Кременчужани здають «зелені»

25.03.2008, 13:04 Переглядів: 2 740
Люди намагаються позбутися доларів, але не можуть обміняти їх на гривні – «рідна валюта» не завжди є у міських касах..
Фото: Дмитрий Бабец

– Обійшов декілька обмінних пунктів і ніде не можу обміняти долари. У касах кажуть, що немає гривень. Усі показилися, чи що? – обурюється кременчужанин Олексій.

Курс долара зараз падає, тому багато городян  кинулися здавати іноземну валюту.

Ми також спробували пройтись по обмінних пунктах і дізнатися, чи є проблема з рідними гривнями. І у двох касах із п’яти не змогли їх придбати – касири лише розводили руками.
Як пояснили нам банкіри, дискомфорт із гривнями пов’язаний із нововведенням НБУ – банки не можуть купити більше встановленої кількості валюти.

– Десь із лютого  працюємо за новими умовами, – розповіли у «Промінвестбанку». –Для банків НБУ встановив ліміти на валюту. Тобто ми можемо мати певний відсоток доходу у гривнях, доларах тощо. Якщо ми не притримуємося лімітів, то отримуємо штраф. Є контрольні дати – першого, 11-го та 21-го числа кожного місяця, у які робиться «зріз», і потрібно вийти на встановлені ліміти. У ці дні ми не завжди можемо приймати долари. Навіть просимо клієнтів, щоб вони прийшли наступного дня…

Поміж тим і інша валюта –  євро, на відсутність якої раніше скаржилися кременчужани, теж у дефіциті.  Не в усіх касах нам могли продати всю потрібну суму.

– Не можна сказати, що зараз дуже багато євро, – зазначили в «Індустріалбанку».

Прогноз

Експерти розходяться у прогнозах щодо подальшої долі долара. Багато хто говорить, що панікувати і стрімголов здавати валюту не варто, оскільки вже дуже скоро  курс стабілізується. Але є і ті, хто говорить, що долар може впасти до 2,5 гривні.

Не обійшлося в цій ситуації і без Нацбанку, який останнім часом утримується від придбання долара на міжбанківському ринку, тоді як багато його учасників активно продають валюту через необхідність резервувати гривню і сплачувати податки.  Банкіри впевнені: така ситуація продовжиться не більше тижня, після чого наявний курс долара впритул наблизиться до міжбанківського. Заспокоює народ і міністр фінансів Віктор Пинзеник: «Якби у мене була можливість, я б купляв долари».



 
Автор: mudraya
Теги: долар
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх