Борщ - не просто їжа, а душа українського народу

5.06.2024, 14:10 Переглядів: 554 Р

 

З чим у вас асоціюється Україна? Могутній Дніпро, неозорі поля пшениці, добрі та щедрі люди і смачна та поживна їжа. А найвидатнішим шедевром української національної кухні є, без сумнівів, борщ: він містить все найкраще, що може запропонувати родюча українська земля.

Цей надзвичайно смачний та поживний суп кожна господарка готує по-різному. Існують рецепти борщу з карасями, з копченим м’ясом, “пісний” вегетаріанський борщ і навіть сучасні “швидкі” рецепти, які смакують не гірше за перевірену роками класику. Щоб приготувати борщ традиційний рецепт, потрібно знайти півтори години вільного часу, обрати найкращі продукти і додати любові - адже борщ це і є любов!

Історія борщу

Історія страви, яка є частиною нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, сягає своїм корінням аж у середньовічча. Тоді основний інгредієнт цього супу - буряк - тільки потрапив на терени Європи, і українці одразу оцінили його смакові та поживні властивості. Щоправда, спочатку борщ готували з маринованих стебел та листя рослини, а потім вже стали використовувати й сам овоч.

У кожному селі та місті існувала своя традиція приготування цієї страви, з часом рецепти ускладнювалося, ставали більш вишуканими і врешті решт посіли гідне місце на столі кожного українця.

Які види борщу існують

Протягом сторіч виникло багато варіацій цієї страви, які можна розділити на три основні категорії:

  • Червоний борщ. Це класичний варіант, основними інгредієнтами якого є буряк, морква, капуста та петрушка. Щодо інших складових, існує безліч варіацій: борщ готували на м’ясному бульйоні, на шкварках, піджарених з цибулею, додавали квасолю, гриби, галушки чи гречану кашу. Для смаку додавали перець, заправляли яблучним соком, соком свіжого лимону або сметаною.
  • Зелений борщ. Зазвичай його готували без м’яса, але з грибами чи рибою. Тут використовували квасок, бурякове листя або кропиву, додавали варене яйце і заправляли сметаною.
  • Холодний борщ. Він був і є найулюбленішою літньою стравою українців. Для приготування використовують молодий буряк, квас або сироватку, яйце та різноманітну свіжу зелень. Їдять його, як видно з назви, охолодженим. Така страва не лише освіжить, але й додасть енергії, яка так необхідна у спекотний літній день.

 

Борщ дозволяє кулінарам повністю розкрити свій потенціал, адже він передбачає наявність різних інгредієнтів, і водночас будь-який рецепт залишає простір для творчості. Тож якщо відчуваєте, що вашому борщу чогось не вистачає, неодмінно додайте це. Можливо, саме ви станете винахідником нового, найсмачнішого рецепту!

Слід зауважити, що схожі на борщ супи були і є популярними у багатьох європейських країнах: у Польщі, Литві, Словаччині та інших. Відомий борщ навіть в Туреччині! Тож ця страва не лише відображає українську культуру, а й по справжньому об’єднує різні народи.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх