Бомба уповільненої дії: чоловік «підірвав» газом своїх сусідів

11.05.2007, 15:05 Переглядів: 1 620
Шостого травня у квартирі на Молодіжному вибухнув газ. Попередньо відомо, що причиною аварії була газова плита, залишена без догляду. Внаслідок вибуху розлетілася стіна між двома квартирами. Сусіди «підривника» перебувають у лікарні, а його самого врятувала шафа, знесена ударною хвилею.
Вибух газу на другому поверсі зніс стіну між квартирами, вибив дев’ять вхідних дверей у під’їзді та потрощив чимало вікон у будинку

Шостого травня, близько 18.45, у однокімнатній квартирі на просп. 50-річчя Жовтня, 3 вибухнув газ. Внаслідок вибуху, на другому поверсі п’ятиповерхівки була зруйнована цегляна стіна, що межувала із 3-кімнатною квартирою. 37-річних чоловіка та вагітну жінку, з сусідської квартири було травмовано. Їх госпіталізували до 3-ї міської лікарні: чоловік зазнав тупої травми живота та забій таза, а жінці, через ушкодження, довелося ампутувати ліву руку. Вибух був настільки сильним, що у дев’яти квартирах під’їзду повилітали вхідні двері, а вбагатьох квартирах побито скло у вікнах.

Хто винний?
Причиною трагедії став вибух газо-повітряної суміші (термінологією пожежників – об’ємний спалах) через витік «блакитного палива» з конфорки газової плити. «Коли ми прибули на місце, то 61-річний господар квартири двох слів зв’язати не міг – п’яний був, – розповідає заступник начальника Кременчуцького міського управління МНС Сергій Геращенко. – Єдине, про що ми довідалися, це те, що він щось варив чи виварював. Попередньо встановлено, що через «збігання» води, вогонь у конфорці загасився, а газ почав наповнювати квартиру. Чоловік спровокував загорання – чи то запальничкою чиркнув, чи ще якось. Газ вибухає лише при певній концентрації у повітрі. При великій – він просто горить, а в цьому випадку «необхідна» концентрація утворилася саме у кімнаті». За словами рятувальників, «тіло господаря» квартири знаходилося в момент вибуху якраз у кімнаті, «воно» лежало у ліжку. Через ударну хвилю чоловіка накрило шафою, що стояла поруч. «Він ніяк не міг залишитися живим, – дивується Сергій Геращенко. – За вибуху досягається температура 1400 градусів. Хто при ній залишиться живий? Робіть висновки», – натякає рятувальник на приказку про те, кому саме щастить у  житті. Господар квартири зазнав лише легких опіків обличчя та обпалення волосся на тілі – від госпіталізації відмовився. Його сусід через колись стіну, за словами пожежників, не чекаючи «швидкої», сам відвіз жінку до лікарні – там і залишився.

Стіна між квартирами... колись була. Якщо Вас заливає сусід зверху, або гучно грає музика знизу – достатньо пригадати це фото і… життя, в якійсь мірі, зміниться на краще

Сусіди кажуть...
«Я вийшла з ванної у коридор, – розповідає про вибух мешканка першого поверху Лідія Михайлівна, – аж раптом як гахне, як постріл, – бачу, що вхідні двері прямо на мене летять – застрягли на півдорозі, плінтус вибили. На кухні скло посипалося. Більше нічого не чула – мене теліпати почало».
Сусіди розповідають, що господаря квартири, у якій вибухнув газ, знають погано, «роки три, як тільки живе в нас…», а згадуючи про постраждалих чоловіка й жінку, лишень кажуть: «Ой горе-горе…»
Дільничний інспектор міліції Владислав Приходько говорить, що нічого про «підривника» раніше не чув, скарг від сусідів до нього ніколи не надходило. Наразі чоловік перебуває на підписці про невиїзд. «Стосовно нього порушено кримінальну справу за статтею 270 «Порушення правил пожежної безпеки», – повідомив заступник начальника міського управління міліції Володимир Печериця. – А це від трьох до п’яти років. Стан потерпілих можна охарактеризувати як стабільно важкий». Як повідомив начальник відділу охорони здоров’я міськвиконкому Валерій Литвиненко, вагітність жінки збережено.

Реакція міської влади
Через кілька хвилин після вибуху до місця пригоди прибули всі оперативні служби, газ у під’їзді було вимкнено. О 8.30 наступного дня, на екстреній нараді, перший віце-мер Володимир Онищенко дав розпорядження кожному з п’яти міських КГЖЕПів поставити двері та засклити вікна на одному з поверхів. Тож, з ранку до вечора в будинку не вщухав дружній стукіт десятка молотків. Увечері, сьомого травня, ці роботи було завершено. Тоді ж дочці господаря квартири, що вибухнула, віддали ключі. Жінка протягом тієї доби і не бачила свого батька.
Після виконання першочергових заходів, мешканцям обіцяють відремонтувати тріщини у штукатурці, що утворилися внаслідок вибуху. Кошти на ліквідацію наслідків аварії планується виділити з резервного фонду міського бюджету. За словами начальника управління житлово-комунального господарства Віктора Шкурата, пошкоджень несучих конструкцій у будинку експерти не виявили. Перед «Кременчукгазом» Володимир Онищенко поставив завдання на дев’яте травня повністю відновити газопостачання будинку.
Постраждалим чоловіку та жінці міська влада обіцяє надати всю необхідну допомогу.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх