З чим у вас асоціюється Україна? Могутній Дніпро, неозорі поля пшениці, добрі та щедрі люди і смачна та поживна їжа. А найвидатнішим шедевром української національної кухні є, без сумнівів, борщ: він містить все найкраще, що може запропонувати родюча українська земля.
Цей надзвичайно смачний та поживний суп кожна господарка готує по-різному. Існують рецепти борщу з карасями, з копченим м’ясом, “пісний” вегетаріанський борщ і навіть сучасні “швидкі” рецепти, які смакують не гірше за перевірену роками класику. Щоб приготувати борщ традиційний рецепт, потрібно знайти півтори години вільного часу, обрати найкращі продукти і додати любові - адже борщ це і є любов!
Історія страви, яка є частиною нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, сягає своїм корінням аж у середньовічча. Тоді основний інгредієнт цього супу - буряк - тільки потрапив на терени Європи, і українці одразу оцінили його смакові та поживні властивості. Щоправда, спочатку борщ готували з маринованих стебел та листя рослини, а потім вже стали використовувати й сам овоч.
У кожному селі та місті існувала своя традиція приготування цієї страви, з часом рецепти ускладнювалося, ставали більш вишуканими і врешті решт посіли гідне місце на столі кожного українця.
Протягом сторіч виникло багато варіацій цієї страви, які можна розділити на три основні категорії:
Борщ дозволяє кулінарам повністю розкрити свій потенціал, адже він передбачає наявність різних інгредієнтів, і водночас будь-який рецепт залишає простір для творчості. Тож якщо відчуваєте, що вашому борщу чогось не вистачає, неодмінно додайте це. Можливо, саме ви станете винахідником нового, найсмачнішого рецепту!
Слід зауважити, що схожі на борщ супи були і є популярними у багатьох європейських країнах: у Польщі, Литві, Словаччині та інших. Відомий борщ навіть в Туреччині! Тож ця страва не лише відображає українську культуру, а й по справжньому об’єднує різні народи.