Без газу

17.03.2008, 15:59 Переглядів: 1 936
Через аварію Молодіжний лишився без блакитного палива.
Їжу готувати ніде – люди скуповують консерви та готові страви
Фото: Дмитрий Бабец

У понеділок 22 тисячі квартир були відключені від газу. До 20 березня газовики обіцяють ліквідувати наслідки аварії, що сталася на газорозподільному пункті.  Тим часом кременчужани розкуповують у магазинах електроплити, чайники, мікрохвильові печі, «Мівіну»  та готові страви.

– Встаю зранку, іду каву варити, а на кухні – сюрприз! Плита «не заводиться», газу немає. Я злякалася, що з нею щось не гаразд, мерщій до сусідів! А в них – те саме. Ну я почекала трохи, може ж газ з’явиться. Але так і пішла на роботу голодна, – розповідає кременчужанка Юлія.

Із такою ж проблемою вранці, 18 березня, зіткнулися всі мешканці Молодіжного, а також частково Червоної Знам’янки та Великої Кохнівки. Сталось це через аварійне відключення, спричинене тим, що на газорозподільному пункті на проспекті Полтавському, спрацював запобіжний клапан. Як встановили фахівці, таким чином він відреагував на окалину – залишок металу, яким зварювали труби, що потрапила під клапан.

– Добре, що обладнання спрацювало на відключення. Це, звичайно, дискомфорт для мешканців, але, якби високий тиск пішов на місто, міг би статися вибух, як у Дніпропетровську, – зазначає перший заступник голови правління «Кременчукгаз» Павло Сніжко. – У першу чергу постраждав би приватний сектор.

Та хоча Кременчук, на щастя, і не спіткала доля Дніпропетровська, де через вибух газу було зруйнувало кілька будинків, у нас 22 тисячі квартир залишилися без газу. І щоб підключити 668 будинків, газовикам потрібно не менше двох днів.

Дитсадки від аварійного відключення газу не постраждали. Начальник міського управління освіти Геннадій Москалик зазначив, що у дошкільних закладах їжу для малят готують на електроплитах. Лікарні на Молодіжному та у Кохнівці підключили  ще до обіду у понеділок. Найбільше не пощастило мешканцям приватного сектора – вони газ використовують не лише для приготування їжі, але й для обігріву будинків. Однак у їхні оселі газ також запустили в понеділок.

У 2004 році Молодіжний також сидів без газу. Це знову таки сталося через аварію на газорозподільному пункті, що на проспекті Полтавському. Перший заступник голови правління «Кременчукгаз»  Павло Сніжко зазначає, що аварія на одній і тій самій станції – випадковість:

– Минулого разу аварійне відключення сталося на тій же ГРП. Але тоді була дещо інша причина. Того разу обладнання також спрацювало добре. А аварійне відключення – це випадковість, від якої не застрахований ніхто.

 

Тест на витривалість

– Одразу ж, як дізналася, що будемо сидіти без газу, пішла й купила кип’ятильник, – ділиться  Лариса, мешканка кварталу 287. – Це  добре, що він дешевий. Інакше б я ним продавцеві по голові настукала – кип’ятильник  не пропрацював навіть півхвилини – зламався. Довелося бігти за електрочайником. А ще накупила готової їжі: курку-гріль, салатиків, картоплю з овочами. Взяла геркулес та кукурудзяні пластівці: їх можна залити молоком або кип’ятком. Довелося витратити гривень 60.

 

Електроплити – на ура!
Завітавши у кілька магазинів з продажу електротехніки, ми дізналися, що кременчужани масово розкуповують електроплити.

– І я собі плиту купив, – розповів нам продавець Андрій. – Треба ж якось їжу готувати! А сьогодні до нас багато народу прийшло – майже всі плити розпродав, одна залишилася. Хоча зазвичай їх купують узимку. Однак електроплита багато електроенергії тягне, як чотири комп’ютери. І якщо увімкнути її разом із мікрохвильовою пічкою, пробки вилетять. Тож чекаємо, що незабаром народ підтягнеться до нас пробки купляти.

– У нас розкупили електрочайники, я штук 25 сьогодні «пробила», – поділилася з нами касир Ірина. – Багато брали дешевих, тих, що гривень по 40. Ще купляли мікрохвильові печі. Люди, які раніше не наважувалися на таке придбання, тепер все ж таки прийшли до нас.

 

У «Просторі» розкупили «Мівіну»

Понеділок, близько дев’ятої вечора, заходимо до найбільшого супермаркету на Молодіжному –  до «Простору». Ряди із готовими м’ясними виробами спорожніли. Навіть, якщо захочеться чогось купити – вибір невеликий. Салатики на прилавку ще є, але і тих обмаль.

– Бачите, сьогодні все з’їли! – пояснює жіночка за прилавком. – Люди купляли все готове  – їжу ж готувати ніде! А «Мівіну», пюре швидкого приготування найшвидше розкуповували. Підіть, подивіться, там небагато залишилося. Ще багато народу було в кафе. Люди, які раніше обідали вдома, сьогодні приходили до нас.





 
Автор: mudraya
Теги: аварія
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх