У наше століття автоматизація виробництва вже не фантастика, а життєва необхідність. Автоматичні лінії дозволяють позбутися від безлічі зайвих робочих місць на підприємстві, збільшити швидкість технологічних процесів, а також якість продукції, що випускається.
Це стосується абсолютно всіх галузей промисловості і сфери послуг, в тому числі організацій громадського харчування. Абсолютно неважливо, мова йде про великі ресторани або ж про невеликі кафе.
Зрозуміло, це зажадає деяких фінансових витрат: на придбання обладнання, навчання персоналу і налаштування програмного забезпечення безпосередньо під потреби закладу. При правильній постановці питання витратна частина досить швидко окупається.
Інструменти автоматизації
Ринок обладнання для автоматизації об'єктів громадського харчування досить різноманітний: придбати можна будь-який необхідний продукт і за цілком розумними цінами. Чим більше підприємство, тим більше витратна частина: потрібні будуть сенсорні моноблоки для прийому замовлень офіціантами або барменами, а також принтери чеків для клієнта. На кухні також знадобиться обладнання у вигляді моніторів для відстеження замовлень або принтера чеків.
Невеликим закладам в цьому плані дещо легше: досить буде планшета, невеликого термопринтера для друку чеків і комп'ютера з встановленою на ньому спеціальною програмою. Всю необхідну інформацію, вигоду і недоліки програми можна дізнатися детальніше при виборі продукту.
Переваги автоматизованого підходу
Автоматизація роботи кафе чи ресторану при правильному підході практично відразу приносить відчутні результати, а також суцільні плюси для бухгалтерії:
? часу на обслуговування клієнта йде менше, так як офіціантові набагато зручніше приймати замовлення і передавати його на кухню;
? стає значно простіше контролювати складські запаси, проводити ревізії;
? автоматизація дозволяє вносити будь-які корективи і складати калькуляційні карти, звіти для внутрішнього користування.
Зараз в інтернеті на сайті joinposter.com можна знайти програму для планшета, яка призначена безпосередньо для автоматизації роботи кафе. З її допомогою з'являється можливість створення віртуальної карти залу, прийому і контролю замовлень (при цьому столи з відкритими заявками виділені на карті), ведення касового і складського обліку, створення бази клієнтів і списку співробітників кафе.
Неозброєним оком помітно, що автоматизація є необхідним фактором для поліпшення роботи підприємства, а не черговию пустою тратою коштів. В кінцевому підсумку, все це рано чи пізно призведе до поліпшення якості обслуговування, а значить і до збільшення доходів закладу.