Мерія відмовляється вирішувати проблему з тепломережами

8.04.2016, 09:41 Переглядів: 1 695 Р

Мерія відмовляється вирішувати проблему з тепломережами

Мерія відмовляється вирішувати проблему з тепломережами

Це надзвичайно болюча для Кременчука і його мешканців тема. Виявляється чотири місяці теплові мережі міста, які до цього знаходилися в оренді, зараз фактично нічийні. Про це мені стало відомо із запиту депутата Оксани Піддубної, який вона озвучила на VI сесії Кременчуцької міської ради VII скликання. За словами Оксани Миколаївни, у 2001 році відповідним договором до ВАТ «Полтаваобленерго» надійшли в оренду теплові мережі, що належали територіальній громаді. Але подальша їх доля незрозуміла. Бо торік у листопаді за рішенням Господарського суду Полтавської області цей договір був розірваний.

 

Виникає питання, хто тепер займатиметься їхнім технічним обслуговуванням. Вважаю, що Оксана Піддубна своєчасно звернула увагу громадськості Кременчука на подальшу долю теплових мереж. Адже поки чиновники дискутуватимуть на цю тему, буде втрачено дорогоцінний час, якого у рамках підготовки до наступного опалювального періоду залишається не так уже й багато. Нагадую, що у відповідності з основним законом теплові мережі є власністю саме мешканців Кременчука. Управління ними територіальною громадою делеговано органам місцевого самоврядування. Тому шановний мер, вам слід скористатися врешті своїми повноваженнями та негайно забрати тепломережі у власність громади, а вже потім аналізувати їх стан скільки заманеться! Від себе додам, що такий аналіз не дасть нічого нового. Вже зараз можна стверджувати - від того, що тепломережі забере місто виграють, перш за все, кременчужани.

 

У продовження теми зазначу, що поки тарифи затверджувалися на рівні міста, у них були закладені затрати на оплату оренди. Однак з тих пір багато-чого змінилося. "Після того, як енергокомпанія стала ліцензіатом, з формуванням цін на тепло в Кременчуці виникли проблеми, - розповіли нам в ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО». - Коли ми черговий раз звернулися до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з проханням переглянути тариф, то отримали відмову включити до нього оренду теплових мереж. Комісія мотивувала це тим, що якби ці послуги надавало міське комунальне підприємство, то такої статті витрат не було б взагалі. А так споживачам доводиться переплачувати. Ми маємо великі сумніви щодо доцільності продовження дії договору на оренду, який існував раніше, що очевидно, і потрібно негайно вирішувати ситуацію".

 

Як недивно, у цьому з монополістом можна погодитись, адже на обслуговування теплових мереж коштів з міської скарбниці надходить дуже мало. ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» в різний час заплатило за оренду близько 100 млн. грн. Натомість на підтримку мереж фактично повернулися у вигляді матеріалів та послуг паспортизації всього 20-30 млн. грн. Куди витрачена решта мільйонів, залишається незрозумілим.

Чим більше я дізнаюся про ситуацію з тепловими мережами, тим дужче мене переслідує відчуття якоїсь завуальованої гри, де фігурантами виступають з одного боку ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО», а з іншого – кременчуцька влада. І її правил нам, пересічним кременчужанам, не зрозуміти. Можливо, саме через цю гру мер Віталій Малецький, який отримав вдалий привід повернути теплові мережі територіальній громаді, нічого для цього не робить. Здавалося б, розсудливий міський голова мав би докласти максимум зусиль, щоб швидко завершити процес їх прийому-передачі місту та налагодити нормальну експлуатацію і надання послуг.

 

Конструкція з орендою не виправдала себе, але зараз з'ясовувати, хто більше винен - міська влада, енергетики чи НКРЕКП - справа невдячна. Замість цього, слід негайно зробити все для того, аби мережі опинилися у комунальній власності, адже від цього залежить підготовка до нового опалювального сезону, аби він почався вчасно і пройшов на належному рівні.

 

І.Малашецька,

журналіст

 

 

На правах рекламы

 

Автор: reklama
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх