Як Полтавщина вшановуватиме Шевченка

15.01.2014, 12:14 Переглядів: 871

Цього року Україна і світ відзначатимуть 200-річчя від дня народження великого українського поета і мислителя Тараса Шевченка.

9 березня 2014 року вся світова спільнота - і, зокрема, Полтавщина - святкуватиме 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря. 2014-й, за указом Президента України Віктора Януковича, оголошений роком Тараса Шевченка.


В країні пройдуть урочистості, виставки і конкурси, друкарні випустять нову поліграфічну продукцію, книги про Шевченка тощо.
У переліку гуманітарних і культурних акцій, запланованих на 2014 рік - Шевченківський міжнародний літературний конгрес (10-11 березня), Всеукраїнський Шевченківський форум "Свою Україну любіть" (травень), Всеукраїнський творчий звіт майстрів мистецтв та аматорів (січень 2014 року - березень 2015 року), гуманітарний проект "Шевченківські читання", який проводитиметься спільно з Національною академією наук (протягом року). Завершується видання збірки творів поета у 12 томах та «Шевченківська енциклопедія» - в 6 томах.
Окремо Президент Віктор Янукович підтримав ініціативу Малої академії наук України стосовно створення навчально-освітнього порталу «Тарас Шевченко».

 

Виконуючи указ голови держави, губернатор області Олександр Удовіченко підписав розпорядження, згідно з яким створений організаційний комітет та розроблений план заходів для святкування ювілею Кобзаря. Особлива увага приділятиметься упорядкуванню пам'ятників та пам'ятних місць на Полтавщині, де свого часу бував поет. Також влада має намір встановити спеціальні пам'ятні дошки.

Як Полтавщина вшановуватиме Шевченка

- В області 39 пам'ятників Шевченкові та 2 пам'ятні дошки. Потрібно, щоб органи місцевого самоврядування звернули увагу, в якому вони стані, де є необхідність - відремонтували, - каже пан Удовіченко.

 

Також в області на сьогодні вже зібрали фотографії та матеріали, пов’язані з життям і діяльністю Кобзаря – щоб потім розмістити їх на навчально-освітньому порталі «Тарас Шевченко». У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського розробили тематичні екскурсії «Т. Г. Шевченко і Полтавщина». Провели роботу з відбору експонатів для майбутньої експозиції, присвяченої 200-річчю від дня народження поета. Тепер їх відреставрують та внесуть у каталог виставки.


Минулого року представники Полтавської області брали участь в урочистій церемонії нагородження переможців 4-го етапу ХІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об'єднаймося ж, брати мої», присвяченого Шевченківським дням. Вона проходила 18 травня на Тарасовій горі, в Шевченківському національному заповіднику (м. Канів, Черкаська область). З 1 листопада 2013 року конкурс знову розпочався: зараз триває збір дитячих робіт на 3-й обласний етап.

- Виконуючи завдання глави держави Віктора Януковича, до 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка будуть створені на офіційних регіональних інтернет-порталах окремі сторінки, присвячені висвітленню роботи з підготовки до святкування, - зазначив пан Удовіченко.
Він також додав, що заплановано виготовлення та встановлення білбордів „Шевченківські місця на Полтавщині”, створення документальних фільмів про перебування поета в нашому регіоні. Вже перевидана книга “Полтавська шевченкіана», а в населених пунктах, де побував Кобзар, закладені нові парки, сквери чи гаї.

До речі, подорожуючи по Дніпру в 1843 році, Тарас Шевченко зупинявся в Кременчуці. Під час другої поїздки в Україну Кобзар ще раз відвідав місто. Тут він записав народну легенду про кременчуцького чумака. Її Тарас Григорович наводить у "Наймичці". А в повісті «Капітаншу» згадує велику повінь 1845 року, коли «до половини зруйнували місто Кременчук, а Крюків залишився неушкоджений». У одному з альбомів поета збереглася народна пісня «Пливе щука з Кременчука».
Аби вшанувати Великого Кобзаря, в місті одну з центральних вулиць назвали на його честь, а в парку біля річкового вокзалу поетові встановили пам’ятник.

Автор: bulashev
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх