Спрощенці працюватимуть за новими правилами

6.11.2011, 09:30 Переглядів: 4 111

Фото: Эдуард АверьяновФото: Эдуард Аверьянов

Підприємців «розбили» на групи, переглянули ставки податку та дали «канікули»

Якщо Президент підпише ухвалений Верховною Радою Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» №  8521, нова система роботи для підприємців запрацює з нового року. Втім, те, що гарант Закон підпише - очевидно, бо автор і ініціатор проекту - прем'єр Азаров. Запропонований опозицією проект закону Рада навіть не розглядала. Тому підприємці, які працюють на спрощеній системі, мають знати, що їх очікує.


По-перше, спрощенців «розбили» на групи - залежно від обсягу доходів протягом року. Також підприємців «розбили» і по видах діяльності. Приміром, відтепер платником єдиного податку не може бути особа, що надає послуги пошти та зв'язку або продажу антикваріату. А послуги з ремонту годинників віднесли до 1 та 2 групи (повний перелік - в тексті Закону, на офіційному сайті Верховної Ради).


Варто відзначити, що тепер у підприємців є можливість збільшити обсяг виручки за рік. В новому Законі обмеження у 500 тисяч скасували (дивись таблицю).
Щоправда, збільшились і податки. Вперше ставку податку прив'язали до мінімальної зарплати. Тепер підприємець платитиме 1 - 20% від мінімальної зарплати (залежно від обсягу доходів). Ставки єдиного податку повин­на встановити міська рада.


Фіксований податок іде в історію


Депутати зобов'язали платників фіксованого податку перейти на спрощену систему оподаткування.

 
- До 15 грудня, коли підприємці подаватимуть документи на переоформлення свідоцтва платника податку, вони повин­ні обрати собі групу платника податку і вказати обсяг доходу, який планується протягом року. За новим Законом це стосуватиметься і платників фіксованого податку, - пояснює Яна Капліна, начальник відділу масово-роз'яснювальної роботи Кременчуцької ОДПІ.


З 1 січня 2012 року, якщо Закон буде підписаний, зміниться форма свідоцтва платника податку, форма заяви, а також буде нова книга обліку підприємця. Її має затвердити міністерство фінансів. Крім того, новою буде і форма звітності - спрощенці подаватимуть не щоквартальний звіт, а податкову декларацію за рік. Це стосуватиметься підприємців 1-ї та 2-ї групи.
Щодо роботи юридичних осіб, то Закон зобов'яже разом із декларацією про доходи подавати перелік доходів та витрат. Такої норми раніше не було, але на неї варто звернути увагу спрощенцям. Адже таким чином податкова перевірятиме контрагентів юридичних осіб.


З переліку, поданого юридичною особою, податківці бачитимуть обсяги доходів фізичної.
В податковій кажуть, що на сьогодні ще немає затверджених форм декларації, книги обліку і навіть свідоцтва. Тому всім єдинщикам та платникам фіксованого податку дадуть час «оговтатись».


- Нинішні свідоцтва платників єдиного і фіксованого податку діятимуть до 1 червня наступного року, - говорить Яна Капліна.


Підприємцям дадуть похворіти та погуляти


З новин, які мали б порадувати підприємців - це офіційна відпустка та лікарняний. Новий Закон це передбачає.


- Один місяць на рік підприємець має право не сплачувати єдиний податок, - говорить Яна Капліна. - Для цього потрібно написати заяву в податкову в довільній формі.
Вона додає, що таке ж право матимуть підприємці, якщо нададуть у податкову лікарняний, який тривав більше місяця.


Однак підприємцям навряд чи такі «канікули» полегшать життя. Якщо податок можна і не платити (зараз максимальна сума, що йде в податкову - близько 85 гривень), то єдиний соціальний внесок ніхто не скасовував. Нагадаємо, з 1 жовтня він зріс майже на 10 гривень - до 341,80 грн. А з 1 грудня знову зросте і становитиме 348,39 гривень. Очевидно, буде збільшуватись і наступного року. Разом із єдиним податком, що його прив'язували до постійно зростаючої мінімальної зарплати.

 

Михайло Василенко, голова правління міської організації г/о «Народна рада»:


- В цьому Законі для підприємців більше негативних моментів, а не позитивних. Чи не єдиний плюс - це те, що для спрощенців збільшили обсяг обороту за рік.


А що стосується негативних моментів. По-перше, ліквідували фіксований податок. Для таких підприємців, які є, зазвичай, самозайнятими, податки обійдуться набагато дорожче. По-друге,  єдиний податок для всіх підприємців постійно зростатиме, оскільки його розмір залежатиме від мінімальної зарплати. По-третє, якщо підприємець перевищить запланований дохід, то, згідно з Законом, йому потрібно буде заплатити 15 % від доходу.


Не на руку підприємцям і новий облік та складання звітності. Тепер він має бути щоденним, із вказанням усіх витрат та доходів. Тут можуть виникнути проблеми у підприємців, що купують товари на оптових ринках - там чеки не видають.


А в разі виявлення податковою під час перевірки порушень вимог Закону, вони мають право анулювати свідоцтво платника податку. На нашу думку, це від початку корупційна схема.


У зв'язку з цим ми і надалі будемо вимагати обмежи­ти перевірки підприємців, а фактичні - взагалі виключити, скасувати облікову звітність і припинити тиск на малий та середній бізнес.

 

Сколько и за какой вид деятельности будут платить упрощенцыСколько и за какой вид деятельности будут платить упрощенцы

Автор: minchuk
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх