Кременчуцький винахідник Андрій Калінов створив унікальний макет електроустаткування майбутнього

2.10.2020, 09:00 Переглядів: 3 385

 

Доцент кафедри систем автоматичного управління та електроприводу Андрій Калінов днями презентував розроблену ним лабораторію систем управління електроприводом.

Лабораторія розташована у 3 корпусі Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського. Мініатюрні версії устаткування, яке у реальності приводить в рух потужні механізми на промислових підприємствах, показали журналістам. Такі унікальні макети допомагають студентам-електротехнікам опановувати ази майбутньої професії від паяння до програмування.


«При підготовці бакалаврів та магістрів Інституту енергозбереження, електромеханіки та систем управління Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського значна увага приділяється питанням енергоефективної експлуатації електротехнічного обладнання, розробки систем керування, діагностики та випробування електроприводів із використанням сучасних цифрових каналів передачі даних. Лабораторію систем керування електроприводами  було створено з метою сприяння науковим дослідженням та підвищення якості навчального процесу. Більшість лабораторних стендів є комп’ютеризованими та побудованими на основі найсучаснішого обладнання вітчизняних та закордонних виробників», - говорить Андрій Калінов.


Придбати такі лабораторні стенди неможливо – лише створити, але для цього потрібно знати, як зі студентів виплекати науково-інженерні кадри і створити умови, аби ті не полишали країну. Андрій Калінов і сам міг би працювати закордоном, але переконаний: в Україні, і зокрема в рідному для вченого університеті, його досвід і знання у підготовці інженерів-енергетиків важливіші.


Варто зазначити, що розбудові лабораторної бази сприяли керівництво ВАТ Полтавський ГЗК, кременчуцька електротехнічна компанія ТОВ «НВП «ЕНЕРГО-ПЛЮС», міжнародні компанії Schneider Electric, WEG та інші.


«Лабораторія спрямована у першу чергу на закріплення теоретичного матеріалу та отримання практичних навичок, що є незамінним фактором у становленні майбутніх фахівців, які створюватимуть нове обладнання та експлуатуватимуть існуюче на підприємствах міста та регіону. За результатами досліджень, виконаних на розробленому обладнанні, вже опубліковано близько 10 наукових робіт, три з яких представлялись на закордонних наукових конференціях. Одна дипломна робота була виконана французьким студентом у рамках програми обміну студентами», - зазначив в ході демонстрації лабораторії Андрій Калінов.


 


Станом на сьогоднішній день більше 300 студентів КрНУ пройшли навчання в цій лабораторії та отримали суттєвий досвід роботи з сучасним обладнанням. Саме ці фахівці зможуть забезпечити надійну, ефективну та безперебійну роботу міських інженерних систем водо-, енерго- та теплопостачання.


Після презентації лабораторії, у подарунок від компанії ТОВ «НВП «ЕНЕРГО-ПЛЮС» університет отримав сучасне програмне забезпечення для розрахунків режимів роботи систем електропостачання. Наявність даного програмного забезпечення надасть можливість моделювати процеси у складних енергетичних системах, включаючи сучасні сонячні та вітроелектростанції.


«Ліцензоване програмне забезпечення DIgSILENT PowerFactory 2019 Education Licence PF4E було придбане та передане Кременчуцькому національному університету імені Михайла Остроградського у рамках договору про співробітництво між компанією ТОВ «НВП «ЕНЕРГО-ПЛЮС», технічним директором якої є Андрій Калінов та Кременчуцьким національним університетом імені Михайла Остроградського.


Розподіл і генерація енергії є найбільш важливим завданням в сучасному світі. Правильно спроектована система електропостачання дозволить отримати підвищений обсяг випуску продукції, низькі втрати електроенергії, збільшений термін експлуатації обладнання, високу надійність. Для того, щоб майбутні фахівці змогли правильно спроектувати нову електротехнічну систему або провести реконструкцію існуючої, необхідно врахувати багато факторів. Це дозволяє зробити програмний комплекс DigSILENT. Програмний продукт пропонує повний набір функцій для вивчення великих об’єднаних енергосистем, що базуються на старих і нових способах вироблення і передачі електроенергії. Майбутні фахівці-енергетики зможуть аналізувати, як поводитимуться складні енергетичні системи, зокрема сонячні та вітроелектростанції, в тих чи інших умовах», - розповів Андрій Калінов, зазначивши, що саме кваліфіковані фахівці роблять усе можливе та неможливе, щоб у домівках містян були світло, вода та тепло!

Автор: Політична реклама
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх