У Кременчуці батьки та педколектив виступають проти реорганізації садочка №34 (оновлено)

10.06.2024, 10:02 Переглядів: 2 545

Звертаються до міської влади з проханням цього не робити

10 червня у дитячому садочку № 34 відбулися збори батьків і колективу, на яких обговорювали реорганізацію садка. Про це повідомляє кореспондент «Кременчуцького Телеграфа» з місця події.

Колектив садочка звертається до міського голови та директора департаменту освіти з проханням не реорганізовувати садочок та не переводити й колектив, і дітей у садок № 32 на вулиці Шевченка. За їх словами, з початку війни у садочку зробили ремонт — замінили усі вікна, вентиляційну систему та пожежну сигналізацію.

Вихователі збирають підписи під листом
Вихователі збирають підписи під листом

Волонтери і батьки теж готуватимуть звернення і до міської влади, і до депутатів, аби залишили групи дітей саме в цьому садочку.

Наразі у садочку 26 працівників. Якщо залишать 3 групи — скоротять штат до 22 одиниць.
Для тих, кого скоротять, обіцяють знайти місця в інших садочках.

За словами директорки садочка, мова про його закриття не велася. Заклад не має власного укриття. Відстань до Академії Майбутнього не дозволяє за нормами дітям дошкільного віку туди ходити з переходом двох доріг на перехресті, тому для роботи трьох груп планують орендувати приміщення в дитсадку № 32. 

— Якщо не буде очікуваної кількості дітей для функціонування більше ніж три групи, то я, як керівник, запропоную місце працівникам в інших садочках, де є вакансії, за домовленістю з керівниками. Всі працівники будуть працевлаштовані, — написала вона у батьківському чаті.

Що говорить колектив

Вихователі та інші працівники садочка ініціювали 10 червня збори, на які запросили батьків, громадськість та журналістів. Говорять, два тижні тому їм повідомили про можливість відкрити садок із 1 червня, а на час повітряної тривоги водити дітей в укриття закладу позашкільної освіти «Академія майбутнього», що знаходиться через перехрестя.

 

— Ми всі дуже зраділи цій новині, — розповідає педпрацівниця садочка Ірина Манжеліївська. — Самостійно розвантажили 6 тонн відсіву гранпилу і зробили доріжку ближче до хвіртки, аби швидше було ходити в укриття. Проте вже 7 червня нам повідомили, що норми не дозволяють водити дітей дошкільного віку з переходом двох доріг на перехресті. Нам запропонували для тих трьох груп, що у нас є наразі, орендувати приміщення у закладі дошкільної освіти № 32. Частину персоналу перевести разом з дітьми в садочок, частину розформувати по іншим дошкільним закладам, а частину скоротити.
Хвіртка та доріжка, яку зробили педпрацівники
Хвіртка та доріжка, яку зробили педпрацівники

 Тому педагоги й підготували колективне звернення до міського голови Віталія Малецького та очільника департаменту освіти Геннадія Москалика залишити дітей та педколектив у стінах їхнього садочка. Переконані: як тільки відновлять свою роботу повноцінно — кількість дітей у них відразу збільшиться.

— Оскільки зараз заклад працює в режимі онлайн, ми не маємо необхідної кількості дітей для того, щоб відкритися більше, ніж три групи. Але ми впевнені: це тому, що нас не відкрили і батьки не бачать і не знають, що садочок працює. Ми знаходимося у центрі міста, тут багато внутрішньо переміщених осіб з дітками. Попит був би на відвідування садочка, — говорить пані Ірина.

А ще жінка розповідає: уже під час війни по всьому приміщенні садочка замінили вікна, встановили пожежну сигналізацію та систему вентиляції.

 

— Навіщо тоді усе це робили? Навіщо вкладали державні кошти, якщо планували нас не відкривати? Це питання.

До того ж, за словами педагогів, у 32-му садочку, куди їх хочуть перевести, немає таких умов, як в їхньому садочку. І укриття там так само немає — до 1 вересня обіцяють зробити, але невідомо, чи воно буде.

 

— Шановні керівники міста, наша доля в ваших руках. Прийміть мудрі, зважені рішення, — зачитує колективне звернення вихователька садочка Людмила Лисенко. — Навіщо колектив фарбував та білив павільйони, виносили відерами землю, засипали доріжки? Усе так стрімко розвивалось — і тут стало на довготривалу паузу. Геннадій Федорович нам говорить, що аренда приміщень в іншому садочку — це економія. Яка ж це економія? Це нецільове використання державних коштів!

Звертаються педагоги й до директорки садочка Ірини Мороз.

— Коли Ви прийшли на посаду директора приблизно 10 років тому, в садочку було 11 груп наповнюваністю 20-22 дитини. Докерувалися і догосподарювалися закладом, що залишилось 3 групи. Ви зібрали нас 7 червня на збори й оприлюднили наказ про скорочення штатів, який, як потім виявилося, написаний і оприлюднений помилково. Досить уже маніпулювати колективом!

Що говорить керівництво

Журналісти «Кременчуцького Телеграфа» поспілкувалися і з директоркою садочка № 34 Іриною Мороз. Жінка говорить, прекрасно розуміє невдоволення колективу. Але й додає: від себе зробила усе можливе.

 

— Те, що у нас наразі лишилося 3 групи — це не моя вина. В країні війна, багато дітей виїхали за кордон. А є батьки, у яких критична ситуація, і їм потрібно кудись водити дітей. А так, як наш заклад працював онлайн, то батьки й забирали дітей та переводили у ті садочки, куди їм зручно. Деяких дітей перевели лише тимчасово, до нашого відкриття.

Наразі на 1 вересня садочок має 58 дітей за списком — відповідно до нормативних наповнювань це три групи. 

Стосовно перехрестя, через яке не можна водити дітей, жінка каже: робила усе, що від неї залежало.

— Я зверталася листом до Івана Москалика, щоб вони поклали на перехресті або лежачого поліцейського, або встановили світлофор. Ходила на прийом до нього. Але на сьогодні вони оновили лише пішохідні переходи, відповідні знаки там висять. Така відповідь мені й прийшла: все, що ми могли, ми зробили.

Наразі до садочку батьки принесли 18 заяв — це ті, хто готовий виходити на очну форму навчання вже.

— До 1 вересня ми можемо відкрити одну групу, якщо у батьків буде таке бажання. Аде знову ж таки — в орендованому приміщенні дитсадка № 10. 

Дитячий садок № 10 свого укриття не має теж — вихователі водять дітей у сховище «Теплоенерго».

«Я хочу, щоб моя дитина ходила в цей садок»

Під час зборів до садочку прийшла і Наталія з донькою. Говорить, зараз дитині 2,5 роки — через пів року збираються в садочок. То хотіли б відвідувати саме цей.

 

— Я б хотіла, щоб моя дитина ходила саме в цей садок. Він знаходиться поруч, та й батьки нам його радили, чиї діти ходили безпосередньо сюди. Якщо групи кудись переведуть — це буде в першу чергу не зручно для дитини.

Є можливість зробити своє укриття

У приміщенні дитсадка № 34 є підвальне приміщення з двома кімнатами, які можна було б обладнати як укриття.

— Ми скільки землі відрами звідти винесли. Провести туди світло, зробити сходи, ремонт — і можна повноцінно працювати, — говорять працівники садочка. — Вхід у сховище відразу біля виходу. Тобто якщо навіть діти на вулиці — ми їх швиденько зібрали б і в укриття спустили б.

Проте, за словами директорки Ірини Мороз, на облаштування укриття у їхньому підвальному приміщенні гроші не виділяли і такий варіант поки що не розглядали.

— Це ж потрібно зразу проєкт зробити, кошторис прорахувати — це теж не швидка справа. У Цьому році цього вже точно не буде.

Колектив садочка, батьки та активісти направлять листи із підписами до міського голови Малецького, керівника департаменту освіти Москалика, а також звернення до депутатської комісії з питань освіти, аби їхню ситуацію розглянули та посприяли відновленню роботи садочка у власному приміщенні.


«Кременчуцький Телеграф» стежитиме за ситуацією навколо дитячого садка № 34 та оперативно інформуватиме читачів щодо цього.

Нагадаємо, торік міська влада ініціювала реорганізацію садочків «через зниження показника народжуваності та відсутність заявок до деяких дитячих садочків». Втім, тоді «Кременчуцький ТелеграфЪ» поспілкувався з батьками та працівницею одного з реорганізованих садочків, які розповіли, що «батьків залишили без вибору, бо зачинили садочок більше ніж на два роки без жодних альтернатив».


Автор: Яна Гудзь Відео: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх