Найвизначніші досягнення України у кіберспорті

6.08.2024, 16:30 Переглядів: 463 Р

 

Змагання з відеоігор, які у 2000-х були аматорською розвагою, сьогодні стали професійним кіберспортом.

З 2010 року кіберспортивні події перетворилися на важливі заходи з мільярдним фінансуванням. Одна з найбільших перемог 2024 року здобула кіберспортивна команда Natus Vincere. Турнір проходив у Данії у грі Counter Strike 2. У фіналі геймінг змагання українська команда перемогла американських гравців з рахунком 2:1 та вкотре довела, що наша країна гідна бути одним із лідерів в ігровій індустрії.
Експерти редакції Світ Юа, на чолі з головним редактором Павлом Вишняком, провели аналіз усіх перемог українських команд, якими безперечно варто пишатися. Наші аналітики та Павло Вишняк вважають, що про досягнення співвітчизників має знати кожен геймер, тому пропонуємо прочитати цю статтю.    

Український кіберспорт до війни

У липні 2021 року Міністерство молоді та спорту офіційно визнало кіберспорт та випустило наказ про присвоєння федерації UESF статусу національного. Наказ дав федерації повноваження проводити змагання, запускати освітні програми, формувати мережі тренувальних баз для кіберспортивних команд, надавати звання та розряди спортсменам. 

«Бізнес ще з 2018 усвідомив потенціал цифрового спорту, тож приватні особи активно фінансували кіберспорт. У грошах нестачі ніколи не було. Проблема була у відсутності комплексного розвитку та певної екосистеми. Ці проблеми вирішилися лише за підтримки держави», — зазначає Павло Вишняк.  

Починаючи з 2021 року, українські кіберспортсмени здобули чимало перемог, але виділимо найлегендарніші з них на думку редакції СвітЮА:

  1. Мирослав Колпаков та Ілля Мулярчук, які є членами команди Team Spirit. Вони відзначилися у змаганні The International у грі Dota 2 у 2021 році та заробили по кілька мільйонів доларів.  
  2. Виділилася перемога команди Navi на турнірі PGL Major Stockholm у дисципліні CS:GO. Фінальна боротьба між нашою збірною та G2 Esports ознаменувалася рекордною кількістю глядачів. Їхня кількість перевищила 865 тисяч осіб. 

«З початком повномасштабного вторгнення через репутаційні ризики Natus Vincere виключила росіянина Кирила Михайлова зі складу. Замість нього до збірної приєднався Віктор Одужев. Пізніше пішли Ілля Залуцький та Денис Шаріпов. Але вже у червні 2022 року оновлена ​​команда перемогла у Португалії на Blast Premier: Spirit Finals», — вважає за важливе відзначити головний редактор онлайн-платформи Svit UA.       

Кіберспорт під час воєнного стану в Україні

Основну увагу під час воєнного стану в Україні в індустрії кіберспорту беруть на себе команда Navi та її конкурент Monte. У листопаді 2023 року у турнірі Blast/TV Paris Major перемогу забрала збірна Monte. За матчем стежили 59 тисяч глядачів. 

Проте 31 березня 2024 року нова надихаюча перемога Navi у Данії поставила кіберспортивну команду поза конкуренцією. За перемогу у турнірі PGL Major Copenhagen учасники збірної здобули по 500 тисяч доларів. Аудиторія змагання на ПК досягла 1,85 мільйона глядачів. 

У липні Natus Vincere порадувала шанувальників новою перемогою — першим місцем у турнірі Esports World Cup у дисципліні Counter Strike 2, обігравши німецьку кіберзбірну G2. Загальний призовий фонд змагання складав 1 мільйон доларів. Кожен учасник команди заробив по 400 тисяч доларів.

«Вирішальним став бій на карті Inferno. У ній наша команда впевнено оминула суперника з рахунком 6:13. Безперечно, є чим пишатися!», — вважає головний редактор онлайн-редакції SvitUA Павло Вишняк.            

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх