Туристична Хмельниччина: незламні фортеці, оточені величною природою і вражаюча уяву архітектура

4.10.2024, 15:20 Переглядів: 467 Р

 

Українська земля - це справжній скарб для любителів подорожей та тих, хто цікавиться історією, захоплюється красою недоторканої природи або й просто любить весело та корисно проводити час разом з друзями.

Однією з найпопулярніших серед туристів вважається Хмельницька область: більшість подорожей цим регіоном можна здійснити протягом вихідних, витратити мінімум часу та грошей, і водночас отримати море задоволення! Не вірте? Переконайтеся в цьому самі, адже ми підготували для вас невеликий гайд від Travel Guide про те, куди поїхати на вихідні.

Хмельниччина - перлина, яка відкриє вам таємниці минулого

Стародавні фортеці, неймовірна природа та цікава історія регіону щороку приваблюють туристів. Одним з найпопулярніших місць серед мандрівників вважається Бакота - територія, вкрита лісами та озерами, яка чимось нагадує скандинавські ландшафти. Проте, так було не завжди: в ІХ сторіччі тут з’явилося місто, яке з часом стало відігравати ключову роль в політичному житті Галицько-Волинського князівства. Згодом місто занепало через постійну зміну влади, війни та голодомор. А в 1981 році через будівництво Новодністровської ГЕС почалося поступове затоплення цих територій, через що Бакоту ще називають Атлантидою.

Неподалік ви знайдете ще одну історичну пам’ятку - стародавній скельний монастир. Усі, хто там побував, кажуть, що в середині відчувається особлива енергетика, яка додає сил і наснаги. Залишки монастиря відкопали у 1884 році, і зараз для відвідувачів відкриті 760 кв.м печерного комплексу.

 

Фортеці, непідвладні часу

Хмельниччина відома на весь світ своїми фортецями та історико-культурними заповідниками:

  • Кам’янець-Полільська фортеця, розташована на пагорбі у місці злиття річок Смідина та Південний Буг. Побудована у Х сторіччі, вона пережила багато битв і кілька війн, проте стіни та башти чудово збереглися до наших часів. У 2007 році фортецю внесли до списку світової спадщини ЮНЕСКО, і з того часу ще більше туристів з різних куточків світу приїздять до України, щоб помилуватися цією величною оборонною спорудою.
  • Хотинська фортеця теж була побудована в Х сторіччі. Вона зазнала кількох облог, але стіни, вежі та надбрамні будиночків добре збереглися, і пропонують кожному доторкнутися до величної історії нашої країни.
  • Історико-культурний заповідник “Меджибіж”, що має статус заповідника національного значення. Він знаходиться на місці, де народився засновник хасидизму Баал-Шем-Това. Проте, це не лише відоме місце паломництва. Тут ви знайдете унікальні архітектурні пам'ятки - палац Потоцький та головну синагогу.

Під час візиту до Кам’янець-Полільської фортеці обов’язково знайдіть Турецький бастіон, ця унікальна споруда висотою 11 метрів була побудована турками коли вони захопили місто. Її фасад прикрашений арками, в яких раніше розміщувалися гармати. А в ХІХ сторіччі у бастіоні розмістили театр Яна Пекарського.

Унікальні церковні споруди Хмельниччини

 

В регіоні дуже багато церковних пам’яток, серед яких є й по-справжньому унікальні. Найвидатнішим витвором архітектурного мистецтва можна вважати кафедральний костел святих апостолів Петра і Павла в Кам’янець-Подільському, побудований у ІVX столітті. Згодом дерев’яний храм перетворився на кам’яний, а під час завоювання турками у 1672 році до будівлі прибудували мінарет. Тепер це одна з небагатьох церков, яка може похвалитися як цікавими елементами бароко та неоготики, так і 36-метровим мінаретом, на якому встановили статую Божої Матері. Стіни собору свого часу розписав італійський художник Джованні Сампіні.

Серед інших церков, вартих уваги, можна відзначити Свято-Покровський кафедральний собор в Хмельницькому та Олександро-невський собор в Кам’янець-Полільському.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх