Від чого залежить валютний курс і як обрати найвигідніший

5.06.2024, 11:15 Переглядів: 588 Р

 

Курс валют - це співвідношення між валютам, тобто сума, яку необхідно заплатити щоб придбати гроші іншої країни. Але ж чому він відрізняється у різних фінансових установах а іноді змінюється навіть протягом одного дня?

Світ стрімко міняється, і курс валют постійно реагує на ці зміни. Часом буває непросто відстежити коливання курса, не говорячи вже про загальні тенденції, адже кожен банк чи пункт обміну пропонує власні показники. Але відслідкувати курс валют в києві на Rates під силу кожному: сайт пропонує детальну інформацію в зручному та зрозумілому форматі.

Від чого залежить курс валют

На курс валют перш за все впливають попит і пропозиція. А залежать вони від багатьох геополітичних та економічних факторів, рішень міжнародних організацій та центральних банків різних країн.

Курс центрального банку часто може відрізнятися від реальної вартості валюти, адже головне завдання цієї установи - контролювати коливання курсу з метою стабілізації економіки. Проте іноді це не вдається, і тоді доводиться застосовувати екстрені заходи на кшталт жорсткої кредитної політики, внаслідок чого зазвичай відбувається зростання інвестицій в країну і, як наслідок, зростання вартості її валюти на міжнародній арені.

Є кілька основних факторів, котрі впливають на вартість валюти кожної країни:

  • Стабільність економіки. Високий показник ВВП, низький рівень інфляції та безробіття - усе це робить економіку стабільнішою та передбачуваною, а отже більш привабливою для інвестицій. Як наслідок, вартість валюти на міжнародних ринках зростає.
  • Діяльність національного банку. Саме нацбанк має інструменти для стабілізації курсу, тож від його рішень залежить вартість валюти країни.
  • Переміщення капіталу. Якщо в країні виникає надзвичайно великий попит на іноземні гроші, її власна валюта поступово знецінюється.

Загальні тенденції легко відслідкувати за допомогою графіків, що відображають динаміку курсів основних світових валют.

Які види курсів валют бувають

  • Курс НБУ - це офіційний курс, який є усередненим і рідко застосовується під час операцій з валютою.
  • Курси банків - найчастіше ми маємо справу саме з цими показниками, проте вони можуть суттєво відрізнятися в різних установах.
  • Курс обмінних пунктів - тут різниця може бути ще більшою, ніж в банках.
  • Біржовий курс - зазвичай є найвигіднішим, але фізичні особи рідко мають справи безпосередньо з біржами.

Також курс може бути плаваючим (саме такий є в Україні) і фіксованим (що невигідно для держави в умовах нестабільної економіки).

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх