Як часто потрібно міняти моторну оливу?

10.06.2024, 13:40 Переглядів: 603 Р

Регулярна заміна оливи допомагає захистити двигун від зносу та продовжити термін його служби. Як часто потрібно міняти моторну оливу та які фактори впливають на частоту її заміни? Що кажуть виробники авто та оливи? 

Рекомендації виробників та досвід водіїв

Виробники автомобілів та моторних олив зазвичай рекомендують міняти оливу через певні пробіги або часові проміжки. У середньому, виробники автомобілів радять міняти оливу кожні 5000-15000 км. Однак багато водіїв воліють міняти оливу, в середньому кожні 10000 км, що частіше є компромісом між частотою замін та економією.

Виробники автомобілів

Рекомендована частота заміни оливи становить 7500-15000 км. Наприклад BMW рекомендує заміну оливи кожні 10000-15000 км (залежно від моделі) або раз на рік. Mercedes рекомендує заміну оливи кожні 10000-15000 км (залежно від моделі).

Виробники оливи

Деякі стверджують, що оливу можна міняти кожні 20,000 км. Але одні з проведних вировників кажуть інше. Для прикладу, для моторної оливи Ельф 10W-40 рекомендується заміна оливи кожні 10000 км для оптимальної роботи двигуна. У цілому для моторної оливи Shell рекомендує заміну оливи кожні 7500-10000 км для міських умов.

Що впливає на експлуатацію та стану автомобіля?

Частота заміни оливи також залежить від умов експлуатації та віку автівки. У важких умовах експлуатації: міська їзда, часті зупинки та запуск двигуна, високі або низькі температури — оливу рекомендується міняти частіше. Якщо це про вас, то заміна кожні 5000-7500 км може бути більш доцільною.

  • Міська їзда з частими зупинками та запуском двигуна, рух у заторах та високі або низькі температури потребують частішої заміни оливи. Ці умови призводять до швидшого зносу оливи та накопичення забруднювальних речовин.
  • Для нових автомобілів або автомобілів з високою вартістю рекомендується частіша заміна оливи кожні 2000-5000 км.
  • Старі автомобілі також можуть вимагати частішої заміни оливи, десь 500-2000 км, через знос двигунних компонентів, які "ковтають оливу"
  • Якщо автомобіль часто використовується для буксирування, їзди по пересіченій місцевості або в умовах сильної пилу, заміна оливи кожні 3000-5000 км може бути необхідною. ці умови сприяють швидшому забрудненню оливи та зниженню її ефективності.
  • Олива втрачає свої властивості з часом, навіть якщо автомобіль не використовується. Окислення та забруднення оливи можуть відбуватися, навіть коли автомобіль стоїть, тому рекомендується міняти оливу кожний рік, незалежно від пробігу.

Для того, щоб двигун працював довше та дійшов до ідеального "мільйонника", то підтримання рівня та стану оливи це важливо. Хоча б проста перевірка рівня оливи за допомогою щупа 1 раз на місяць (якщо умови експлуатації сильніше, то хоча б раз на тиждень) та заміна оливи у рекомендовані терміни допоможуть запобігти серйозним поломкам. Якщо ви збираєтесь продавати машину, то заміна оливи та тип використаної оливи також можуть підвищити вартість автомобіля при продажу.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх