Цифрове фортепіано: чим особливий цей інструмент

6.06.2024, 15:10 Переглядів: 538 Р

 

Ми давно звикли до того, що деякі музичні інструменти мають цифрові аналоги: наприклад, електрогітарою вже кілька десятиріч нікого не здивуєш. А як щодо цифрового фортепіано?

Класичне фортепіано винайшов Бартоломео Крістофорі у 1709 році, і з того часу інструмент набув величезної популярності. Проте, він має ряд недоліків, основні з яких велика вага та габарити і потреба в ретельному догляді. У 80-х роках минулого сторіччя з’явилися перші цифрові аналоги цього музичного інструменту, які були набагато компактнішими.

Як працює цифрове фортепіано?

Наука не стоїть на місці, тож сучасні цифрові фортепіано за звучанням нічим не поступаються. Принцип роботи таких інструментів схожий з акустичним: в обох існують спеціальні молоточки, огорнуті фетром. Але якщо в акустичному інструменті під час натискання на клавішу молоточок б’є по струні, то в цифровому він торкається спеціального датчика, який реагує на дотик відповідним звуком. При цьому звучання інструментів нічим не відрізняється.

 

Існують як стаціонарні, так і компактні різновиди цифрового фортепіано. Стаціонарні моделі зовні нагадують класичний інструмент, вони мають кришку клавіатури, стойку і педалі. Компактні моделі зазвичай поставляються лише з однією педаллю, пюпитром і блоком живлення. Проте, коштують вони набагато дешевше, а додаткові деталі можна окремо придбати за необхідності.

Чому варто обрати саме цифровий інструмент?

Цифрові фортепіано мають багато переваг над акустичними інструментами:

  • Компактність. Такий інструмент може стати окрасою невеличкої однокімнатної квартири і водночас не займе багато місця.
  • Вага. Якщо звичайне фортепіано важить близько 200 кг, то цифрове має невелику вагу і його можна взяти з собою на вечірку або на концерт.
  • Наявність додаткових функцій. Цифровий інструмент може записувати музику з метою подальшого відтворення, має метроном, може відтворювати звуки інших інструментів (органу, струнних) тощо. Все залежить від конкретних моделей, детальніше з ними можна познайомитися на сайті secunda.com.ua.

А ще до цифрового фортепіано можна підключити як музичні колонки, так і навушники. Це особливо корисно людям, які навчаються і не хочуть заважати іншим під час гри на інструменті.

На що звернути увагу при виборі?

Найголовніший параметр під час вибору інструмента - це якість його звучання. Отже, зверніть особливу увагу на:

  • Спосіб створення звуку (відтворення звуку реальних акустичних інструменту або штучне відтворення звуку фортепіано).
  • Поліфонія (чим вищий цей показник, тим глибше і яскравіше звучатиме інструмент).
  • Потужність інструменту.

Зверніть увагу й на додаткові функції: так, професійним виконавцям навряд знадобляться навчальні програми, а от учням музичних шкіл вони точно стануть в нагоді.

 

Також важливо, щоб музичний інструмент гармонійно вписався в інетр’єр вашої квартири - і тут цифрові фортепіано мають ще одну перевагу, адже вони випускаються в різних кольорах і дизайні. Тож обирайте інструмент, який підійде саме вам!

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх