Шкірвендиспансер у Кременчуці таки закриють. З онкодиспансером - питання часу

24.08.2023, 18:01 Переглядів: 5 233 Коментарів: 1

Кременчужан, які потребують допомоги дерматологів, планують обслуговувати в лікарні планового лікування

23 серпня до редакції «Кременчуцького Телеграфа» прийшла наша читачка Олена із купою листів від містян. Вона повідомила, що лікарі та пацієнти Кременчуцького шкірно-венерологічного диспансеру продовжують боротися  та  збереження лікувального закладу, який планують реорганізувати в рамках чергового етапу медичної реформи

«Слізно прошу вас не закривати шкірвендиспансер Кременчука, тому що більше нема куди звертатися людям з невеликими доходами. А також на дворі війна, такі рішення під час війни не приймаються. Зверніть на наше прохання».
«Я звернулася до лікарів шкірвену з висипами на шкірі. В такий скрутний час вони зробили аналізи, призначили лікування».
«Ця лікарня та лабораторія необхідна місту та населенню. Тут надають особливий вид послуг, які не може замінити будь-яка інші лікарня в місті».

Це лише кілька цитат із сотень листів, які написали пересічні люди.

  

Того ж дня у Кременчуці з робочим візитом перебував начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін. Ці листи ми взяли з собою та спільному брифінгу пана Луніна з міським головою Віталієм Малецьким показали їх.   

— Не спекулюймо на цій темі. Я вже давав коментарі велику кількість разів з цього питання. У нас в країні сформована спроможна мережа. Вона затверджена міністром охорони здоров’я, начальником військової адміністрації, погоджена з усіма учасниками процесу. Що таке спроможна мережа? Це означає, що лікарня надає послуги, які замовляє Національна служба здоров’я І головне, що в кластерні та надкластерні лікарні будуть вкладатися кошти обласного та державного бюджетів, — заявив Дмитро Лунін.

— Але ж ці заклади будуть у Полтаві.

— Так, і це нормальна річ. У всьому світі так працює. У вас є особиста точка зору, у колективу є особиста точка зору. Люди можуть хотіти будь-що. Але є закон, є замовник послуг, тому ми будемо працювати відповідно до тих норм та вимог, які в нас є. А та допомога, яка потрібна, вона буде надаватися на рівні органів місцевого самоврядування — у поліклініках, амбулаторіях тощо. І вона надається. Не треба спекулювати на цю тему під час війни, тим більше, що є куди направити свою увагу.  

Деякі специфічні функції забере на себе Кременчуцька лікарня планового лікування

Свою позицію висловив і міський голова Віталій Малецький. Він повідомив, що зараз опрацьовується питання щодо його реорганізації.  

— Дійсно, там частина функцій потрібна, і треба буде десь мешканцям міста надавати ці послуги, щоб вони не їздили в Полтаву. Ми опрацьовуємо зараз питання відкриття теж відділення, набагато меншого формату, з набагато меншим переліком і кількістю фахівців і послуг в місті Кременчуці, — сказав Віталій Малецький. — Ми все-таки розглядаємо питання, що він буде на базі Кременчуцької лікарні планового лікування (колишня ЦРЛ у Кохнівці).У нас там є можливості по площі, по приміщеннях, там новий, досить ініціативний керівник. Тобто за спеціалізованою допомогою люди будуть звертатися до кластерної ЛІЛ «Кременчуцька», а деякі специфічні функції забере на себе Кременчуцька лікарня планового лікування.Так, ця лікарня не отримує кошти з НСЗУ, але певні кошти ми виділимо з бюджету, і певні кошти вона зможе заробляти, надаючи платні послуги. 

Він також нагадав, що раніше в місті закрили нарко- та психоневрологічний диспансери. Частину їх функцій взяли відділення, які вже знаходяться в лікарні планового лікування. І все нібито працює.

Ми запитали й про долю приміщення шкірвену — у разі його закриття. Приміщення диспансеру — на балансі області. Проте в ОДА схиляються залишити його на балансі області, оскільки місто бере на себе функцію лікування. 

Доля онкодиспансеру

Щодо Кременчуцького онкодиспансеру. 

— Я хочу вам наперед сказати щодо онкодиспансеру — там треба також приймати рішення, тому що Міністерство охорони здоров’я не бачить у нас двох лікарень на території області, — сказав Дмитро Лунін. 

На думку керівника області — або онкодиспансер треба переводити на рівень міської лікарні — або так само об'єднувати з Полтавою, і це питання  буде найближчим часом також вирішуватися.

 Своєю чергою Віталій Малецький заявив: 

— Дивіться, по онкодиспансеру набагато складніше, але зараз якщо добудується корпус, той, який зараз діагностичний — новий, він буде укомплектований і в нього буде вкладено дуже багато коштів, у тому числі з обласного бюджету, то він досить довго не потребуватиме значних капітальних вкладень. І, в принципі, з ним можна буде працювати на рівні структурного підрозділу Першої міської лікарні. Якщо це рішення приймуть.

Питання досі не вирішене — керівники натякнули, що на це може піти рік-два.

Подробиці дивіться у нашому відео:

Закриття кременчуцького шкірвендиспансеру: що відомо

Що чекає на кременчуцькі онкологічний та шкірно-венерологічний диспансери й перинатальний центр

Медреформа: держава розвиватиме лише одну лікарню у Кременчуці, інші — самостійно

Автор: Ольга Мінчук Джерело фото: колаж - Артем Коваленко Відео: Кирило Воронцов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

422
25 серпня 2023 08:53

Опустили Кременчук до рівня Козельщини або Чорнух: звичайний райцентр з відсутністю спецалізованої допомоги. Тепер з будь-якою сверблячкою їдь в Полтаву, трать гроші, час, нерви. До речі, кому цікаво, подивіться статистику по сифілісу під час та після другої світової війни, і ви зрозумієте, що у нас попереду.


6 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх