Кому за $280 кв.м кременчуцька влада продала частину під'їзду на вулиці Соборній 

10.07.2024, 10:27 Переглядів: 3 125 Коментарів: 3

Власниками парадних входів до будинку, за які судились мешканці, стали «повний тезка» кременчуцького депутата та удачливий підприємець, що під час війни отримав від влади замовлень на 10 млн грн 

У 2019 році до редакції звернулись шоковані мешканці будинку на вул. Соборна 5/9. Одного ранку вони прокинулись та побачили, що у них не стало частини під'їзду. Особливість будинку — кожен під'їзд має два виходи, «парадний» (на головну вулицю), та «запасний», з виходом у подвір’я. Мешканцям перегородили доступ до «парадної» частини під'їзду, що виходить на вулицю Соборну, відокремивши стіною близько семи квадратних метрів. По той бік залишилося фортепіано однієї з мешканок будинку та поштові скриньки. Виявилось, що міська влада раптом прийняла частину під'їзду до комунальної власності (саме ту, що виходить на центральну вулицю міста). Та віддала в оренду підприємцю, який розгорнув ремонт. Далі цю частину під'їзду приватизували. Зараз там щось нове, комерційне та дуже красиве.

Ось такий вигляд мав вхід у під'їзд з боку Соборної у 2019-му

  

А ось так він виглядає зараз: зовсім новенький та схожий на вхід до офісу чи магазину.

А такий вигляд зараз має частина під'їзду, що залишилась у мешканців — це вхід з двору. Поштові скриньки довелось повісити прямо на «стіні плачу». Вона також стала місцем самовираження мешканців:

 

А це загальний вид будинку: він входить до переліку пам’яток архітектури Кременчука.

 

Будинок звели у 50-х. Мешканці кажуть, що у під'їзді ніколи не було ніякої стіни: прохід був вільний. Люди подали до суду, аби скасувати рішення, яким влада включила частину під'їзду до комунальної власності. Поки адвокати воювали у судах за «спірні» квадратні метри, міська влада дозволила підприємцю приватизувати «парадний вхід». Аналогічна доля спіткала сусідній під'їзд. Загалом, мерія продала у цьому будинку двом підприємцям понад 16 кв.м як комунальне майно. Вартість продажу склала $280 за кв. м.

Два місяці тому, у травні 2024-го, Касаційний цивільний суд Верховного Суду частково задовольнив вимоги мешканців. Зокрема, постановив витребувати одне з приміщень у власника. 

Хто так вдало отримав парадні входи на першому поверсі у будинку-пам’ятці архітектури на Соборній?

За даними витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та матеріалами судових рішень, наразі власником «відчужених» приміщень є ФОП Яцина Олександр Олександрович, повний тезка поважного кременчуцького депутата. 

До того, як мешканці позбавились частини під'їзду, у власності підприємця з цими ініціалами вже було майно на першому поверсі будинку. 

І здається, бізнес може розширитися: у 2023-му ФОП Яцина Олександр Олександрович виграв на конкурсі право оренди земельної двох ділянок у подвір'ї будинку (24 кв. м та 8 кв. м), цільове призначення землі — під будівництво та обслуговування  будівель торгівлі. Тобто, розширення бізнесу відбуватиметься коштом клумб та місць, де паркуються авто.

Продаж частини під'їзду на Соборній по $280 за «квадрат»

Як колишні входи до будинку опинились у приватній власності? У 2016-2017 роках Бюро технічної інвентаризації раптом виявляє, що парадні входи до будинку, який існує понад 60 років, це окремі приміщення. Влада приймає їх до комунальної власності та одразу віддає в оренду. У 2019-му один орендар починає ремонт, робить додаткову стіну, аби відрізати частину під'їзду. Мешканці звертаються до суду. Автозаводський райсуд скасовує рішення міської ради, якими вона включила «приміщення» на Соборній до переліку комунальної власності. Суд приходить до висновку, що то частина сходових клітин, тож перебуває у співвласності мешканців будинку.

Однак мерія проти того, щоб мешканці були власниками сходів та входів до будинку. Вона продовжує судитися за ці квадратні метри. І попри суди, у лютому 2020 року міська влада надає орендарям право на проведення невід'ємних поліпшень. Тобто, ремонт для ведення бізнесу. А якщо вкласти у ремонтні роботи понад 25% від вартості об'єкта, підприємець отримує право на викуп приміщення оминаючи аукціони. 

І тут приходить ковід та локдаун. Але обидва підприємці попри всі жахіття ковіду та купу обмежень оперативно проводять ремонти. Кожний вкладає приблизно по 2 тис. доларів у колишні сходові клітини. Це десь 90% від вартості колишніх «парадних входів» до будинку.

Поки всі в паніці шукають маски та антисептики, міська влада плідно працює. Проводить засідання аукціонної комісії для продажу об’єктів онлайн та ухвалює рішення, яким вносить два спірні приміщення до переліку приватизації (рішення міської ради від 23 квітня 2020 року). І мерія, і підприємці працювали напрочуд ефективно у ті буремні ковідні часи. Вже на початку липня 2020-го невтомна міська влада затверджує умови продажу майна. 


Приміщення розміром 8,3 кв. м (до ремонту воно було 7,1 кв. м) продають за $2,3 тис. (за тодішнім курсом). Вартість кв. м на вул. Соборній склала $280. Приміщення площею 8.5 кв. м продають приблизно за $2,4 тис. ($280 кв. м). Обидва договори купівлі-продажу  оформлені в один день, в одного нотаріуса і під номерами 1080 та 1081. Хоча нові власники — різні підприємці. Але чомусь до нотаріуса — разом.

Цікаво, що за тиждень до ухвалення міською радою умов продажу цих приміщень (від 7 липня 2020 року) було ухвалене рішення Полтавського Апеляційного суду (1 липня), який по суті підтвердив — міська влада не мала стосунку до «квадратних метрів» під'їздів будинку. Однак це не стало на заваді старанням посадовців навіть в локдаун: вони дали «добро» на продаж майна, яке за рішенням суду їм не належало.

Нові володарі сходів: тезка депутата та чемпіон з виграшу тендерів

Покупцем одного з приміщень став ФОП Яцина Олександр Олександрович — повний тезка депутата Кременчуцької міської ради.

Друге приміщення викупив ФОП Жуков Роман Юрійович.

Ми маємо відзначити неабиякий хист ФОП Жуков Роман Юрійович до ведення бізнесу. За даними Clarity Project, у 2022-2023 роках цей ФОП переміг у 168 зі 168 закупівель. Та отримав під час війни замовлення на бюджетні кошти на суму понад 10 млн грн. Замовники підприємця — органи міської влади, комунальні установи, освітні заклади міста. Він постачав генератори та різне будівельне споряддя. 

 


Ми збирались поздоровити удачливого бізнесмена та попрохати поділитися секретом: як не лише купити майно на Соборній по $280 за квадрат, але й завжди вигравати тендери? Проте номер телефону Романа Юрійовича, який ми запозичили з відкритих даних, чомусь привів нас до менеджера Олександра з «Домового».

Цей же номер телефону ми вже згадували в історії з придбанням причепів для військових з переплатою у серпні 2023-го року. І це вже зовсім інша і довша історія, у якій відкриті дані привели нас до двох прізвищ: Дмитра Кравченка, заступника міського голови Кременчука з будівництва, та Олександра Олександровича Яцини (повний тезка поважного депутата міськради). За дивним збігом обставин, ми знову зустріли прізвище підприємця, що викупив другу частину площі.

Подарунок за тиждень до постанови Касаційного суду

Найбільше здивувало, що наразі ми не побачили пана Жукова серед власників приміщень на Соборній 5/9. Згідно з витягом Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, власник майна, яке він викупив — Олександр Олександрович Яцина. При чому приміщення пану Яцині подарували: право власності оформлене згідно з договором дарування від 2 травня 2024 року. Це за тиждень до постанови Касаційного суду (від 8 травня), яка постановила витребувати це приміщення з незаконного володіння власника. Ми звернулись до адвоката мешканців, аби отримати коментар щодо подальших дій, проте поки що інформації нам не надали.


Витяг з реєстру речових прав

Скрин з постанови Касаційного суду

Також пан Яцина згадується у держреєстрі як власник ще двох приміщень на вул. Соборній 5/9: 69,4 кв.м (адміністративно-торговельне та побутове) та 78 кв.м (магазин промислових (продовольчих) товарів, з них 8.5 кв.м — «спірні» квадратні метри, бо приміщення у 2021 році об'єднали). 


 


Витяг з держреєстру речових прав 

Оренда 30 кв.м у подвір'ї на 49 років. Для будівництва та обслуговування будівель торгівлі

Нам трапилось ще два цікавих аукціони. У липні 2023 року ФОП Яцина Олександр Олександрович на аукціоні виборов право оренди земельної ділянки на вул. Соборній, 5/9. Площа — 24 кв. м. Земельна ділянка передається в оренду для розширення основної території на вул. Соборній, 5/9.  Цільове призначення — для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. Строк оренди — 49 років, вартість оренди — 7800 грн (ми так зрозуміли, що в рік). Та виграв аналогічний аукціон на 8 кв. м у тому ж подвір'ї, вартість оренди приблизно 1700 грн.

 

 


Клумби виставлялись на оренду вперше: раніше необхідності віддати їх «під розширення та будівництво» не виникало. 

 

А ось фото другої ділянки: схоже, на ній зараз паркуються авто. 

 

Тобто, підприємець, який вже веде бізнес на першому поверсі будинку, взяв 30 кв. м прилеглої до будинку території в оренду на 49 років. Фактично, це дозвіл на прибудови на клумбах під вікнами. Проте слідів «розширення» бізнесу у подвір'ї ми поки що не побачили: клумби цілі.


Отже, частину колишнього під'їзду на вул. Соборній влада продала підприємцям за ціною $280 за кв. м. При чому, як витікає з останнього рішення суду, вона розпорядилась чужим майном: мешканців будинку. В результаті обидва «приміщення» опинились у власності повного тезки кременчуцького депутата, що вже мав бізнес у цій будівлі. Частину колишнього під'їзду суд постановив витребувати. 

На додачу, повний тезка депутата орендував земельні ділянки розміром  30 кв. м біля будинку строком на 49 років під розширення бізнесу. І все це розширення чекає на будинок-пам’ятку архітектури.

Автор: Олена ЯРЕМКО
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

18
10 липня 2024 11:11

Бажаючі обрати наступним мером Вітальку - можете ставити мені дизлайки!


7 0
1 232
10 липня 2024 12:41

Читаю. Офігіваю. Дякую старим калошам з гранатової сітки які всіляко сприяли обранню конченого бариги Шмалєцького з його конченою ненажерливою гранатовою шоблою.

 

МЛЦКЙ ПДРС !


12 0
93
11 липня 2024 07:49

якщо одне приміщення повернули, то як покарано тих хто приймав рішення про його передачу??


1 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх