Ethereum та його роль у розвитку DeFi: як це впливає на курс?

Сьогодні, 11:00 Переглядів: 72 Р

DeFi або децентралізовані фінанси – перехід від традиційних централізованих фінансових систем до систем на основі децентралізованих технологій. Сучасні платформи DeFi дають змогу брати в борг, торгувати, отримувати відсотки на криптоактиви, не звертаючись до банків чи інших фінансових установ.

Попри те, що такі системи існують з перших днів використання біткоїна, саме в Ethereum почала активно використовуватися технологія для створення децентралізованих додатків на основі смартконтрактів. Саме тому курс ефіра залишається досить високим.

Один з перших проєктів на DeFi було запущено у 2018 році, що дозволило користувачам закладати ефіри та отримувати нову стійку монету DAI в якості займу. З того часу, DeFi отримали надзвичайну популярність, а загальна капіталізація таких проєктів ще у 2020 році складала кілька десятків мільярдів доларів.

 

Децентралізовані фінанси проти традиційних фінансових установ

Щоб детальніше зрозуміти про особливості DeFi, необхідно розібратися з тим, як вони відрізняються та які мають переваги в порівнянні з централізованими фінансовими інститутами. Традиційні інститути мають наступні особливості:

  • мають багаторічний досвід та використовують широкий спектр послуг;
  • їх діяльність керується державними органами, які забезпечують стабільність для клієнтів та ринку;
  • вимагають високого рівня довіри з боку користувачів;
  • мають централізовані системи керування та контролю.

Тепер слід розглянути особливості децентралізованих фінансів. Серед основних відмінностей:

  • використовується блокчейн та криптовалюта для створення децентралізованих додатків та послуг;
  • відсутні звичні посередники (банки);
  • відсутні централізовані контролери, необхідно менше довіри з боку користувачів;
  • транзакції проходять через смартконтракти, які керуються автоматично в блокчейні;
  • пропонуються нові рішення для отримання доходу, такі як забезпечення ліквідності та участь в механізмах децентралізованого керування.

Якщо проаналізувати всі пункти, то переваги від використання децентралізованих фінансів.

Наскільки надійні DeFi

Дехто вважає, що децентралізовані фінанси менш надійні ніж традиційні кошти, проте все навпаки. Звісно, випадки шахрайства та власні помилки можливі в обох системах, проте варто навести приклад, коли звичайні фінанси виявилися менш надійними.

Вищезгадана монета DAI, виникнення якої пов’язане саме з ефіром, досить часто використовується в країнах з високою інфляцією. Одна з таких країн Аргентина, де місцевий песо швидко втрачає в ціні.

Значна частина аргентинців обмінює песо на DAI для збереження власних накопичень. DAI в Аргентині можна використовувати і як платіжний засіб, перераховувати їх між рахунками всередині країни та за її межами.

Приклад з монетою, отриманою на основі ефіру, підтверджує низку переваг використання децентралізованих фінансів. Через те, що DeFi отримали популярність, зросла і вартість токена, на якому побудована платформа.

Постійно з’являються і нові способи використання децентралізованих фінансів, що призводить і до популяризації та росту курсу ефіру.

Автор: На правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх