«Я залишилась у чужому місті без грошей із дитиною на руках»

11.10.2007, 16:10 Переглядів: 3 107
Жінку з дворічною донькою не пустили у потяг, бо у неї не було оригінала свідоцтва народження маленької..

«Залишай дитину і їдь!»
Олена Шаптала поверталась із маленькою донькою Уляною з відпочинку у пансіонаті. Її потяг «Львів-Кременчук» відправлявся близько 12 години. До посадки залишилось 20 хвилин. «Я підійшла до вагону, там стояли молоді провідники, ? розповідає пані Шаптала. ? Вони подивились мій квиток, паспорт, у якому була вписана дитина, та копію свідоцтво про народження. І сказали, що потрібна не копія, а оригінал. До нас підійшла начальник потягу. Вона також вимагала оригінал. Розповідала, що це зазначено у якійсь постанові, а те, що дитина вписана у паспорт, нічого не значить. «Ти сама її вночі собі вписала, а ксерокопію на комп’ютері зробила», – нагримала жінка на мене. Вона притягла якийсь журнал, у якому було написано, що провідника, який у схожій ситуації пустив матір з дитиною у потяг, покарали. Але ж коли я телефонувала у довідкову, мені сказали, якщо дитина вписана у паспорт, оригінал свідоцтва не обов’язковий. І до Львова я їхала, ніхто не вимагав свідоцтво. У мене почалась істерика: у кишені залишилось гривень 20, грошей на інший квиток немає. «Навіщо мені через тебе проблеми? Залишай дитину і їдь, – сказала мені начальник потяга. І порадила здати квитки до відправлення: так я більше коштів отримаю…
У розпачі я пішла до чергового по вокзалу. Львів’яни перейнялись моєю проблемою. Троє залізничників вийшли і почали доказувати начальнику потяга, що вона не має права не взяти мене на потяг. Однак даремно. Поїзд рушив без нас. Я залишилась у чужому місті без грошей і з дитиною на руках.
Залізничники забрали мене до себе у кабінет. Працівники вокзалу самі здали мій квиток, і «скинулись», аби я змогла купити новий. Начальник вокзалу Львова написала прохання начальнику потяга, у якому я буду їхати, аби мене взяли у вагон. Я сіла у нього без проблем, а звідти доїхала до Олександрії. Там мене зустріли батьки…»

Туманний Альбіон…
Ми зателефонували до довідкової кременчуцького вокзалу. Представившись мамою, що турбується про майбутню поїздку, запитали, чи обов’язково мати при собі оригінал свідоцтва, якщо дитина вписана у паспорт. Нам відповіли, що ні. Те ж саме сказали у резерві провідників: «Якщо дитина вписана у паспорт із датою народження, можна не брати оригінал свідоцтва. Тільки потрібен оригінал паспорта, і тоді ніяких проблем не буде». Тоді «Телеграф» звернувся до начальника вокзалу Олени Ольшанської. Пані Ольшанська пояснила нам, що при посадці у потяг все-таки потрібно мати оригінал свідоцтва!  Зовсім збиті з пантелику ми зателефонували до прес-служби «Укрзалізниці». «При придбанні квитка, якщо ви не берете на дитину окреме місце, достатньо паспортних даних. Якщо берете окреме місце на дитину, квиток можна взяти за ксерокопією свідоцтва про народження. Але при посадці та при проїзді у потязі необхідні оригінали документів, тобто і оригінал свідоцтва про народження», – зазначили у прес-службі «Укрзалізниці», пославшись на правила перевезення пасажирів.
Врешті-решт за коментарем ми звернулись до начальника резерву провідників вагонної частини Полтавського підрозділу Кременчука Дмитра Вертаєва, у відомстві якого перебувають кременчуцькі начальники потягів.
- Згідно з правилами перевезення пасажирів, необхідний документ, що посвідчує особу. І навіть якщо дитина записана у паспорті, від нас ревізори вимагають, аби було свідоцтво про народження. У будь якому випадку воно потрібно.
- А чи берете зазвичай ви таких «клієнтів» із дітьми?
- Так, аби уникнути конфлікту, якщо дитина записана у паспорті, ми беремо таких пасажирів на свій страх та ризик. Хоча ревізори за це пишуть акти на начальників потягів. Поміж тим якраз у Львові нещодавно був такий випадок, коли ревізори склали акт на начальника потяга, що взяв дитину, вписану у паспорт. Начальника потяга ми не покарали. Ми ж не орган, що перевіряє паспорти.
- Чи вперше ви стикаєтесь із такою проблемою?
- Ні, ми не один раз ставили це питання «нагорі». У законодавстві не обумовлено, чи потрібно надавати оригінал свідоцтва про народження при пересуванні по Україні, чи при міжнародних перевезеннях. А стосовно ситуації, що склалась, ми призначимо оперативне розслідування, жінка має звернутись до нас.

Коментар
Виходить, навіть працівники «Укрзалізниці»  між собою не зовсім розібрались, чи можна пускати у вагон мамочок із дітками, якщо ті не мають оригіналу свідоцтва про народження дитини. А чи прописано це у законі? Щоб з’ясувати це, ми звернулись до Олени Дмитриченко ? адвоката «Бюро адвоката Василишина М.Р.»:
«У законодавстві чітко не визначено, чи є обов’язковим, якщо дитина вписана у батьківський паспорт, пред’являти ще й оригінал свідоцтва про її народження при посадці у потяг. У відповідних правилах  «Укрзалізниці» щодо перевезення пасажирів зазначено, що при посадці у вагон пасажир зобов’язаний пред’явити провіднику вагона проїзний документ та документ, що посвідчує особу. Згідно з постановою КМ України «Про прикордонний режим», для громадян України документом, що засвідчує особу, є паспорт або інший, виданий державним органом документ, що має обов’язкові реквізити, серед яких – фотокартку. Натомість нормативні акти визначають свідоцтво про народження дитини, як документ, який підтверджує лише факт реєстрації народження дитини. З цього виходить, що свідоцтво про народження не є тим документом, що посвідчує особу. У правилах Мінтрансу «Про затвердження правил перевезення пасажирів, багажів, вантажобагажів та пошти залізничним транспортом України» (редакція правил від 2007 року) зазначено, що пасажир, який перевозить дитину до 14 років, повинен мати документ, який підтверджує вік дитини, і надавати його контролюючим особам під час посадки в поїзді та на шляху прямування. А якщо дитина вписана у паспорт батька, слід вважати, що це і є тим документом, що підтверджує її вік».

 



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх