Шум і сусіди

3.12.2010, 12:10 Переглядів: 14 822
Коли не можна шуміти і як боротися із порушниками.

Перфоратор зранку у вихідний день, сімейні скандали, «Ласковий май» чи «шансон» за стіною – ці речі нам знайомі, здається, все життя. Вони погіршують настрій, самопочуття, а в деяких випадках призводять до бійок. Звісно, кулаки – беззаперечний аргумент у боротьбі з гамірними сусідами, але є методи і більш цивілізовані. Які саме, з‘ясовував «ТелеграфЪ».

Звернутися до теми шумних сусідів нас змусила історія, яку розповіла кременчужанка Світлана, що мешкає у 5-поверхівці в районі Водоканалу.

– 15-річний син нашої сусідки зверху постійно ганяє вдома м‘яча та кидає на підлогу гантелі, – каже Світлана. – Це продовжується вже майже рік.

Коли 20 листопада близько 19.00 87-річна мати Світлани пішла до них поговорити про поведінку хлопця, то отримала від сусідки стусана та удар в обличчя.

– Я почула лайку і піднялася нагору, – каже Світлана. – Побачила закривавлене обличчя матері, вона була лише в одному тапку. Сусідка несамовито кричала, а її старший син тримав ножа у руці й обіцяв «ще влаштувати дискотеку».

Жінка забрала матір та викликала «швидку» – у старенької підскочив тиск. Їхати до лікарні вона відмовилася. Одразу прибули міліціонери, які зафіксували все, що сталося та передали дільничному інспектору.

Як би там не було, а Світлана чекає на відповідь з міліції у тиші. Сусідський хлопець вже не грає вдома у футбол. Кому завдячувати – не зовсім ясно. Адже окрім того, що викликала сурових дядьків у погонах, жінка зробила все, що може «простий смертний» кременчужанин: повідомила про поведінку сусідки на її роботу, про старшого сина – в університет, про молодшого – до школи. Після такого будь-яка більш-менш адекватна людина замислиться над своїми вчинками.

А за шум відповіси!

Гучних сусідів карають штрафами. Вони передбачені 182 статтею Кодексу про адміністративні правопорушення. Першого разу шумному сусіду загрожує попередження або штраф від 85 до 255 грн. За другий подібний випадок впродовж року сусід вже викладе 255-510 гривень штрафу. В нього навіть можуть конфіскувати телевізор чи магнітофон, або інше джерело шуму. 

Коли закон забороняє порушувати тишу

Норми, за якими можна чи не можна шуміти, визначає Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». А конкретно – стаття 24 «Захист населення від шкідливого впливу шуму». Вона розділяє шум на побутовий та ремонтний.

Побутовий шум

Заборонено шуміти із 22.00 до 8.00. До побутового шуму Закон відносить гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.

Шум від ремонту

У робочі дні заборонено шуміти із 21.00 до 8.00. У святкові і неробочі – заборона діє цілодобово. До того ж власник або орендар квартири чи приміщення зобов’язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонт можна проводити також у святкові та неробочі дні.

Тетяна Романчук, прес-офіцер Кременчуцького міськуправління міліції:

– Якщо сусіди нормальні, то можна прийти до них, попередити, попросити припинити шуміти. Якщо ж сусіди неадекватні, в них п‘яна компанія, то краще не провокувати скандалів, нанесення тілесних ушкоджень, а зателефонувати на «102». Так само треба зробити, коли у квартирі живуть не власники, а хтось наймає. Краще не ходити самим – невідомо, хто відчинить двері і у якому стані та людина буде. Сусіди для них не авторитет. Якщо впродовж доби в одну й ту саму квартиру міліція виїде 2-3 рази, то хуліганів можуть забрати вже до райвідділу.

Якщо ж шумлять діти, за них несуть відповідальність батьки – саме вони будуть сплачувати штраф. Якщо ж діти постійно шумлять, а батьки ніяк на це не реагують, то це вже компетенція кримінальної міліції у справах неповнолітніх. Вони будуть спілкуватися із сім‘єю, з‘ясовувати причини такої поведінки та чим діти займаються у вільний час.

Якщо сусід винаймає квартиру, завжди можна поскаржитись власнику. Коли ж квартиронаймач із господарем не складали договору оренди, то тут ще і податкова може допомогти. У господаря можуть виникнути великі проблеми, а йому вони, певно, зовсім не потрібні.

Якщо міліцію викликали, а шум припинився

Ніхто за хибний виклик штрафувати не буде, бо це не є порушення з боку громадян. Ніхто не доведе, що міліцію викликали хибно. Для свого заспокоєння можна залучитися підтримкою інших сусідів, яким теж заважає шум.

 



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх