Який стан укриттів у закладах освіти Кременчука — перевірка депутатської комісії

Вчора, 11:01 Переглядів: 1 044

 

У кременчуцьких закладах освіти тривають ремонтні роботи в укриттях, аби максимальна кількість дітей цього року могла сісти за парти. Десь підрядники обіцяють завершити роботи до 1 вересня, десь — трошки пізніше. А у деяких закладах укриття здадуть ближче до листопада. Яка ситуація зі сховищами на Раківці та Молодіжному, у Крюкові та на Третьому Занасипі — перевіряла депутатська комісія разом із представниками департаменту освіти

Учора, 14 серпня, у Кременчуці відбулося виїзне засідання депутатської комісії, яка перевірила стан укриттів у деяких закладах освіти міста та їхню підготовку напередодні нового навчального року. Інспектувала комісія як школи, так і дитячі садочки. Загалом депутатам вдалося відвідати 9 закладів освіти у різних мікрорайонах міста та перевірити, чи готові вони невдовзі посадити дітей за парти.

Дитячий садок № 3

Першим відвідали дитячий садок № 3, що на Раківці. Яким сховище має бути в результаті, розповідає директорка садочка Людмила Лебеденко. 

 

Укриття знаходитиметься у підвалі подвійного призначення, де наразі тривають ремонтні роботи. Підрядник — Леонід Надточій.

За словами директорки, ремонт там розпочали у травні цього року. 

 

— Протягом цього часу була проведена велика робота зі зниження рівня підлоги. З підвалу вивезли понад 100 тонн землі. 

Ремонтні роботи в укритті мають завершити у вересні, але пані Лебеденко не впевнена, що підрядники встигнуть. Обійшлося будівництво укриття в 1 млн 532 тис. 071 грн. Як говорить керівниця садочка, за проєктно-кошторисною документацією укриття розраховане на 100 місць. Але уже після того, як ремонтні роботи будуть завершені, ця кількість буде уточнюватися.

Списковий склад на 1.09 у садочку — 172 дитини. Проте і директорка, і представники департаменту освіти запевняють: діти в укриття можуть вміститися усі. Адже після завершення усіх робіт  мінімальна площа на 1 людину у сховищі — 0,6 м². Площа ж укриття у садочку — близько 180 м². Тобто підвал після ремонту зможе вмістити близько 200-220 осіб.

 

Укриття складатиметься із трьох кімнат, у ньому планують розмістити й ліжка для найменших вихованців, аби можна було відразу там класти їх на денний сон, а не піднімати під час тривоги та спускати в укриття. 

Наразі садочок теж працює, на час повітряної тривоги вихованці та персонал користуються укриттям ліцею № 6, що розташований поруч.

Кременчуцька гімназія № 7

Наступною нас зустрічає гімназія № 7 та її директорка Лариса Павлішевська. 

 

Із січня цього року заклад освіти працює із дошкільним підрозділом — до гімназії приєднали дитячий садок № 4. 

— У нас збільшилася кількість учнів та вихованців, тож виникла необхідність облаштування другої частини укриття. Наразі роботи по його облаштуванню фактично виконані. Дитячий садок протягом літа працює — є запити від батьків, сформовані групи, діти відвідують. На початок навчального року готуємося максимально можливими зусиллями.

Директорка розповідає, що наразі у них є 300 учнів гімназії та 90 вихованців дитячого садочку. А обидва укриття розраховані на 400 осіб. 

— Фактично усі будуть в одну зміну, в одному режимі — із першого вересня працюватимемо.

 

Укриття гімназії дійсно дуже велике, просторне та облаштоване усім необхідним. Дехто з депутатів навіть назвав його «цілим містом під школою». 

Пані Лариса говорить, що нове укриття буде розраховане переважно на вихованців садочка — зараз триває облаштування його усім необхідним, а майстри буквально кілька днів тому завершили роботу. 

 

— Я вважаю, що укриття уже готове до функціонування. Частково ми запускатимемо до дошкільного підрозділу учнів 1 класу, щоб було більш комфортно іншим учням, і щоб ми могли сісти в одну зміну й усім вистачило місця, — стверджує директорка.

Також із 1 вересня у дошкільному підрозділі відкриватиметься ясельна група, тож для них в укриттях розмістять і ліжка. 

Нагадаємо, на початку березня Лариса Павлішевська розповідала, що у закладі є затримки з облаштуванням укриття, бо не виділяються кошти.

Кременчуцька гімназія № 22

Далі комісія знову повернулася на Раківку та позапланово відвідала Кременчуцьку гімназію № 22. Ініціював такий позаплановий візит голова бюджетної комісії Олександр Плескун. Говорить, до нього доходила інформація, що ніби-то у частині укриття, яке відвідують вихованці розташованого поруч садочка, на стінах та стелі є пліснява.

Директорка гімназії Ганна Гербас зустріла комісію біля укриття та продемонструвала усі приміщення у сховищі, зокрема і те, куди спускаються вихованці садочка. Ані плісняви, ані слідів від неї комісія ніде не побачила.

 

Нагадаємо, сховище у гімназії № 22 вважається одним із найбільших освітянських укриттів у місті. Воно вміщує 650 осіб (станом на 1 березня у закладі освіти було 917 учнів), має 9 великих приміщень, а також два входи та два виходи. Аби його облаштувати, поглиблювали підвал. 

За словами директорки, на його облаштування пішло 4,5 млн грн, 1,5 млн грн з яких — на комунікації.

 

Дитячий садок № 35

Наступний заклад освіти знаходиться у центральній частині міста — це дитячий садок № 35 на вулиці Соборній. 

Він був серйозно пошкоджений під час ракетного удару по «Амстору» два роки тому.

 

Наразі ж у ньому повністю завершилися ремонтні роботи та заходи з облаштування укриття. Приймання дитсадка комісією перед новим навчальним роком відбудеться уже у понеділок, 19 серпня. 

 

Дитячий садок № 5

Поруч із садочком № 35 розташований іще один  — заклад дошкільної освіти № 5. Його керівниця, Ольга Мірошниченко, розповіла нам, як наразі заклад функціонує та коли планується завершити ремонт укриття.

 

Окрім того, що тривають облаштування всередині сховища, підрядники будують і сходи, аби діти у підвал могли спускатися.

Пані Мірошниченко говорить, що загалом укриття буде вміщувати приблизно 200 осіб. Сюди водитимуть чотири групи садочка (одна з них — раннього віку). Планується також, що укриттям користуватимуться чотири перші класи із ліцею № 11. 

 

На облаштування укриття загалом виділили понад півтора мільйона гривень. Директорка говорить, що на будівельні роботи витратили 1 млн 600 тис. грн, а на комунікації — близько 98 тис. грн.

Дитячий садок № 77

Далі комісія вирушила на Третій Занасип — перевірити процес будівництва укриття у дитячому садку № 77. Проте поблизу приміщення комісію чекали батьки та учні гімназії № 3, які теж розраховують користуватися частиною укриття садочка.

 

Директорка садочка, Марія Якуба, розповіла, що ремонтні роботи в укритті ще тривають, але по договору їх планують завершити до кінця серпня. Розраховане укриття на 150 місць. У садочку наразі за списком є 100 вихованців, працює 10 педагогів. Тож укриття зможе вмістити й учнів початкової школи із розташованої поруч гімназії. Гімназія орендуватиме два кабінети у приміщенні садочка, тож дітям під час повітряної тривоги не доведеться іти вулицею.

 

На зустріч до депутатів прийшла також і директорка гімназії, Наталія Куліш. Вона говорить, що навчання із початку навчального року хочуть запровадити у три зміни, три дні діти займатимуться у школі, а два — дистанційно. Для дітей початкової школи офлайн проводитиметься три уроки, для старших учнів — чотири уроки. Для очного навчання розклад складатимуть так, щоб за партами діти вчили основні предмети — математику, українську мову, іноземну, історію. Інші ж дисципліни — наприклад, музику, малювання і тому подібне — лишають на дистанційну форму навчання.

Укриття садочка складатиметься із двох кімнат та трьох коридорів, де теж розміщатимуть столи та стільці для дітей.

 

Проте підвал насправді набагато більше, приміщення сховища можна розширювати. Представники департаменту освіти пообіцяли, що з наступного календарного року розглядатимуть можливість продовжити облаштування укриття, аби воно вмістило ще більше учнів та вихованців.

Кременчуцька гімназія № 12

Далі комісія оглянула ще три заклади освіти, що знаходяться на Молодіжному. На подвір’ї гімназії № 12 нас зустрів директор В’ячеслав Носкін.

Директор розповів, що наразі у закладі освіти функціонує одне укриття, розраховане на 460 осіб. Проте у школі вчиться 1022 учні.

 

— Найбільшою проблемою є те, що укриття мале для такої кількості дітей, — говорить директор. — Зараз навчаємося у дві зміни, бо нашим укриттям користуються ще два садочки — 63-й та 80-й. Вони у нас орендують 200 місць. Тобто виходить, що на нас заклад лишається усього 260 місць. 

З початку нового навчального року гімназія продовжить працювати у дві зміни, але у змішаному форматі — частина класів тиждень навчатиметься у школі, а частина дистанційно. Наступного тижня вони мінятимуться.

 

Дитячий садок № 63

Одразу по сусідству із гімназією № 12 розташований садок № 63. Наразі його вихованці та персонал користуються укриттям гімназії. Але у самому садочку триває будівництво сховища.

Керівниця закладу, Ольга Шамрай, розповідає, що на 1 вересня у закладі навчатимуться 190 дітей. 

— Укриття буде розраховане приблизно на 200 діток. На базі нашого закладу розташований також і 80-й садок. Це 7 груп нашого садочка 4 групи 80-го. Тобто ми усі маємо в укритті вміститися, — говорить директорка.

 

Проте точну кількість місць в укритті знову ж таки можна буде вирахувати лише після завершення усіх будівельних робіт. Приблизний час здачі укриття — 31 жовтня.

Дитячий садок № 74

Завершила роботу комісія у дитячому садку № 74. Керівниця закладу, Лариса Павленко, говорить, що облаштування підвального приміщення під найпростіше укриття розпочалося у березні цього року. Підрядник — «Будмонтажпроект-17» (Олена Галата). 

 

— За нашими підрахунками, укриття може вмістити 160 осіб, але остаточно уже бачитимемо після завершення робіт. На сьогодні за списком у нас 135 дітей, працівників щодня — близько 26. І якщо вмістимося, то, можливо, навіть частину нашого укриття орендуватиме садочок № 55. 

 

Підвал у цього садочку дуже великий, проте роботи поки ведуться лише в одній частині. У департаменті освіти запевнили, що з наступного року є можливість облаштувати й інші частини укриття, аби ним могли користуватися вихованці сусідніх садочків. 

По завершенню комісії депутати підсумували, що після огляду укриттів в усіх закладах освіти у них немає ніяких претензій чи рекомендацій.

Секретам Кременчуцької міськради Юрій Гриценко заявив, що роботи в укриттях цих закладів освіти проводять сім різних підрядників. Тож це покаже, хто з будівельників проводить роботу краще. 

Нагадаємо, нещодавно у «Кременчуцького Телеграфа» вийшов матеріал про топових підрядників міста. Зокрема й тих, хто займається облаштуванням укриттів у закладах освіти.

Автор: Яна Гудзь Фото: Яна Гудзь
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх