїв Бреста (дитсад №57) та, як не дивно, – одиничні місця у центрі. Детальніше батьки можуть подивитися «вакансії» на сайті міського управління освіти www.kr-osvita.at.ua (розділ «Заклади освіти»).

До речі, закон «Про дошкільну освіту» не обумовлює, що прийом у дитсадки ведеться з першого вересня. Тому, якщо у дитсадку є вільні місця, але вам при цьому відмовляють – це вже порушення закону, визнають і в міському управлінні освіти.

P.S. У дитсадку №32, як виявилося, теж є вільні місця. Щоправда, не у яслах. Але влітку все одно діють зведені групи. Сина Олени (який, до речі, записаний першим у черзі) таки погодилися прийняти влітку – після дзвінка пана Лободи до завідуючої. Він каже, що нещодавно так само влаштовував у дитсадок двох дітей матерів-одиначок. Шкода, що проблеми доводиться вирішувати, оббиваючи пороги кабінетів. Міська влада так і не спромоглася вирішити проблему із дитсадками: не повернула жодного закладу, зданого свого часу в оренду.



 
Теги: дитсадки
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх