Як змінювались ціни на продукти в Україні впродовж останнього місяця в порівнянні з минулорічним періодом

Сьогодні, 10:00 Переглядів: 87 Р

 

Не дивлячись на те, що українці очікували стрімкого росту цін на продукти впродовж останнього року, Державна служба статистики України повідомила про їх здешевшання на 0,1% протягом червня-липня 2024-го у порівнянні з аналогічним періодом минулоріч.

Пояснюється це різними причинами. Важливим фактором виступає зменшення темпів росту інфляції. Самі ж українці також посприяли покращенню ситуації, адже за останній рік в країни виросли обсяги власного виробництва. Однак, говорячи про середній відсоток здешевшання продуктів, варто розуміти, що частина дійсно подешевшала, але інші навпаки – виросли в ціні.

Щоб такі стрибки в ціні на продукти харчування не спричинили критичного удару по покупній спроможності українців, бізнесмени використовують різноманітні маркетингові інструменти. Зокрема, це акції та промокоди. Такий підхід прокоментував і Андрій Лазаускас, провідний експерт Codes – інформаційного ресурсу, де можна знайти чимало актуальних промокодів на купівлю різноманітних товарів та послуг. Він зазначає, що:

«Використання таких інструментів, як промокоди, вже стає звичним для українських виробників, підприємців, бізнесменів, і саме тому споживачі все частіше обирають тих продавців, які готові надавати подібні знижки».

Наразі в Україні можна знайти діючі промокоди практично на всі товари та послуги, для чого достатньо відвідати сайт Codes.

Які продукти подешевшали та чому?

Зниженню вартості різноманітної сільськогосподарської продукції упродовж останніх місяців посприяло збільшення обсягів її імпорту з країн Європи, Азії та Америки. Якщо в 2022 році імпортували продуктів на суму 6,3 млдр. доларів, то в 2023-му ця цифра виросла до 7,1 млрд. доларів. Така тенденція дозволяє в цьому році очікувати ще більшого показника.

Рекордсменами по падінню ціни впродовж останнього місяця виявилися курячі яйця. Якщо рік тому їх вартість складала 60 грн. та навіть більше, то цьогоріч вона впала до близько 40 грн. В середньому зниження ціни становить 22,4%, а це майже чверть від минулорічних показників. Значне здешевшання прослідковується і на ринку овочевої продукції. Середнє зниження вартості складає 18%. Експерти зазначають, що такої динаміки вдалося досягти за рахунок повного покриття потреб ринку, адже частково їх змогли закрити приватні ферми та домашні господарства, яких стає все більше на території України.

Наразі середня вартість овочів є такою:

  • картопля – близько 20 грн. за кг;
  • морква – близько 30 грн. за кг;
  • огірки – до 30-40 грн. за кг;
  • помідори – від 50 грн. за кг.

Цікавим виявився той факт, що в Україні впали ціни на цукор та олію, адже для їх виробництва потрібна електроенергія, вартість якої зросла. Так, цукор став дешевшим на 11,5%. Якщо рік тому він коштував близько 34 грн. за кг, то зараз ціна впала до 30 грн. за кг в середньому. Вартість олії минулоріч складала близько 65 грн. за 850 мл. Наразі вона зменшилась до 50-60 грн. за той самий об’єм.

Тенденція зростання цін на продукти за минулий місяць

Ріст цін на продукти харчування виявився не таким стрімким, проте все ж деякі товари здорожчали. Зокрема, це молоко та інші молочні продукти. Найбільше подорожчало масло – на 15,8% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Тоді його вартість складала близько 60 грн. за 200 г, а наразі вона досягає 70 грн. та більше. М’який сир виріс в ціні більш ніж на 8%. Зараз він в середньому коштує 74 грн. за 300 г, тоді як минулоріч середня ціна складала 68 грн. Щодо самого молока, то наразі воно має середню ціну 43 грн. за 900 мл. Минулого року середня вартість зазвичай не перевищувала 40 грн.

Виросла і середня вартість хлібу. Варто зауважити, що ця категорія включає значну кількість найменувань, деякі з яких стали дешевшими або не змінили своєї ціни. Проте тут мова йде про середнє значення по хлібній продукції загалом. Так, в середньому вартість хлібних виробів зросла на 7,4%. Це приблизно плюс 3-4 грн. до минулорічної ціни на стандартний пшеничний хліб вагою 650 г.

Зросла ціна і в інших категоріях продуктів, серед яких фрукти, м’ясо та риба, безалкогольні напої.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх