Стало відомо з якими травмами в полоні знаходиться моряк з Кременчука Богдан Головаш

28.11.2018, 20:37 Переглядів: 10 847

 

Рідні прохають молитися за здоров'я українських моряків та їх швидке повернення додому. На фото Володимир Терещенко, якого судили в один день разом з кременчужанином

В кременчужанина, який потрапив в російський полон, Богдана Головаша - контузія й травма плеча. Про це “Телеграфу” повідомив протоієрей Костянтин Маслов.


- Тримаємо зв'язок з мамою нашого моряка Богдана Головаша. Разом з мамою молилися за його здоров'я. Мама просить молитов за сина Богдана і всіх товаришів по службі про визволення з полону та їх здоров'я, - зазначив Костянтин Маслов.


За його словами, мама за допомогою “Червоного Хреста” та адвокатів дізналася, що в сина контузія та травма плеча (вивих або вибите плече).



 


Росіяни цілеспрямовано вели стрільбу по кораблях Збройних Сил України

- Наслідки агресивних дій РФ стосовно кораблів ВМС ЗС України в Керченській протоці. Зверніть увагу на характер пострілів. Окупанти цілеспрямовано вели стрільбу з метою знищення особового складу, в не пошкодження матеріально-технічної частини. Під час переходу комендор сигнальщик мбака “Бердянськ” Ейдер Андрій знаходився на своєму посту, якраз там, де ви бачите пробоїну в рубці українського катера. Поранення отримав як він, так і інші військовослужбовці. Навіть без слів зрозуміло з ким ми маємо справу. Факти чітко демонструють збройну агресію Росії проти України. - йдеться у повідомленні ВМС ЗС України.


 

Воля українських військових міцніша від броні. Підтвердженням цього є судно "Бердянськ" пришвартоване в Керчі після обстрілу росіян


Тиск на військових та фальшиві зізнання

Російські силовики виклали в мережу зізнання українських військових. На кадрах усі нібито визнають свою провину, та чи були полонені щирі в зізнаннях на камеру.



Командувач Військово-морських сил адмірал Ігор Воронченко надіслав через адвокатів лист до українських моряків.


- Усі військові моряки ВМС з розумінням ставляться до так званих свідчень, які від вас зараз вимагають надати, адже методи роботи спецслужб РВ ні для кого не є секретом. Я сам пройшов через це у 2014 році і добре знаю, що таке бути в полоні і що стоїть за сказаними вами словами під час допиту, - йдеться у листі. - Відчувати страх - це нормально, головне- вірити в свою силу духу, берегти гідність і розуміти, що за вами стоїть вся України, весь цивілізований світ.


 


Українські військові не залишилися без підтримки

Українських військових в анексованому Криму підтримали не тільки фінансово, юридично, а й морально. Моряків захищали кримськотатарські адвокати: Едем Семедляев, Ліля Гемеджи, Айдер Азаматов, Джеміль Темишев й Маммет Мамбетов.


 


Також кримські татари, приходили підтримати українських військових перед судом, навіть доводилося відбиватися від російських ЗМІ, які намагалися взяти інтерв'ю.


- Кажуть мені: дай коментар, я говорю - не дам. 10 камер тут. «Журналісти» з-під тишка підходять і намагаються записати коментарі. Обліпили з усіх боків, - цитує кримських татар сайт ATR.


 


В Криму оголосили збір допомоги українським морякам

В Криму за цей час зібрали допомогу для військовополонених. Люди не лише перераховували кошти українським морякам, а й несли продукти харчування, ркчі, засоби особистої гігієни.


- Крымские татары оперативно организовали сбор помощи нашим пленным морякам и в свободной части Украины (см. страницу Осман Пашаев), и во временно оккупированном Крыму. Это свежее сообщение от первого зампреда головы Меджлиса Nariman Dzhelalov. Дякуємо, sag oluniz, спасибо вам, Люди! - написав на своїй сторінці в фейсбук Айдер Муждабаєв.


 


Кримські татари в анексованому Криму навіть діляться останнім. Так пенсіонерка отримуючи пенсію у 8000 рублів віддала 1000 рублів, щоб допомогти нашим військовим.


 


Крім матеріальної допомоги волонтери допомагають розпаковувати чайні пакетики, пересипають крупи, щоб передати в СІЗО та чергують під стінами суду.


Прокуратура АР Крим розпочала досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни Росією

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом порушення представниками правоохоронних органів держави-окупанта законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України) відносно військовополонених – українських моряків.


Так, було порушено право військовополонених на неупереджене та нормальне судочинство, що є порушенням законів та звичаїв війни згідно ст. 130 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, шляхом вчинення дій, спрямованих на притягнення останніх до кримінальної відповідальності за злочин, який вони не вчиняли. А саме: «незаконний перетин державного кордону РФ», оскільки, відповідно до ч. 1 ст. 2 Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, торговельні судна та військові кораблі, а також інші державні судна під прапором України або Російської Федерації, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі та Керченській протоці свободою судноплавства та відповідно до ст. 38 Конвенції ООН з морського права – правом транзитного проходу через протоку.


Прокурор АР Крим Г. Мамедов зазначив, що «українські моряки, захоплені в полон, мають статус військовополонених та підпадають під дію Третьої Женевської конвенції. Відтак, Росія зобов’язана дотримуватись відповідних норм міжнародного гуманітарного права при поводженні з українськими моряками. Україні, зі свого боку, вкрай важливо застосовувати ці норми для більш ефективного захисту наших громадян що опинилися в полоні».


Прикордонникам ФСБ та військовослужбовцям ЗС РФ, які здійснили напад на українських моряків, повідомлено про підозру за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни), ч. 2 ст. 15 (замах на злочин), п. 1 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) КК України:

  • контр-адміралу С. Станкевичу – начальнику прикордонного управління ФСБ РК та м. Севастополя за ч. 2 ст. 437 КК України;
  • віце-адміралу Г. Мєдвєдєву – заступнику керівника Прикордонної служби ФСБ РФ – керівнику департаменту берегової охорони за ч. 2 ст. 437 КК України; 
  • капітану 1 рангу Р. Ромашкіну – начальнику служби пункту управління ФСБ РФ по РК та м. Севастополь, до складу якого входять ПСКР «Ізумруд» та ПСКР «Дон» за ч. 2 ст. 437 КК України; 
  • капітану 1 рангу А. Шеіну – заступнику начальника управління -начальнику відділу БО ПУ ФСБ РФ по РК за ч. 2 ст. 437 КК України;
  • капітану 2 рангу О. Шатохіну – начальнику служби у м. Керч пункту управління ФСБ РФ по РК за ч. 2 ст. 437 КК України;
  • капітану 2 рангу О. Саляєву – командиру прикордонного сторожового корабля ПСКР «Дон» за ч. 2 ст. 437 КК України;
  • капітану 3 рангу А. Шипіцину – командиру сторожового корабля «Ізумруд» ч. 2 ст. 15, п. 1 ч. 2 ст. 115 та ч. 2 ст. 437 КК України;
  • капітану 3 рангу С. Щербакову – командиру малого протичовнового корабля «Суздалець» ч. 2 ст. 437 КК України.

Досудовим слідством установлено, що представники влади РФ та Збройних Сил РФ 20.02.2014 року почали та продовжують вести агресивну війну проти України, внаслідок чого здійснили вторгнення підрозділів ЗС РФ на територію України – Автономну Республіку Крим і м. Севастополь, забезпечили військову окупацію вказаної території та 25.11.2018 року знову здійснили пряму агресію щодо України та її громадян.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх